ОСТАННІ НОВИНИ

На стадіоні «Торпедо» пропонують збудувати легкоатлетичний центр. Візуалізація

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада досі не викупила у банку «Львів» стадіон «Торпедо», що на вул. Золотій, 40-А, незважаючи на те, що з бюджету на це виділили гроші. Тепер мерія пропонує не купувати занедбані будівлі стадіону, а разом із банком їх відреконструювати під сучасний комплекс легкоатлетичних видів спорту. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі міськради Львова.

 

Трохи більше 5 млн грн, які закладені у бюджеті Львова на викуп споруд стадіону «Торпедо», у мерії тепер хочуть витратити на реконструкцію. Так, на базі стадіону пропонують спорудити легкоатлетичну базу і закликають банк «Львів» долучитися до цього проєкту.

«Ми пропонуємо реалізувати спільний проєкт із банком на базі приватно-публічного партнерства чи як спільну діяльність. Зараз ми розробили проєктну пропозицію і наше бачення як того, як це має виглядати. Зі свого боку ми би хотіли, щоб ті кошти, які передбачені у бюджеті, відкладались не на викуп, а безпосередньо на реконструкцію. Для цього має бути добра воля з боку банку, аби не зволікати та запустити цей процес», – зауважив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Так, згідно з проєктом, сам стадіон «Торпедо» пропонують відреконструювати. Зокрема, тут хочуть прокласти шість бігових доріжок, облаштувати майданчики зі силовими тренажерами, а також створити територію для легкоатлетичних дисциплін:

  • стрибки у довжину;
  • стрибки у висоту;
  • стрибки із жердиною;
  • штовхання ядра;
  • метання спису;
  • метання диску та молота.

Поруч міська рада пропонує збудувати двоповерховий легкоатлетичний центр, у якому були б закриті спортивні зали, навчально-спортивний центр, роздягальні і санвузли.

(Натисніть на зображення для збільшення)

«На другому поверсі комплексу пропонуємо облаштувати кілька тренувальних залів для того, щоб об’єкт міг функціонувати цілорічно. Планується, що там можуть займатись діти різних вікових груп, а також мешканці прилеглого району. Сьогодні там збудовано багато житлових комплексів, тому інтерес до того, аби користуватись таким серйозним спортивним центром, є дуже великий. Ми розраховуємо, що він матиме свій результат як для львів’ян загалом, так і для мешканців цього району», – відзначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За таке відновлення стадіону «Торпедо» виступило й міське управління спорту, яке також давало свої рекомендації під час розробки проєкту легкоатлетичного центру.

Зазначимо, що перемовини щодо викупу стадіону «Торпедо» розпочалися ще у 2017 році. Тоді банк «Львів», який є власником нерухомості на його території, хотів продати її за 12 млн грн, а згодом погодився на ціну у 7,5 млн грн.

Йдеться про споруди загальною площею близько 140 м кв, які зараз перебувають у занедбаному стані. Сама земля, 2,6 га, є у комунальній власності. У мерії кажуть, що 7,5 млн грн за напівзруйновані будівлі – це занадто висока ціна. Більше того, у міській раді Львова підозрюють, що за викупом може стояти обман: як тільки згадані споруди місто придбає, може з’явитись інвестор, який відразу попросить передати йому стадіон за 1 гривню.

Як писав Львівський портал, у лютому цього року сесія Львівської міськради виділила 5,1 млн грн на викуп будівель «Торпедо», але цього так і не зробила.

Викуп стадіону «Торпедо» міський голова Львова Андрій Садовий називав аферою і був проти цієї ідеї. Він казав, що воротами і трибунами, які, власне, й має викупити Львівська міська рада, володіють «хитрі бізнесмени, які їх заклали у банк, мотивуючи тим, що на цій території можна збудувати житловий комплекс». Садовий заявляв, що ворота і трибуни стадіону не коштують передбачених 5 млн грн, і навіть натякав, що викуп може і не відбутися.

Нагадаємо, стадіон «Торпедо» облаштували у Львові у 1930-х роках. Він розміщений на земельній ділянці площею 2,7 га. За радянських часів стадіон передали однойменному спортивному товариству та забудували службовими приміщеннями.

Із 1990 року стадіон перейшов у приватну власність, там почав працювати ринок електротехнічних товарів, який у 2008 році перенесли на вул. Кукурудзяну. Після цього на території «Торпедо» хотіли збудувати житло, проте це зробити не вдалося. Опісля споруди стадіону передали банку «Львів» як заставу за борги по кредитах.

Станом на сьогодні на стадіоні, який перебуває у занедбаному стані, тренуються діти та підлітки футбольних клубів «Вікторія» та «Покрова».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *