ОСТАННІ НОВИНИ

У Миколаєві скажений кіт вкусив свого власника

Наталя Дуляба

|

Мешканець Миколаєва підібрав дворового кота, який мав сказ. Через два дні тварина вкусила свого нового власника. Про це Львівському порталу повідомили у Держпродспоживслужбі Львівщини.

 

На Львівщині виявили перший у 2021 році випадок сказу у домашньої тварини. Так, це захворювання 23 січня лабораторно підтвердили у домашнього кота, власником якого був мешканець Миколаєва.

Встановлено, що чоловік підібрав безпритульного кота. Вдома у тварини почали проявлятись ознаки хвороби і вона вкусила нового власника. Чоловіку відразу ввели антирабічну вакцину, зараз із ним все гаразд.

«Тварина хворіла два дні, а потім вкусила свого власника. Кота завезли в клініку, але він помер. Згодом його спалили у крематорії. Щодо самого чоловіка, то йому зробили спеціальне антирабічне щеплення, зараз із ним все добре. Але от що буває, коли підбираєш додому безпритульних тварин. Ніби й добра справа, але ось яка небезпека за цим може стояти», – розповів начальник відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Михайло Демчишин.

У 5-кілометровій зоні від місця виявлення сказу оголосили карантин на два місяці. За цей час всіх домашніх тварин мають провакцинувати.

Зазначимо, сказ може передатися й людині, якщо її вкусить заражена тварина. Чим ближче відбувся укус до голови, тим небезпечніше, оскільки вірус сказу уражає мозок. Якщо вас таки вкусила скажена тварина, необхідно:

  • відразу провести місцеву обробку рани: поверхню рани промити водою з господарським милом, а її краї обробити 70% спиртом чи 5% розчином йоду;
  • після обробки рани негайно зверніться до лікаря – лише своєчасно розпочатий курс антирабічних щеплень допоможе уникнути зараження;
  • тварину, що покусала, заборонено вбивати. Її слід негайно ізолювати і звернутися до державної ветеринарної служби вашого міста/району;
  • якщо тварина, яка вас вкусила, загинула, все одно варто звернутися до найближчої ветеринарної клініки.

Перші ознаки хвороби у людини з’являються раптово. Вже за один-два дні від початку захворювання на місці загоєної від укусу рани рубці набухають і робляться темно-червоними, виникає тягучий біль. Починається нездужання, слабкість, з’являється почуття туги, пригніченість. Разом із цим хворий втрачає апетит, погано спить, стає неспокійним, дратівливим. У хворого з’являється спрага, він просить пити, але проковтнути воду не може через судоми м’язів гортані. Розвивається тяжка ознака так званої «водобоязні». Захворювання триває 2-4 дні і закінчується смертю.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Розпізнати скажену тварину можна за зміною її поведінки, зокрема за її агресивністю та втратою відчуття страху, вона починає нападати на людей та інших тварин. Також варто бути пильним, якщо вдень у вашому населеному пункті з’явились дикі тварини (лисиці, вовки, песці та інші).

У слині тварин вірус сказу з’являється за 10 днів до появи у неї перших ознак хвороби. Тому коли людину вкусила чи подряпала на перший погляд здорова тварина все одно необхідно звернутися до лікаря.

Пам’ятайте: сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити!

Нагадаємо, наприкінці минулого року у Дрогобичі сказ виявили у домашнього собаки.

У Львові перший випадок сказу у тварини за 12 років зафіксували у травні 2019-го. Згодом виявли ще заражену сказом лисицю. В обох випадках у зоні довкола спалаху оголошували карантин, а всіх безпритульних тварин масово вакцинували. Зробити щеплення від сказу своїм домашнім улюбленцям закликали й львів’ян – для цього у ветеринарних клінках та окремих пунктах запровадили безкоштовну вакцинацію.

Додамо, що загалом протягом 2019 року у Львові тварини покусали 937 людей, 360 із них запропонували ввести антирабічне щеплення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *