ОСТАННІ НОВИНИ

Перша жінка, яка очолила Львівську облраду: хто така Ірина Гримак

Соломія ГОЛОВІНА

|

Львівську обласну раду вперше очолила жінка. 39-річну Ірину Гримак 1 грудня обрали головою ЛОР VIII скликання. Кандидатура представниці «Європейської солідарності» отримала найбільшу підтримку у сесійній залі – 61 голос «за» із 84. Львівський портал розповідає, хто ж така Ірина Гримак і чому її обрання на цю посаду вже пов’язали з корупцією.

 

Короткий екскурс в біографію

Гримак Ірина Ярославівна народилася у Львові 20 березня 1981 року.

Що стосується освіти, то вона закінчила Львівський кооперативний коледж економіки і прав, Львівську комерційну академію за спеціальністю «Товарознавство і комерційна діяльність» (1999-2004 роки). Вивчала землевпорядкування і кадастр у Львівському національному аграрному університеті (2009 рік), а також державне управління в Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (2010 рік).

Свою кар’єру Ірина Гримак розпочала зі Львівської міської ради, структурним підрозділам якої віддала 15 років свого життя. З 2000 по 2015-й вона працювала в міському управлінні земельних ресурсів, заступницею голови декількох райадміністрацій, а також два роки очолювала Залізничну райадміністрацію.

У 2015 році Ірина Гримак переходить у Львівську ОДА, де обіймає посаду заступниці голови облдержадміністрації. На той час головою ЛОДА був Олег Синютка.

Одружена. Виховує сина.

«Права рука» Синютки

Заступницею тогочасного голови ЛОДА Олега Синютки, який нині є народним депутатом від «ЄС», Ірина Гримак працювала чотири роки поспіль. На цій посаді вона курувала питання ЖКГ, ремонт доріг, екологічну сферу, архітектуру та цивільний захист. Згідно з опублікованою декларацією за 2018 рік її заробітна плата в середньому становила 34,5 тис. грн, загалом вона за рік заробила 413 804 грн.

У жовтні 2018 року Ірина Гримак звільнилася з посади, яку займала з 2015 року.

«Я вам чесно кажу, що за 3 роки і 10 місяців це, напевно, одне з найскладніших рішень, яке я підписував відколи перебуваю на посаді голови ЛОДА… Я дякую, Ірино Ярославівно, що ви залишаєтеся членом великої команди…», – тоді говорив про її звільнення Олег Синютка.

Втім через три місяці після звільнення Ірина Гримак все одно повернулася у стіни Львівської ОДА на свою попередню посаду.

Після поразки на президентських виборах Петра Порошенка наприкінці квітня 2019 року Олег Синютка заявив про свою відставку з посади голови Львівської ОДА. Слідом за ним заяви про звільнення написали його заступники, серед них – Ірина Гримак.

Головна «єесівка» Львівщини

На місцевих виборах-2020 Ірина Гримак очолила список кандидатів до Львівської облради від «ЄС» і стала депутаткою.

«Львівщина розвивалася швидкими темпами, коли президентом України був Петро Порошенко, а Львівську область очолював Олег Синютка. Відремонтовано 1 744 км доріг, відкрито 242 виробничі підприємства, створено 25 тисяч нових робочих місць. Ми йдемо до обласної ради, щоб продовжити розпочате», – пояснювала Ірина Гримак у одному з промороликів.

Зауважимо, що загалом до Львівської обласної ради VIІI скликання обрали 84 депутати від 9 політичних партій: «Європейська солідарність» (28 депутатів), «Слуга народу» (9 депутатів), «Самопоміч» (9 депутатів), «Батьківщина» (7 депутатів), «Голос» (7 депутатів), «Свобода» (6 депутатів), «Народний рух України» (6 депутатів), «Українська галицька партія» (6 депутатів), «За майбутнє» (6 депутатів).

Власне, 1 грудня новоспечені депутати ЛОР під час першої урочистої сесії склали присягу на вірність українському народу.

Перша жінка-очільниця ЛОР

Перша сесія нового скликання розпочалася традиційно з виконання Гімну України, молитви та окроплення свяченою водою. Капелан Львівської облради отець Андрій Корчагін  пояснив, що взяв освячену воду, щоб прогнати непорозуміння, зло та егоїзм зі сердець і сесійної зали.

Коли депутати визначалися з кандидатурами на посаду голови ЛОР, фракція «ЄС» запропонувала Ірину Гримак, а «Свобода» – Йосифа Ситника.

Відтак після таємного голосування найбільшу підтримку серед депутатського корпусу отримала лідерка партії «ЄС» на Львівщині Ірина Гримак (61 голос «за»). Водночас Йосифа Ситника підтримали лише 5 обласних обранців. Загалом в голосуванні взяли участь 82 депутати. Три бюлетені визнали недійсними.

Призначення з присмаком корупції

Після оголошення результатів у «Свободі» заявили, що відбулося корупційне порушення під час голосування. Зокрема, «свободівець» Едуард Леонов, який був членом лічильної комісії, зазначив, що в бюлетенях були дуже специфічні позначки, які б ніколи не робила адекватна людина: наприклад, W, V з крапкою, інші букви та знаки. За його словами, це свідчить про корупційність голосування.

«Я вважаю, що був корупційний вплив і зовнішній контроль за голосуванням кожного з депутатів», – резюмував Едуард Леонов.

Також із цього приводу на своїй сторінці у Facebook висловився і Любомир Зубач із «Самопомочі». За його словами, кожна фракція мала свій так би мовити «знак».

«Це не якісь закарлючки. Це позначки, якими голосували за голову Львівської облради. А цифри – звичайно кількість депутатів, які ці позначки поставили. Очевидно, кожна фракція мала свій «знак». Для чого це робилось? Можу тільки припускати: щоб знати, скільки обранців мають отримати, назвімо це, фідбек. Гроші, іншу матеріальну вигоду, протегування, лобіювання інтересів – не знаю, що обіцяли «замовники» за голоси на підтримку Ірини Гримак. Не знаю і не хочу знати. Скажу інше: гидко, що новоскликана Львівська облрада починає саме так свою роботу», – зазначив депутат ЛОР.

Своєю чергою голова фракції ВО «Свобода» Олег Панькевич закликав не знищувати бюлетені, а зберегти їх для можливого розслідування в кримінальній справі про корупцію.

«Ми знали, що таке планується, і ця інформація підтвердилася», – сказав він.

«За 5 років ви не впізнаєте Львівщину», – Ірина Гримак

Коли слово дали новообраній голові ЛОР Ірині Гримак, то вона відреагувала на виступ Едуарда Леонова і подякувала за таке «привітання».

Далі вона висловила слова вдячності всім депутатам, які її підтримали.

«У першу чергу хочу подякувати тим, хто проголосував «за», я переконливо запевняю, що ці «за» завжди будуть мене надихати і давати силу рухатися вперед. І, звичайно, хочу дуже подякувати, тим хто проголосував проти, це мене стимулюватиме до розвитку до звершень кращого і кращого. Я вас запевняю, за 5 років ви не впізнаєте Львівщину – у її процвітанні, добробуті, стабільності», – наголосила Ірина Гримак.

Фото: ЛОР, Facebook/Ірина Гримак, ЛОДА, «Четверта студія»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *