ОСТАННІ НОВИНИ

Майже 9 мільйонів українців скористалися «єПідтримкою»

Ірина Марчук

|

Із середини грудня, відколи в Україні стартувала «єПідтримка», понад 8,9 млн людей долучились до програми. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Міністерства економіки України.

Загалом від початку дії програми українці встигли витратити 3,4 млрд грн із «ковідної тисячі». До «єПідтримки» долучились майже дев’ять млн людей.

Найбільше коштів українці витратили на:

  • книжкові магазини – 1,2 млрд грн;
  • кінотеатри – 711 млн грн;
  • спорт – 374 млн грн;
  • ліки – 366 млн грн;
  • театри, концерти та розважальні послуги – 364 млн грн;
  • залізничні та авіа пасажирські перевезення – 354 млн грн;
  • освітні послуги, шкільне приладдя та спорттовари – 40 млн грн;
  • комунальні послуги – 28 млн грн.

Водночас Уряд постійно розширює перелік товарів і послуг на які можна витратити 1000 грн за вакцинацію. Так, з 14 березня люди з інвалідністю І та II груп зможуть також оплачувати комунальні послуги за ці кошти.

Що таке «єПідтримка»?

«єПідтримка» – це програма, за якою повністю вакциновані українці можуть отримати тисячу гривень. Українці, які зроблять третє, бустерне, щеплення від коронавірусу, отримають ще 500 гривень.

Гроші з кінця 2021 року перераховують на віртуальну платіжну картку, яку формує «Дія». Кошти не оподатковуються і не завадять субсидіям. Подати заявку можна через такі банки: Альфа-Банк, А-Банк, Укргазбанк, Monobank, ПриватБанк на Ощадбанк. Покрокова інструкція, як це зробити, доступна за цим посиланням.

При цьому використати отриману 1000 гривень можна на похід в кіно і театр, музей, придбати абонемент у спортивний центр чи витратити на внутрішні залізничні й авіаперевезення. Літнім українцям дозволили за ці гроші купувати ліки. Згодом до переліку послуг, за які можна розрахуватися «ковідною тисячею», додали оплату комуналки та передплату друкованих видань.

Нещодавно тисячу за вакцинацію дозволили витрачати і підліткам. Тепер вони зможуть ці гроші  скерувати на освітні послуги, позашкільні заняття, канцтовари та спортивний інвентар. Також «ковідною тисячею» можна буде оплатити перебування дитини у літньому чи спортивному таборі.

Раніше повністю вакциновані українці могли витратити тисячу гривень з «єПідтримки» за чотири місяці, однак термін дії виплати збільшили до дев’яти місяців.  Якщо вкластись у цей термін не вийде, то кошти автоматично повернуться державі. Вивести 1000 грн на іншу картку також не вдасться.

Отримати по 1000 грн вакциновані двома дозами українці зможуть незалежно від того, коли вони зробили щеплення. Сама ж програма триватиме протягом року – до 18 грудня 2022-го.

Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *