ОСТАННІ НОВИНИ

Суд не дозволив знести багатоповерхівку скандального забудовника у Львові

Наталя Дуляба

|

Західний апеляційний господарський суд вирішив, що не має підстав для демонтажу будинку на вул. Тернопільській, 42, який звело ПАТ «Ірокс». Таким чином і суд першої інстанції, і другої відмовив у задоволенні позовних вимог Львівської міської ради. Про це пишуть Наші гроші.Львів із посиланням на відповідну ухвалу суду.

Конфлікт між забудовником та міською радою триває вже п’ять років. У цьому позові місто вимагало від «Іроксу» привести земельну ділянку на Тернопільській «до попереднього стану», тобто знести багатоповерхівку. Але через видані раніше дозволи тепер це не вдасться.

Так, у 2008 році інспекція ДАБК у м. Львові видала дозвіл на це будівництво. Але з 2016-го вона складала низку протоколів про порушення, приписи про зупинення робіт, що в тому ж році закінчилось анулюванням дозволу на будроботи. Наразі інспекція вважає, що «Ірокс» здійснює незаконне будівництво на вулиці Тернопільській, 42.

Але у січні міськрада програла в першій інстанції і, не погодившись із цим рішенням, пішла в апеляційний суд. Тим часом «Ірокс» відновив будівництво.

Новим аргументом мерії в апеляційному суді було те, що спірне будівництво здійснюється у функціональній зоні Г-6 (торговельні зони, що призначені для розташування магазинів, торгівельних центрів та ринків). А тому будівництво житла не передбачено містобудівною документацією.

Натомість у суді представник «Іроксу» повідомив, що компанія оскаржує наказ про анулювання дозволу на будівельні роботи. Наразі триває розгляд справи, а тому вважати, що будівництво ведеться без дозвільних документів, передчасно.

Земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, належить ТОВ «Персенківка», а будівництво проводиться на основі реконструкції основі двох частин однієї нежитлової будівлі, які належать ПАТ «Ірокс» і ТОВ «Персенківка». На реконструкцію отримувати містобудівні умови, а, відповідно, погодження від міської ради, не потрібно. Також суд встановив, що «реконструкція проходить шляхом надбудови та прибудови. З генплану вбачається, що будівництво здійснюється в межах існуючих зовнішніх стін, за винятком прибудови вхідних груп, що виступають від площини фасаду».

Крім того, «Ірокс» отримав дозвіл на будівельні роботи ще в 2008 році. І до 2016 року (протягом восьми років) ні міська рада, ні інші контрольні органи не перевіряли правильність такого будівництва.

Саме тому суд став на сторону «Іроксу». Судді вважають, що оскільки Ірокс отримав дозвіл на будівельні роботи у 2008-му, то на його підставі й здійснював будівництво. А за наявності чинного дозволу не можна трактувати таку діяльність як самочинну забудову, а держава втручається «у мирне володіння майном шляхом анулювання дозволу на виконання будівельних робіт».

Як писав Львівський портал, на вул. Тернопільській, 42 компанія «Ірокс» без дозволів зводить ЖК «Персенківка» – 10-поверховий будинок економ-класу із комерційними приміщеннями і підземним паркінгом. Він розрахований на 300 квартир. Судовий позов щодо знесення цього об’єкта у мерії анонсували ще у 2017 році.

Інші незаконні об’єкти цього забудовника у Львові – на вул. Антонича-Майданній (Сихів), на вул. Шевченка, 418 (Рясне). Станом на кінець 2017 року у будинку на вул. Шевченка були продані всі квартири. Згодом у цьому будинку після негоди розсипались балкони.

Міськрада Львова своєю чергою неодноразово закликала мешканців Львова не купувати квартири в ПрАТ «Ірокс», яке будує багатоповерхові будинки без відповідних дозволів. Втім торік мерія вирішила, що готова пробачити цій компанії заподіяну шкоду в обмін на безоплатну передачу місту будівлі дитсадка на вул. Т. Шевченка, 370-А.

Гендиректора компанії «Ірокс» Ігоря Микичака затримали у квітні 2018 року за підозрою у шахрайстві, зловживанні службовим становищем та підробленні документів у сфері містобудування. Згодом правоохоронці довели причетність керівника ПрАТ «Ірокс» до незаконного заволодіння коштами громадян на суму 6,5 млн грн та будівництва багатоквартирних житлових будинків на самовільно захоплених земельних ділянках у різних районах Львова.

Про те, як обрати добросовісного забудовника при купівлі квартири у Львові, читайте тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *