ОСТАННІ НОВИНИ

Три замки «Золотої підкови Львівщини» та П’ятничанську вежу передали на баланс Мінкульту

Вероніка Рой

|

Три замки, які входять до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини»,  – Олеський, Підгорецький, Золочівський, а також П’ятничанську вежу та монастир капуцинів і костел святого Антонія в Олеську передали на баланс Міністерства культури України. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

 

Акт приймання-передачі нерухомого майна 16 червня підписали представники Львівської ОДА та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зокрема, до Мінкульту передали: Олеський, Підгорецький, Золочівський замки, котрі входять у комплекс «Золота підкова Львівщини» та П’ятничанську вежу. Крім цього на баланс міністерства передали монастир капуцинів та костел св. Антонія у селищі Олесько.

«До Кабінету Міністрів України ми скерували листа з проханням передбачити з державного бюджету кошти для реставрації пам’ятки, в якій розміщене фондосховище Галереї мистецтв. Загалом, всі ці об’єкти є музеями, які вже багато років перебувають у складі Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького – одного з найбільших музеїв в Україні. А передача їх на баланс галереї та впорядкування правового статусу є результатом нашої плідної співпраці з Міністерством та галереєю», – наголосив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

За його словами, відтепер Галерея мистецтв зможе повноцінно трактувати згадані пам’ятки як свої структурні підрозділи, а також використовувати державні кошти для належного утримання і реставрації архітектурних об’єктів.

Нагадаємо, у березні 2019 року депутати Львівської облради дали згоду передати Міністерству культури Олеський, Золочівський  та Підгорецький замки, а також оборонну вежу у селі П’ятничани.

Раніше Львівський портал неодноразово писав про скандал довкола ймовірної «комуналізації» замків області. Зокрема, ми публікували матеріал «Возницький перевернеться в могилі? На Львівщині назріває скандал навколо долі історичних замків», де мовиться про загрозу знищення цих пам’яток у зв’язку із можливою передачею їх у власність територіальних громад області. Однак згодом від ідеї передачі замків громадам відмовилися.

Згодом облрада виділила 120 тисяч на проведення заходів з приватизації майна обласної комунальної власності в частині виготовлення технічної документації для загаданих замків.

Додамо, що ініціативу з передачі замків Львівщини в комунальну власність назвали ймовірною оборудкою, також виникають побоювання стосовного того, що згодом ці об’єкти можуть перетворитися на готелі і ресторани.

Також за участі представника Міністерства культури було проведено круглий стіл щодо долі замків Львівщини, але консенсусу в цій ситуації досягнути не вдалося. Детальніше про це читайте у матеріалі «Епопея із «комуналізацією» замків Львівщини триває. Пам’ятки із землями підуть у руки держави чи забудовників?». Після кількох спроб «комуналізувати» замки на сесіях облради питання «заглохло».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *