ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський хотів би бачити мене у Києві, – експосол України у Німеччині Мельник

Наталя Дуляба

|

Посол України в Німеччині Андрій Мельник, який залишає свою посаду, заявив, що його подальша дипломатична доля ще не визначена остаточно, однак президент Володимир Зеленський «хотів би бачити його у Києві». Про це експосол сказав в інтерв’ю німецькому радіо Deutschlandfunk, переклад якого опублікувало посольство України у ФРН.

«Ще ніяких рішень не прийнято. Не буду приховувати, що президент Володимир Зеленський хотів би бачити мене у своїй команді в Києві. Я ще не знаю, що це буде. Є пропозиція, яку також схвалив президент, щоб я міг продовжувати працювати заступником міністра закордонних справ. Але формально уряд приймає рішення, тому я поки що не хочу забігати наперед», – сказав Андрій Мельник.

При цьому експосол зауважив, що його стиль був «дещо незвичним», тож він вдячний Володимиру Зеленському за терпіння: «Я вдячний президенту за свободу організувати свою роботу тут так, як я вважав правильним. Можу уявити, що йому теж не завжди було легко, тому що мій стиль був… трохи незвичайним, м’яко кажучи. І через це я вдячний президенту за його терпіння зі мною».

У прощальному інтерв’ю німецькому радіо Андрій Мельник заявив: шкодує, що не зумів розбудити німців раніше, коли у 2014-му війна спалахнула на Донбасі. Тому тепер, коли росія здійснила повномасштабний напад на Україну, йому довелося вдаватись до «словесних провокацій», аби привернути увагу Німеччини.

«Я зрозумів, що якщо ти тихий, ввічливий і милий, то так не працює і що, можливо, лише через певну провокацію врешті-решт тебе чують… Я сам був шокований, що я мав такими засобами привернути увагу німців. – Ой, що ж там відбувається? Так чого він хоче від нас? – І такого я не планував. Це був наче крок відчаю з мого боку», – пояснив експосол.

При цьому Мельник зауважив, що, критикуючи президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра і канцлера Олафа Шольца за непостачання Україні зброї чи дискусії щодо посилення санкцій проти рф, він не хотів образити Німеччину і німців.

«Якщо я вдавався до засобів, у тому числі словесних, які декому здавалися недипломатичними, то я про це шкодую. Це стосується багатьох інших заяв, які я робив, тому що емоції кипіли, тому що я не бачив іншого виходу, окрім як стати рупором. Бо тільки так мене можна було почути… Але я ніколи не ображав Німеччину як країну. Я завжди намагався критикувати владу. І я думаю, що в багатьох випадках ця критика також була виправданою, тому що допомога, якої ми потребували, не прийшла або не прийшла вчасно, і цей список можна продовжувати. Але ображати Німеччину як країну чи ображати німців як народ, я ніколи не робив. І я б ніколи на таке не наважився б. І якщо хтось це так зрозумів, то я хочу вибачитися перед цими людьми», – додав Андрій Мельник.

Зазначимо, що послом України у Німеччині Андрія Мельника призначили у 2014 році. Цю посаду він обіймав вісім років, хоча зазвичай посли повертаються з країни через чотири, щонайбільше шість років.

9 липня 2022-го президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Мельника.

Останнім часом Андрій Мельник відзначився низкою скандальних заяв. Він, коментуючи відмову Олафа Шольца приїхати в Україну, сказав, що «немає чого ображатися як ліверна ковбаса».

Саме Мельник оприлюднив розмову з ексміністром фінансів ФРН Крістіаном Лінднером, який в перші години масштабного російського вторгнення відверто заявив, що в України є «всього лише кілька годин», що росія захопить Україну і «надавати зброю чи відключати рф від SWIFT є безглуздо».

Напередодні звільнення дипломат в інтерв’ю висловився про Степана Бандеру та непричетність бандерівців до вбивства євреїв під час Другої світової війни. В МЗС України після цього пояснили, що слова Мельника не є офіційною позицією Києва, а Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з польським візаві Збігнєвом Рау.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *