ОСТАННІ НОВИНИ

Суд зобов’язав ДБР порушити справу проти генерал-лейтенанта Содоля

Андрій Котенський

|

Київський апеляційний суд зобов’язав Державне бюро розслідувань порушити справу проти генерал-лейтенанта Юрія Содоля, що очолюав Об’єднані сили ЗСУ із лютого до червня 2024 року, повідомляє Львівський портал.

За інформацією начальника штабу 12 бригади Національної гвардії України «Азов» Богдана Кротевича (Тавра), який подав заяву в Державне бюро розслідувань на Содоля через «неадекватне керування підрозділами та великими втратами особового складу під його командуванням», Київський апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду від 19 серпня 2024 року. Новою ухвалою ДБР зобов’язали порушити справу проти Содоля за фактами кримінального правопорушення ч. 2 ст. 425 ККУ (недбалого ставлення до військової служби, що спричинило тяжкі наслідки – ред.).

«Я хочу побачити справедливість. Станом на зараз розслідування проводяться майже по всім командирам бригад, проте деяке військове керівництво відчуває безкарність за свої дії. І тільки справедливий суд може захистити тих, хто насправді віддає своє життя заради Батьківщини, тих хто воює в окопах. Якщо не буде відповідальності – генералітет продовжить воювати людьми як пішаками, але ми не росіянє, ми не маємо права так робити. Те що ми бачимо на передовій – виснаження, це результат попереднього керування бригадами як мʼясом. Це не повинно відбуватись знов», – заявив Богдан Кротевич.

Після слухань у суді Кротевич повідомив, що повертається на фронт, на Торецький напрямок.

Нагадаємо, що 24 червня Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

Він звинувачує генерала в перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території України, і просить перевірити командувача на факт співпраці з ворогом.

Того ж дня Президент України Володимир Зеленський прийняв рішення замінити командувача об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова.

23 липня Богдан Кротевич звернувся до суду зі скаргою на Державне бюро розслідувань за те, що орган не відкрив справу щодо колишнього командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.

Перед цим Содоль потрапив у скандал, коли вручив одіозному меру Одеси Геннадію Труханову почесну відзнаку – нагрудний знак «За службу і звитягу».

Також відомо, що на початку повномасштабного вторгнення генерал Юрій Содоль відповідав за оборону на Маріупольському напрямку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *