ОСТАННІ НОВИНИ

Безкоштовно здавати органіку на переробку львів’яни можуть до кінця 2020 року

Наталя Дуляба

|

До кінця 2020 року львів’яни зможуть безкоштовно здавати на утилізацію органічні відходи. Їх перероблятимуть на компостувальній станції, що на вул. Пластовій, 13. Відповідне рішення сьогодні, 24 липня, прийняв виконавчий комітет міськради Львова, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Так, виконком встановив до кінця 2020 року нульову ставку на збір органічних відходів для мешканців ОСББ, кооперативів та управляючих компаній. Таким рішенням у мерії хочуть заохотити львів’ян сортувати сміття.

«Населення буде сортувати, а перевізники будуть відвозити органічні відходи безоплатно. До населення ми відносимо управляючі компанії, комунальні, приватні управляючі компанії, ОСББ, будинки, які є на самоуправлінні, ЖБК, МЖК, приватний сектор, гуртожитки. Ці всі структури будуть сортувати. Я всіх закликаю сортувати відходи для того, щоб ми зменшували об’єми сміття. Перевізники будуть забирати відходи окремо, для цього вони будуть мати окрему машину, в якій будуть відвозити органіку на вул. Пластову, де відбувається утилізація», – пояснила заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк.

Зазначимо, що до пілотного проєкту окремого збору органіки у Львові долучилися п’ять ОСББ. Мешканці викидають органічні відходи у спеціальні контейнери, а перевізник їх відвозить на компостувальну станцію, яка працює зі січня на вул. Пластовій, 13. Як там утилізовують органіку, читайте за цим посиланням.

Для того, щоб долучитися до проєкту роздільного збору органічних відходів, вертайтесь в ЛКП «Зелене місто» за номером телефону: 067-352-27-27. Із переліком органічних відходів, які можна компостувати, а які – ні, можна ознайомитися тут.

Як повідомляв Львівський портал, пілотний проєкт із роздільного збору харчових та садових відходів від населення мерія Львова запровадила у листопаді 2018 року. Попередньо було заплановано, що такі окремі баки для органіки встановлять лише біля деяких будинків у Франківському районі у межах ЛКП «Південне», а також на міських майданчиках для збору великогабаритних і дрібних будівельних відходів. Згодом у міськраді заявили, що шукають ОСББ, на території яких теж облаштують контейнери для органічних відходів.

Незважаючи на розширення меж окремих баків для збору органіки, у міськраді казали, що з’явитись вони можуть лише на 20% території міста.

Зібрану в окремі контейнери органіку з-під будинків львів’ян вивозить окремий сміттєвоз і транспортує її на на вул. Пластову, 13, де працюють два компостери. Перероблений продукт, який можна використовувати як добриво, можуть брати всі охочі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *