ОСТАННІ НОВИНИ

Олімпійські ігри 2020. Хто зі Львівщини боротиметься за медалі у Токіо?

Вероніка РОЙ

|

Вже цієї п’ятниці, 23 липня, у Токіо стартують тридцять другі літні Олімпійські ігри. Від України за нагороди на найголовнішій спортивній події планети позмагаються 157 спортсменів у 25 видах спорту. Серед них – восьмеро атлетів зі Львівщини.

Тож Львівський портал коротко розповідає історію успіху кожного з них, а також, де мешканці Львівщини зможуть повболівати за наших олімпійців.

Христина Погранична (художня гімнастика)

18-річна гімнастка Христина Погранична – наймолодша представниця Львівщини, що виступить цьогоріч на Олімпійських іграх у Токіо. Молода львів’янка підкорює спортивний світ вже багато років. Христина Погранична розпочала свій шлях у художній гімнастиці ще з п’яти років в клубі «Ніка».

Одним з найбільших досягнень юної грації були Юнацькі Олімпійські ігри, що проходили у аргентинському Буенос-Айресі у 2018 році. Там львів’янці вдалося здобути «срібну» нагороду.

Вже наступного року дівчина дебютувала в дорослій збірній України. У 2019 році на чемпіонаті світу з художньої гімнастики, який був кваліфікаційним на Літні Олімпійські ігри у Токіо, Христина Погранична здобула 12-те місце в абсолютній першості. Таким чином дівчина разом із ще однією гімнасткою Владою Нікольченко здобули дві олімпійські ліцензії на головні змагання чотириріччя.

Додамо, Христина Погранична – перша львів’янка, що завоювала ліцензію на участь в Олімпійських іграх з художньої гімнастики.

Попри свій вік, юна грація є переможницею та призеркою не одних міжнародних та всеукраїнських турнірів. Лише у сезоні 2021 року молода спортсменка завоювала «бронзу» на Кубку світу у Мінську, здобула чотири медалі Кубку України з художньої гімнастики, а також потрапила у 10-ку кращих гімнасток на Кубку світу в Ташкенті.

Тренерка юної грації Ірина Руда раніше Львівському порталу розповідала, що саме працьовитість та характер, який Христина проявляє на килимі під час виступів, дозволяє гімнастці так часто підніматися на п’єдестал.

Станіслав Горуна (карате)

Серед спортсменів Львівщини, які змагатимуться за олімпійські нагороди у Токіо, є і каратист Станіслав Горуна. Захоплення спортом у Станіслава з’явилося ще у дитячі роки. Він відвідував заняття тхеквондо, однак у 13 років потрапив на тренування з карате до Антона Нікуліна та повністю присвятив себе цьому виду єдиноборств.

За майже 20 років у спорті Станіслав Горуна виборов чимало нагород. 32-річний каратист став переможцем Всесвітніх ігор 2017 року та Європейських ігор 2019 року. Також він є триразовим переможцем серії турнірів K1 PremierLeague, багаторазовим призером чемпіонатів Європи та шестиразовим чемпіоном України. Загалом каратист – один із найвідоміших та найвпізнаваніших каратистів у світі.

Зараз Станіслав Горуна посідає 4 місце олімпійського рейтингу та 3 місце світового рейтингу у так званій «категорії смерті» – найскладнішої та найнасиченішої топ-зірками світового карате категорії «-75 кг».

Ліцензію на Олімпійські ігри спортсмен виборов цьогоріч у травні, коли завоював бронзову медаль на етапі Прем’єр-ліги в Лісабоні. На Олімпіаду він поїде вперше, оскільки карате лише у 2016 році додали в олімпійську програму.

Вероніка Марченко (стрільба з лука)

Представлятиме Україну на Олімпійських іграх у Токіо також і 28-річна лучниця зі Львова Вероніка Марченко. Дівчинка почала займатися спортом, коли їй було 12 років. У цей спорт вона прийшла, надихнувшись прикладом старшого брата. Паралельно із стрільбою з лука львів’янка записалася й на інші секції: п’ятиборства і танців. Проте з часом все ж вирішила залишитися саме у стрільбі з лука.

За роки занять цим видом спорту дівчина стала чемпіонкою та багаторазовою призеркою чемпіонатів світу і Європи, призеркою Кубку світу, багаторазовою чемпіонкою України. У 2018 році посіла третє місце на чемпіонаті світу серед військовослужбовців.

Ліцензію на участь в Олімпійських Іграх в Токіо 28-річна спортсменка виборола на чемпіонаті світу зі стрільби з лука 2019 року в командних змаганнях. Проте це не перші Олімпійські ігри для дівчини. На Олімпіаді у 2016 році, що проходила в Ріо-де-Жанейро, вона посіла 17 позицію.

Вероніка Марченко сьогодні є Заслуженим майстром спорту України та старшиною Збройних Сил України. Дівчина вважає, що у спорті головне – завзятість та терпіння.

Павло Коростильов (кульова стрільба)

За нагороди Олімпійських ігор у Токіо побореться і 23-річний стрілець Павло Коростильов. Львів’янин – із спортивної родини. Його батьки – заслужені тренери України, Сергій та Валентина Коростильови. Також кульовою стрільбою професійно займається і сестра спортсмена – Юлія. Тож фактично Павло Коростильов у цьому виді спорту із самого дитинства.

Один з видатних досягнень львівського спортсмена – перемога у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів на Юнацьких Олімпійських іграх 2014. Тоді, набравши 203,4 бали, Павло встановив новий юнацький світовий рекорд.

Також він брав участь в Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро у двох дисциплінах: стрільба з пневматичного пістолету на 10 метрів та швидкісного пістолету на 25 метрів. Тоді спортсмен завершив виступи на 35 та 16 місцях.

Крім цього Павло Коростильов є дворазовим чемпіоном Європи та чемпіоном світу, переможцем Кубку світу, бронзовим призером Європейських ігор та багаторазовим чемпіоном України.

Ліцензію на участь в Олімпійських Іграх Токіо львів’янин виборов на чемпіонаті світу зі кульової стрільби у 2018 році, коли посів 4 місце в особистому заліку. На найпрестижніших світових змаганнях Павло змагатиметься у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 метрів та швидкострільного пістолета на 25 метрів.

Олена Старікова (велоспорт)

Представлятиме Україну на Олімпіаді в Токіо і 25-річна велогонщиця Олена Старікова. Дівчина народилася у Харкові, де в 13 років почала займатися велоспортом. У 2018 році її запросили до Львова, де вона продовжила свою спортивну кар’єру. До велоспорту Олена Старікова займалась музикою: грала на фортепіано, флейті та скрипці.

Фактично пів свого життя дівчина – у спорті і за це час її досягнення достатньо вагомі. З 2010 по 2017 була багаторазовою чемпіонкою України з різних видів велоспорту на треку. У 2017 році завоювала Кубок світу, а наступного року стала срібною призеркою чемпіонкою Європи у командному спринті.

У 2019 році зуміла вибороти срібну нагороду на чемпіонаті світу. Ця медаль стала першою для України на ЧС (чемпіонаті світу, – ред.) з 2008 року. Цього ж року Олена Старікова здобула срібну нагороду та «бронзу» на чемпіонаті Європи в Нідерландах. Торік спортсменка виборола золоту медаль на чемпіонаті Європи.

На Літніх Олімпійських іграх у Токіо велосипедистка змагатиметься у трьох видах: командний спринт, кейрін та спринт.

Оксана Лівач (вільна боротьба)

24-річна Оксана Лівач також позмагається за нагороди у вільній боротьбі на Олімпійських іграх в Токіо. Дівчина сама родом з Івано-Франківської області. Спершу вона займалася плаванням, проте згодом вирішила спробувати свої сили у вільній боротьбі, з яким і пов’язала своє життя. Вступивши до  Львівського фахового коледжу спорту, Оксана Лівач переїхала до Львова.

Дівчина називає проривом у спортивній кар’єрі чемпіонат світу серед дорослих у 2018 році, що проходив в Будапешті. Там молодій спортсменці вдалося здобути бронзову нагороду, попри травму, яку отримала під час поєдинку. Вже у 2019 році Оксана Лівач зуміла вибороти «золото» чемпіонату Європи. Також дівчина є срібною призеркою Європейських ігор у 2019 році.

Для борчині Олімпійські ігри в Токіо є першими в спортивній кар’єрі. Заповітною мрією для дівчини є саме олімпійська медаль.

Алла Черкасова (вільна боротьба)

Представляти Україну на Олімпійських іграх в Токіо буде ще одна львівська борчиня – 32-річна Алла Черкасова. Вперше до борцівської зали спортсменка прийшла у 14 років. До вільної боротьби вона спробувала свої сили у різних секціях: дзюдо, в танцях, тенісі, ходила у театральний гурток.

У 2018 році спортсменка стала чемпіонкою світу у ваговій категорії до 68 кг, наступного року здобула «золото» чемпіонату Європи. На Європейських іграх у 2019 році Алла Черкасова виборола бронзову нагороду.

Для цієї спортсменки участь в Олімпійських іграх буде не дебютною. У 2016 році в Ріо-де-Жанейро вона посіла 11 місце у ваговій категорії до 75 кг.

Олімпіада в Токіо для Алли Черкасової – шанс здійснити свою мрію.

«Шлях був дуже довгим і я усвідомлюю, що це мій останній шанс зробити мрію реальністю, тому налаштовуюсь лише на перемогу», – цитує львів’янку Асоціація боротьби України.

Тетяна Кіт (вільна боротьба)

Третьою борчинею, що поїде у Токіо, є 26-річна Тетяна Кіт.  Дівчина родом із Івано-Франківської області, де в 10 років вперше пішла на секцію вільної боротьби. Після 8 класу вступила до Львівського фахового коледжу спорту.

Показувати результати на змагання борчиня почала швидко. Через чотири роки, після того, як вперше пришла в секцію, дівчина завоювала «бронзу» чемпіонату Європи серед кадетів, а вже наступного року на цих же змаганнях святкувала перемогу.

Двічі, у 2016 та 2019 роках, ставала срібною призеркою чемпіонату Європи у ваговій категорії до 55 кг та 57 кг відповідно. У 2015 році Тетяна Кіт здобула бронзову нагороду на чемпіонаті світу у ваговій категорії до 55 кг.

Спершу борчиня не мала їхати на Олімпійські ігри в Токіо. Проте в складі жіночої олімпійської збірної з вільної боротьби відбулася екстренна заміна. Аліна Грушина, яка мала представляти Україну у вазі 57 кг, травмувалась. Тож тепер у цій ваговій категорії виступатиме Тетяна Кіт. Для неї це перша Олімпіада.

Де можна вболівати за львівських спортсменів?

Олімпійські ігри в Токіо стартують вже у п’ятницю, 23 липня. В день відкриття Олімпіади першим серед львів’ян розпочне боротьбу за олімпійські нагороди 23-річний Павло Коростильов (пневматичний пістолет, 10 м).

Повний розклад змагань представників Львівщини на Олімпіаді в Токіо:

  • Павло Коростильов, кульова стрільба – 23-24 липня (пневматичний пістолет, 10 м), 1-2 серпня (швидкострільний пістолет, 25 м).
  • Вероніка Марченко, стрільба з лука – 23, 27-30 липня (індивідуальні змагання), 25 липня (командні змагання).
  • Алла Черкасова, вільна боротьба (вагова категорія до 68 кг) – 2-3 серпня.
  • Олена Старікова, велосипедний спорт (трек) – 2 серпня (командний спринт), 4-5 серпня (кейрін), 6-8 серпня (спринт).
  • Тетяна Кіт, вільна боротьба (вагова категорія до 57 кг) – 4-5 серпня.
  • Станіслав Горуна, карате (куміте до 75 кг) – 6 серпня.
  • Оксана Лівач, вільна боротьба (вагова категорія до 50 кг) – 6-7 серпня.
  • Христина Погранична, художня гімнастика (особиста першість) – 6-7 серпня.

Показуватиме Олімпійські ігри телеканал UA:Перший, також подивитися змагання можна й на сайті «Суспільного», де буде доступна текстова онлайн-трансляція.

Крім цього у період проведення Олімпіади, з 23 липня до 8 серпня, у дворику Ратуші діятиме спеціально облаштована фан-зона – Lviv Olympic Space. Доступ до фан-зони буде вільним для всіх львів’ян і діятиме щодня з 10:00 до 17:00 год.

Щоправда більшість змагань транслюватимуть у записі, адже через різницю у часі з Токіо більшість стартів розпочинатимуться вночі.

Фото: galinfo, відділення НОК у Львівській області, управління  спорту ЛМР, соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *