ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада погодила призначення Костіна генпрокурором

Анастасія Диняк

|

Верховна Рада підтримала призначення нардепа від «Слуги народу» Андрія Костіна генпрокурором України. Про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

Так, у середу, 27 липня Рада ухвалила рішення про призначення Костіна на посаду генпрокурора. «За» проголосували 299 депутатів. «Проти» не було жодного голосу.

Голосування по фракціях:

  • «Слуга народу» – 220;
  • «Європейська солідарність» – 0;
  • «Батьківщина» – 2;
  • «Платформа за життя та мир» – 15;
  • «За майбутнє» – 14;
  • «Голос» – 3;
  • «Довіра» – 18;
  • «Відновлення України» – 14;
  • Позафракційні – 13.

Зазначимо, Генеральний прокурор України призначається на посаду президентом України за згодою Верховної Ради України. Відповідний указ про призначення Костіна має видати президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленский вніс до Верховної Ради проєкт постанови про призначення Андрія Костіна на посаду нового Генпрокурора.

Як повідомляв Львівський портал,  Костін є протеже глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Таку ініціативу різко розкритикували ряд політичних експертів за те, що Андрій Костін – представник провладної партії і раніше претендував на крісло керівника САП, але делеговані Заходом фахівці оголосили йому вотум недовіри.

ДОВІДКА

Андрій Костін – уродженець Одеси. Пройшов до Верховної Ради за списком партії «Слуги народу» під 108-м номером.

До цього він очолював адвокатську фірму «Право». За даними Ліга новини, до виборчого списоку СН Костін потрапив за рекомендацією глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Після призначення Ірини Венедіктової генпрокурором очолив парламентський комітет із правової політики та відповідав у Зеленського за судову реформу.

Як пише Українська правда, Костін претендував на посаду керівника САП, однак експерти з громадських організацій віднесли його до кандидатів із сумнівною репутацією.

Окрім того, Костін обіймав посаду голови комітету з правової політики та відповідав у парламенті за судову реформу. Саме під час його керівництва судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися.

З травня 2020 року Костін був членом української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях, а у листопаді 2021 року очолив її. У квітні 2022 року увійшов до складу української делегації для участі у переговорах з Росією щодо підготовки й погодження проєкту договору про гарантії безпеки України.

Також журналісти «Схем» виявили, що дружина й донька Костіна працюють помічниками-консультантами інших нардепів, а сам Костін працевлаштував родичів колег.

Зазначмо, 17 липня на сайті президента України опублікували укази, яким Володимир Зеленський відсторонив від посади генпрокурорку Ірину Венедіктову та усунув очільника СБУ Івана Баканова.

На відміну від глави СБУ Івана Баканова, якого ВРУ звільнила першим, Ірина Венедіктова прийшла на засідання парламенту та його правоохоронного комітету.

Сам президент заявив, що значний масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, «викликають дуже серйозні запитання до очільників СБУ та Генпрокуратури».

Згодом Ірина Венедіктова прокоментувала своє відсторонення, заявивши, що «не може і не буде сперечатися» з думкою чи рішенням президента України. Проте чинне законодавство  передбачає єдиний варіант звільнення генпрокурора, тож якщо у Верховній Раді зареєструють відповідну постанову, Венедіктова готова відразу прийти на звіт до нардепів.

Подання на звільнення Венедіктової на сайті парламенту з’явилось 19 липня. Відразу цього ж дня Верховна Рада підтримала її звільнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *