ОСТАННІ НОВИНИ

Землі для АТОвців біля Кам’янки-Бузької. Підприємець через суд хоче забрати ділянки воїнів

Олена КАРП'ЮК

|

14 учасників АТО/ООС можуть зостатися без земельних ділянок біля Кам’янки-Бузької, на оформлення яких вже підготували і подали всю необхідну документацію. Все тому, що на початку цього року про право на цю землю заявив місцевий підприємець Андрій Антонюк і тепер цією справою займається суд.

Відтак воїнам, які боронили на Донбасі нашу землю від окупантів, повернувшись додому, доводиться ще й захищати гарантоване державою право на першочергове отримання земельної ділянки. Але про все по черзі…

Баталії розгортаються довкола землі у селі Сапіжанка, що біля Кам’янки-Бузької. Раніше тут був колгосп, але після ліквідації його майно розпаювали, сад під паювання не підлягав. Площа саду, якому вже 70 років, сягає майже 30 га, нині ця територія є занедбаною і порослою чагарниками. Саме ця земля і є предметом конфлікту.

Суть справи полягає у тому, що після ліквідації цього колгоспу вже загаданий Андрій Антонюк, який не був його членом, скупив у місцевих мешканців, які там працювали, майнові сертифікати на загальну суму близько 1 800 грн. У 2012 році він вже як голова зборів спілки співвласників цього колективного сільськогосподарського підприємства ініціював виділення собі саду вартістю 32 тис. грн.

У 2017 році у Сапіжанці на території цього саду сільська рада запланувала будувати дитячий майданчик, тоді були скликані ще одні збори співвласників. Відповідно, на зборах вирішили скасувати рішення 2012 року, оскільки саду не було в пайовому фонді КСП, на нього майнові сертифікати не видавались, бо згідно із законодавством він не підлягає паюванню взагалі.

Згодом щодо отримання землі на території цього саду у орган місцевого самоврядування подали клопотання учасники АТО/ООС. Сесія Дернівської сільради, куди входило село Сапіжанка, надала дозвіл 14 учасникам АТО/ООС для розробки документації на ділянки площею 0,12 га під садівництво.

Захисники витратили кошти на оформлення цих документів і у 2020 році подали їх вже у Кам’янка-Бузьку міську раду (торік Дернівську сільську раду ліквідували, долучивши до Кам’янка-Бузької міської об’єднаної територіальної громади). Власне, тут і з’являється Андрій Антонюк, заявляючи, що ця земля – його власність.

Як розповідають самі АТОвці, що змушені відстоювати своє право на отримання землі, Андрій Антонюк у січні цього року звернувся до суду, щоб затягнути розгляд питання на сесії Кам’янка-Бузької міської ради, де вже мали погодити документи і надати землю у власність воїнам.

У судовому порядку підприємець намагається довести, що саме він є власником саду та цієї землі. Він хоче скасувати рішення зборів 2017 року, а також рішення сільради, яким учасникам АТО надали дозвіл на розробку проєктів відведення земельних ділянок у власність.

«Суть у тому, що учасники АТО, яких я представляю у суді, не можуть реалізувати своє право на отримання земельної ділянки. Чому? Є рішення сільської ради, яким їм надано дозвіл на розробку документації на ці ділянки. Однак з’явився підприємець, який стверджує, що на цих ділянках є його майно – сад. Відбувається підміна понять, тому що сад – складова частина земельної ділянки і вона не може окремо від землі передаватися у власність. На останньому судовому засіданні представники ЦМК (Оцінка цілісних майнових комплексів) підтверджували, що цей сад не входив до переліку пайового майна, тому претензії цього чоловіка наразі є безпідставними. Побачимо, що вирішить суд…», – каже адвокат Михайло Мазяр.

Як розповів учасник ООС Микола Бойцун, на засіданні у суді Андрій Антонюк був лише раз, запевняв: якби знав, що на ці ділянки претендують воїни, то поступився б цією землею на їхню користь.

«Але коли наш адвокат йому запропонував відмовитися від частини позовних вимог, які стосуються АТОвців, він сказав, що мовляв, виступає за справедливість…», – пояснює Микола Бойцун.

«Він доводив на останньому засіданні, що ця земля – його. Але ж сільська рада надала нам дозвіл, значить таки не його… Більше того звинувачував нас у тому, що ми ніякі не АТОвці, а підставні особи… Але коли після суду я хотіла підійти до нього, щоб показати посвідчення, він пулею вилетів із зали…», – розказує військова Мар’яна Дутчак.

Крапку в цій справі поставить суд, а поки учасникам АТО залишається сподіватися, що Феміда буде на їхній стороні…

Нам також вдалося поспілкуватися із Андрієм Антонюком, який вважає оприлюднену інформацію неправдивою. Однак місцевий підприємець відмовився викласти свою версію подій, зсилаючись на те, що має свої подальші кроки погодити із адвокатом.

ОНОВЛЕНО від 2 липня 2021 року.

Порадившись із адвокатом Андрій Антоняк таки перетелефонував до редакції Львівського порталу і повідомив, що вирішив подати позов проти журналістів, за оприлюднення, на його думку, «брехливої інформації яка нанесла моральної шкоди».

На уточнююче питання, у чому полягає недостовірність інформації та перекручення фактів, Андрій Антоняк зазначив: «Є спростування. Я виграв два суди і знову ж таки суд не стосувався теми забирання земель від учасників АТО, а по рішенню сільської ради, де голова сільської ради йдучи на вибори розрахувався цими ділянками зі своїми спонсорами… Ця стаття заказуха, яка не містить жодного слова правди… Необхідно аби журналіст провів повне розслідування, а я надам йому придостатньо матеріалів… Зараз триває кримінальне провадження цієї справи, бо люди, які замовили цю статтю, хотіли викрасти не лише мій сад, а й майно пайовиків… Доречно почути й їхню, позицію, а не лише мою».

На жаль, надіслати піддвердження своїх слів до редакції Андрій Антонюк вкотре відмовився.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *