ОСТАННІ НОВИНИ

Спіймати гонщика: все, що треба знати про камери і штрафи за перевищення швидкості

Наталя ДУЛЯБА

|

Камери автоматичної фото- й відеофіксації порушень Правил дорожнього руху в Україні запустили влітку 2020 року на найбільш аварійно небезпечних ділянках доріг, аби зменшити кількість ДТП. До кінця 2021-го їх буде 270, а на наступні два роки МВС запланувало збільшити їхню кількість до 580.

Правоохоронці кажуть: лише за рік існування таких автоматизованих камер аварій на дорогах поменшало на 65%. Дотепер на водіїв-порушників склали більше 3 мільйонів постанов, що дозволило поповнити держбюджет на 0,5 млрд грн.

Львівський портал розповідає, скільки камер і де встановили у Львові та в області, всі нюанси про штрафи, чому важливо їх вчасно оплатити, і який сюрприз МВС підготувало для злісних боржників-шумахерів.

Перші камери автоматичної фіксації порушень ПДР на території Львівщини з’явились ще наприкінці минулого року, зараз їх є уже 19. У Львові такі системи МВС почало облаштовувати лише в кінці літа і станом на середину листопада у місті працюють їх сім.

За даними сервісу Штрафи UA, за неповні три місяці роботи у Львові камери зафіксували близько 24 тисячі порушень швидкісного режиму, за які на водіїв виписали штрафів орієнтовно на 9 млн грн.

Де у Львові встановлені камери автоматичної фіксації порушень ПДР:

  • вул. Хуторівка, 8 (камера спрямована в бік вул. Стрийської);
  • вул. Стрийська, 292 (камера спрямована в бік вул. Івана Павла ІІ);
  • вул. Стрийська, 35 (камера спрямована в бік вул. І. Чмоли);
  • вул. Василя Стуса, 39 (камера спрямована в бік просп. Червоної Калини);
  • вул. Сихівська, 16-А (камера спрямована в бік вул. Зеленої);
  • вул. Володимира Великого, 18 (камера спрямована в бік вул. Стрийської);
  • вул. Шевченка, 313 (камера спрямована в бік вул. І. Величковського).

Локації на території Львівської області:

  • на 16 км+153 траси Львів – Шегині у селі Бартатів, камера спрямована у бік Львова (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 21 км+671 траси Львів – Краковець в Івано-Франковому, камера спрямована у бік Львова (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 53 км+580 траси Львів – Краковець у селі Наконечне Перше, камера спрямована у бік Краковця (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 528 км+459 траси Київ – Чоп у селі Гамаліївка, камера спрямована в бік Луцька (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 447 км+803 траси Київ – Чоп у селі Суходоли, камера спрямована в бік Бродів (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 552 км+486 траси Київ – Чоп перед розв’язкою біля ТРЦ Ring Kross Leopolis,  камера спрямована в бік с. Зубра (обмеження швидкості 90 км/год);
  • на 528 км+459 траси Київ – Чоп у селі Гамаліївка, камера спрямована в бік Львова (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 523 км+260 траси Київ – Чоп у смт Запитів, камера спрямована в бік Чопа (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 439 км+352 траси Київ – Чоп на об’їзній Бродів, камера спрямована в бік Львова (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 541 км+451 траси Київ – Чоп у селі Волиця, камера спрямована в бік Соснівки (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 541 км+296 траси Київ – Чоп у селі Волиця, камера спрямована в бік села Кам’янопіль (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 510 км+120 траси Київ – Чоп у селі Дідилів, камера спрямована в бік Запитова (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 685 км+309 траси Київ – Чоп у селі Нагірне, камера спрямована в бік с. Долинівка (обмеження швидкості 50 км/год);
  • на 3 км+360 автодороги М-10-01 на Західному обході Львова, камера спрямована в бік Рясне-Руського (обмеження швидкості 50 км/год).

Відзначимо, що наразі камери в автоматичному режимі фіксують лише перевищення швидкості, проте в перспективі додадуться й інші порушення: проїзд на червоний сигнал світлофора, порушення правил зупинки чи стоянки, проїзд смугою для громадського транспорту, тротуарами, смугами зустрічного руху тощо.

Яку саме швидкість система визначає як перевищену?

Згідно з Правилами дорожнього руху, на території усіх населених пунктів діє обмеження швидкості у 50 км/год Подекуди швидкісний режим можуть збільшити, але за умови, що його погодить поліція. На дорогах за межами населених пунктів швидкість не повинна перевищувати 90 км/год, на дорогах з розділювальною смугою – не більше 110 км/год, на автомагістралях – не більше 130 км/год.

Система автоматичної фіксації порушенням вважає перевищення швидкості більш як на 20 км/год. (+3 км/год – закладена похибка у роботі пристрою). У Львові та на території Львівської області камери слідкують, аби водії їздили зі швидкістю 50 км/год, тому порушенням буде вважатись уже 73 км/год (50+20+3 км/год).

Все про штрафи

340 грн доведеться заплатити при перевищенні встановлених обмежень швидкості руху на понад 20 км/год, але не більше 50 км/год; 1700 грн – при перевищенні встановлених обмежень швидкості руху більш як на 50 км/год.

Водночас штраф можна зменшити на половину, якщо оплатити його протягом 10 банківських днів із моменту отримання постанови. Загалом на виплату штрафу дають 30 днів із дати набрання постановою законної сили. При оскарженні ці терміни призупиняються до вирішення питання по суті.

Коли постанова набирає законної сили?

Отримана постанова вступає в дію у день її отримання або в день відмови про отримання; з дня повернення листа, якщо порушник не отримав його поштою; у день вручення прикордонником.

Оскаржити виписаний штраф можна протягом 10 днів із дати набрання постановою законної сили. Для цього можна подати відповідну заяву у департамент патрульної поліції або ж домагатися справедливості у суді.

Як дізнатися, що камера вас «впіймала»?

Штраф за перевищення швидкості водій не отримує миттєво. На перевірку і обробку даних про виявлене порушення та на винесення постанови потрібен певний час. При цьому документ складають без участі особи, яку притягають до відповідальності.

Водночас зауважте: якщо автомобіль зареєстрований на вас, а в момент порушення за кермом був хтось із ваших родичів чи близьких, штраф все одно виписують на вас. Якщо йдеться про юридичну особу, то на її керівника.

Так, після того, як камера зафіксувала перевищення швидкості, вся інформація надходить до спеціального центру обробки даних патрульної поліції. Там уповноважений поліцейський перевіряє цей факт, з’ясовує, на кого зареєстроване авто і тоді вже виносить постанову. Дані про штраф вносять до загального реєстру адміністративних правопорушень, після чого водій отримує складену постанову:

  1. на електронну пошту, якщо він раніше подав відповідну заяву в МВС;
  2. на порталі або в за стосунку «Дія»;
  3. на офіційних сайтах МВС та Головного сервісного центру МВС в Електронному кабінеті водія;
  4. від листоноші, який доставляє паперову постанову за місцем реєстрації правопорушника (протягом трьох днів із дати винесення постанови);
  5. від прикордонників – постанову вручають при перетині кордону іноземцям та особам без громадянства, які ввозили авто на територію України, зареєстроване за її межами.

Документ обов’язково міститиме фото, на якому буде видно ваш автомобіль у момент порушення, буде вказана точна дата, час і місце, де ви перевищили швидкість, а також QR-код, за яким можна відразу оплатити штраф. Також зображення і відеозапис вашого порушення можна знати у сервісі МВС за цим посиланням.

Не отримав/не бачу штрафу. Що далі?

Незважаючи на те, що існує кілька способів сповістити водія-гонщика про порушення, не завжди вони є дієві. До прикладу, людина могла не отримати постанову поштою, бо вже не мешкає за місцем реєстрації, «Дія» її вчасно не «підтягнула», а власну електронну пошту особа взагалі не подавала у МВС.

Щодо Електронного кабінету водія, то, погодьтесь, цей сервіс здебільшого не оновлюють регулярно. Тож зайшовши з певною метою, можна зовсім випадково виявити там старий штраф.

Львівському порталу відомо щонайменше кілька випадків, коли львів’яни дізнавались про виписані штрафи за перевищення швидкості виключно поштою, отримавши паперову постанову. При цьому у «Дії» не було відповідних повідомлень взагалі або інформація з’явилась вже після оплати штрафу.

За даними сервісу Штрафи UA, 27% водіїв зі Львова не знають про свої штрафи за порушення швидкісного режиму або не поспішають їх оплачувати.

Втім, мабуть, кожен водій-порушник захоче оплатити штраф якомога швидше, аби скористатись 50% знижкою. Але чим довше він не знає про сам факт існування такої постанови, тим більша вірогідність оплати повної суми штрафу або навіть його протермінування. А в такому випадку постанову передають до Державної виконавчої служби. І тоді сума стягнення зростає вдвічі, додатково водію доведеться ще й покрити витрати, пов’язані з роботою виконавчої служби.

В особливо складних випадках виконавча служба ініціює блокування особистого рахунку у банку порушника-боржника та навіть може арештувати авто.

Тому найкращий варіант для водія – регулярно моніторити доступні держсервіси або ж встановити на свій смартфон спеціалізований застосунок від МВС Штрафи ПДР (для Android – тут, а для IOS – тут) або Штрафи UA (приватний, але безкоштовний). Ці додатки «підтягують» не лише штрафи за перевищення швидкості, а й за інші порушення Правил дорожнього руху.

Також штрафи можуть бути доступними і в Приват24 та в Монобанку, якщо ви внесете дані про свій автомобіль.

У злісних гонщиків-боржників будуть забирати авто

МВС разом із Мін’юстом уже анонсували боротьбу з водіями, які ганяють на високій швидкості у містах. Наразі умовною «цифрою реагування» визначили перевищення швидкості у 150 км/год.

Правоохоронці кажуть: порушниками, які суттєво перевищують швидкість у містах, є одні і ті ж люди. При цьому вони зазвичай не оплачують виписані штрафи. Таких горе-водіїв наразі в Україні нарахували майже півтори сотні.

Тому у всіх, хто камера спіймає у місті зі швидкістю від 150 км/год і хто не буде оплачувати виписані штрафи, будуть конфісковувати авто.

Вилучення автомобілів водіїв-боржників, які суттєво перевищують швидкість у містах, розпочнеться з Харкова, оскільки там стається найбільше резонансних ДТП з вини гонщиків. Потім цю ініціативу перехопить столиця, а згодом її розширяють на всю Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *