ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська журналістка виграла у Верховному суді справу проти чиновника ВР

Андрій Котенський

|

Верховний Суд України відмовив чиновнику Верховної Ради у задоволенні його касаційної скарги проти львівської журналістки Вікторії Балицької. ВСУ залишив чинним рішення Львівського апеляційного суду, який 3 лютого 2020 року скасував скандальне рішення Галицького суду, згідно якого журналіст мала спростувати ряд фраз із свого посту у Facebook про конфлікт голови секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Юрія Сорочика з патрульними Львівщини. Про це журналістка написала на своїй сторінці у Facebook.

Згідно рішення ВСУ, позивач (Юрій Сорочик – ред.) є публічною особою, інтерес до якого у суспільства є високим, а відтак оприлюднена інформація про нього становила громадський інтерес.

Позивач є публічною особою, а тому відкритий для суворої критики і пильного нагляду громадськості, тож межа допустимої критики щодо нього є значно ширшою. Відтак ВСУ дійшов правильного висновку – позовні вимоги позивача задоволенню не підлягають.

«Верховний Суд України поставив «крапку» у судовій справі за позовом до мене керівника секретаріату Комітету Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрія Сорочика. П’ятірка суддів Касаційного цивільного суду відмовила чиновнику у задоволенні його касаційної скарги на рішення Львівського апеляційного суду, який 3 лютого 2020 року скасував рішення Галицького суду, згідно якого я мала спростувати ряд фраз із свого посту у Facebook», – Повідомила Вікторія Балицька.

Як відомо, Галицький суд вимагав від журналіста спростувати частину оприлюдненої інформації, а саме:

  • патрульні зупинили автомобіль BMWX5, бо він рухався без увімкнених ближнього світла;
  • пасажир почав агресивно себе вести, ображати патрульних, а згодом вдарив одного із них кулаком в лице;
  • агресивний пасажир.

Зазначимо, мова йде про інцидент, який трапився 27 січня 2019 року. Тоді Вікторія Балицька оприлюднила інформацію про те, що 26 січня 2019 року на кільцевій дорозі Львова, між Рудном і Рясне-Руською, патрульні зупинили автомобіль BMW X5, бо він рухався без увімкнених фар ближнього світла. За кермом була жінка… У ході інциденту пасажир цієї автівки почав себе агресивно поводити та, за словами журналістки, вдарив патрульного.

Через 18 днів після цього на адресу Львівського порталу надійшов лист від адвоката Юрія Сорочика, в якому зазначалося, що чиновник не бив патрульного поліцейського під Львовом і подає до суду на автора поширеної інформації.

Як виявилося згодом, Юрій Сорочик також подав до суду на львівську журналістку Вікторію Балицьку. Посадовець вимагав 100 тисяч гривень моральної компенсації за оприлюднену нею інформацію про його конфлікт із патрульними. Проте 5 липня 2019 року Галицький суд відмовив Юрію Сорочику у стягненні 100 тисяч гривень моральної компенсації з Вікторії Балицької, але задовільнив частину позову про часткове спростування інформації у її дописі.

Крім цього 1 липня оприлюднили відео конфлікту Юрія Сорочика та патрульних.

30 липня 2019 року Державне бюро розслідувань сьогодні оголосило підозру двом львівським патрульним, які 26 січня цього року затримали голову секретаріату Комітету Верховної Ради з протидії корупції Юрія Сорочика.

3 лютого 2020 року, Апеляційний суд Львівської області задовольнив апеляційну скаргу львівської журналістки Вікторії Балицької на скандальне рішення Галицького районного суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *