ОСТАННІ НОВИНИ

Генпрокурорку Венедіктову та очільника СБУ Баканова усунули з посад: ким замінять

Анастасія ДИНЯК

|

Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення від виконання обов’язків генпрокурорки Венедіктової та усунення очільника СБУ Баканова. На місце Венедіктової призначили іншу людину. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Так, президент України Володимир Зеленський підписав укази  №499 та №500.

«Відповідно до частини другої статті 11 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» постановляю: Відсторонити ВЕНЕДІКТОВУ Ірину Валентинівну від посади Генерального прокурора», – йдеться в указі.

Відтепер обов’язки генерального прокурора виконуватиме Олексій Симоненко.

Що відомо про Симоненка?

Як пише Дзеркало тижня, Олексій Симоненко тісно пов’язаний із заступником керівника Офісу президента України Олегом Татаровим, а родина прокурора має зв’язки з колишніми «регіоналами» та, можливо, із кримінальним світом.

Так, з 2010 до 2019 року Симоненко працював у Службі безпеки України та от римував нагороди за поданням голови СБУ часів Януковича Валерія Хорошковського.

З 2020 року прокурор працює в Офісі генерального прокурора. За це час він курував розслідування вбивства Павла Шеремета, справу Сергія Стерненка, а також справу вбивства Катерини Гандзюк та нападів на інших громадських активістів.

Із березня 2020 року він обіймав посаду заступника генпрокурора.

Зв’язок Симоненка з Татаровим

Татарова підозрювали у передачі хабара під час роботи юристом у компанії «Укрбуд». З допомогою експерта криміналістичної установи МВС заступник керівника ОП мав зменшити суму збитків, які державі було завдано махінаціями з квартирами Нацгвардії.

Користуючись відпусткою Ірини Венедиктової, Симоненко вніс правки у реєстр та змінив підслідність справи Татарова щодо хабара. Таким чином розгляд справи перейшов від НАБУ до СБУ. Це дало змогу Симоненку формувати групу прокурорів у провадженні Татарова, адже саме він займається діяльністю департаменту, який здійснює процесуальне керівництво всіх кримінальних проваджень СБУ.

У НАБУ та САП відреагували на зміни у реєстрі, назвали дії генпрокуратури незаконними та звинуватили у «безпрецедентному втручанні Офісу генпрокурора в розслідування».

Симоненко вивів з розгляду справи прокурорів САП, а згодом справу з хабарем на мільйони гривень «зам’яли».

Пізніше заступник генпрокурора з іншими високопоставленими прокурорами був серед запрошених на дні народження Татарова, що стало підставою для відкриття проти нього дисциплінарного провадження.

Роль Симоненка у справі Порошенка

Повторюючи сценарій зі справою Татарова, під час «відпустки» Венедіктової Симоненко підписав підозру у державній зраді Петра Порошенка, посилаючись на «вугільну справу» – про закупівлю енергоносіїв на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у 2014-2015 роках.

Раніше прокурор очолив спеціальний штаб силовиків (ОГП, ДБР, СБУ), де розробляли Порошенка й Ахметова, ставши комунікатором між ними та Банковою.

Процесуальний нагляд у справі здійснював департамент, яким курував Симоненко.

Зв’язки з «регіоналами»

За даними Bihus.Info, дружина Олексія Симоненка є співвласницею двох земельних ділянок спільно з сином колишнього «регіонала» Сергія Канакі.

У листопаді 2018 року Олена Симоненко та Костянтин Красільніков, депутат Обухівської районної ради від «Батьківщини», стали співвласниками ділянок загальною площею один гектар в Обухівському районі Київщини.

Згодом у декларації Симоненко вказав співвласником Ірину Русак, однак після виявлення порушення виправив дані.

Самого «регіонала» Канакі пов’язують із злочинним угрупованням кримінального авторитета В’ячеслава Пересецького («Фашист»). Це підтверджує і один із засновників українського Управління боротьби з організованою злочинністю Валерій Кур.

Зауважимо, Симоненко записує значну частину свого майна на дружину Олену.

Зауважимо, першим заступником у Ірини Венедіктової був не Симоненко, а Роман Говда. Саме він мав автоматично стати виконуючим обов’язки генпрокурора.

Окрім того, Зеленський усунув з посади очільника Служби безпеки України Івана Баканова відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних сил України.

Зауважимо, у статті 47 йдеться: «Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків».

Як повідомляв Львівський портал раніше, президент України Володимир Зеленський мав намір звільнити з посади голови Служби безпеки України Івана Баканова через низку невдалих операцій і втрат у Херсоні.

Баканов був керівником штабу Зеленського та відповідальним за взаємодію з Верховною Радою. Він був членом команди Зеленського, яку він представив 19 квітня 2019 року.  Баканов є залаштунковою частиною «95 кварталу».

До виборів він працював головним юристом «Кварталу» та паралельно з 2017 року очолив партію «Слуга народу». Із Зеленським Баканов дружить ще з дитинства.

Тимчасово виконуючим обов’язки очільника Служби безпеки України Зеленський призначив заступника голови СБУ Василя Малюка.

Що відомо про Малюка?

Перед призначенням на посаду виконувача обов’язків глави СБУ Василь Малюк працював заступником Івана Баканова, про що йдеться в указі №77 від 28 лютого 2022 року.

Як пише Апостроф, за день до цього, 27 лютого, Малюка звільнили з посади заступника міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, на якій він пробув близько 11 днів. Щодо інших посад теперішнього виконувача обов’язків глави СБУ відомо про те, що 21 липня 2021 року його звільнили з посади першого заступника голови Служби безпеки України – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Також ще на початку вересня 2021 року Василя Малюка помітили на дні народження заступника глави Офісу президента Олега Татарова. На святуванні були високопоставлені правоохоронці, які були пов’язані із розслідуванням справи проти самого винуватця свята.

Коментар ОП щодо відсторонення

Як пише Українська правда, в Офісі президента наголосили, що генпрокурорку Ірину Венедіктову та очільника СБУ Івана Баканова не звільнили, а тимчасово відсторонили для проведення розслідування.

«Мова про звільнення цих двох посадових осіб поки що не йде. Мова йде про те, що генерального прокурора відсторонено від посади, а голову Служби безпеки тимчасово усунено від виконання обов’язків», – заявив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов в ефірі телемарафону.

Він додав, що будуть перевірки за результатами яких президент прийме рішення про внесення до парламенту подання про надання згоди про звільнення генпрокурора та голови СБУ.

За словами посадовця, Венедіктову та Баканова відсторонили від обов’язків, щоб унеможливити їхній потенційний вплив на розслідування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *