ОСТАННІ НОВИНИ

Епопея із «комуналізацією» замків Львівщини триває. Пам’ятки із землями підуть у руки держави чи забудовників?

Соломія Головіна

|

У Львові сьогодні за участі представника Міністерства культури провели круглий стіл щодо долі замків Львівщини, які збираються передати в комунальну власність. Однак, на жаль, консенсусу в цій ситуації досягнути поки не вдалося: говорили, сварилися, але ні до чого не домовилися. І побоювання щодо можливого дерибану, який може ховатися під рішенням про «комуналізацію» цих об’єктів, і далі «висять» у повітрі. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Нагадаємо, обласні депутати вже кілька разів переносили з порядку денного питання «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини», яким пропонується віддати у комунальну власність Львівської облради  кілька пам’яток національного значення, серед яких Олеський замок (Буський район), Пятничанська вежа (Жидачівський район), Підгорецький замок (Бродівський район), Каплица Боїмів (Львів), «Русалка Дністрова» (Львів).

«Майнова математика». Замки хочуть віддати у  державну власність, але спершу – у комунальну 

Як запевнив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, опісля «комуналізації» замків, їх неодмінно передадуть у державну власність:

«Кінцевою нашою метою, щоб оці замки, які на даний момент не є зареєстровані ні за державною, ні за обласною власністю, – перейшли у державі».

Володимир Гірняк зазначив, що у 2007 році цілісний майновий комплекс Галереї передали з комунальної власності області у державну. Однак, дорогою деякі об’єкти «загубилися». Так, у державну власність був переданий лише майновий комплекс Галереї, який складався тільки з будівлі картинної галереї на Стефаника,3 у Львові та декількох допоміжних будівель (пральна, котельня, конюшня, гараж, електростанція) в смт. Олесько та с.Підгірці.

«У 1992 році була відповідна постанова Кабміну, яка передала всі ці об’єкти у обласну власність. У 2007 році цілісний майновий комплекс передали у державну власність. Але чомусь деякі об’єкти загубили по дорозі. Щоб ми не мали негативних прецедентів, для того, щоб ці об’єкти не можна було вкрасти, відчужити, щоб врегулювати правовий статус, ми і підготували такий проект рішення. Були питання в громадськості, журналістів, депутатського корпусу, тому ми зібралися тут, щоб їх широко обговорити», – сказав він.

Своєю чергою начальник управління майном спільної власності ЛОР Микола Бандра додав, що Львівська облрада прийняла рішення про надання згоди на передачу  майнового комплексу Галереї в державну власність 9 лютого 2006 року, але замки з невідомих причин не передали.

«Було відповідне розпорядження Кабміну, яким  затвердили акт приймання-передачі. Відтак Галерея з усім, що на той час перебувало на її балансі, перейшла у державну власність. Тоді ці замки не були відповідно обліковані та не були в складі Галереї з невідомих причин. І зараз ця прогалина заповнюється, щоби оформити право власності і передати у державну», – пояснив він.

Він нагадав, що Галерея мистецтв звернулася до облради ще 13.01.2016 року за підписом колишньої в.о.директора Лариси Разінкової, а також 24.10.2016 та 4.04.2017 року за підписом діючого керівника Тараса Возняка щодо оформлення договорів оренди на об’єкти культурної спадщини, які перебувають у їхньому фактичному користуванні.

Відтак, за словами Миколи Бандри, щоб врегулювати правовий статус цих об’єктів, і підготували відповідний проект рішення про «комуналізацію» цих об’єктів.

Своєю чергою діючий директор Галереї мистецтв Тарас Возняк не зміг відповісти на питання про те, чи доцільно «комуналізовувати» замки, щоби згодом передавати їх державі:

«Ніхто тут не проти того, щоб ці пам’ятки були в державній власності…Зараз просто йде пошук того способу, яким шляхом до цього дійти. З огляду на складні 90-ті та 2000-ні роки, коли ці об’єкти не були передані належним чином у державну власність, потрібно врегулювати їхній статус…

Зважаючи на те, що ці пам’ятки не мають визначеного майнового статусу, Галерея не має ні договору оренди на ці об’єкти, ні не є власником , не маємо права згідно з чинним законодавством фінансувати їх, тримати там охорону, тощо…».

Землі замків можуть «загубитися» під забудови?

Водночас депутат Львівської облради Олег Панькевич обурився, мовляв, чому замки не віддати у державну власність відразу, а ускладнювати все «комуналізацією».

«Цілісний майновий комплекс мав би актом прийому-передачі передаватися весь. На стільки я розумію, передали лише частину. Чому нині не можна зробити комісію і допередати  решту і оформити його вт державну власність. Це простий шлях, який усуне будь-які маніпуляції…», – сказала депутат облради Інна Свистун.

Відтак Микола Бандра, «скинув» все на законодавчу базу:

«У 2007 році вона була одна, тепер – інша. Зараз, щоб передати об’єкт з комунальної в державну власність обов’язково має бути належним чином оформлений правовий статус. Без цього документу нічого не зможемо зробити».

Водночас Олег Панькевич не виключив того, що під час передачі із комунальної власності у державну можна втратити якусь пам’ятку.

«Це шлях без логіки. А на нашу думку, – механізм та дорожня карта можливої втрати майна в процесі цих передач», – констатував він.

Своєю чергою Інна Свистун також висловила побоювання, що у ході передачі землі замків можуть «загубитися» під забудови:

«Я боюсь, якщо приймемо їх у обласну власність, то при передачі їх державі в нас «загубиться» під якесь будівництво частина земельної ділянки, частина будинку… Маємо 2007 рік –вже «забули». Це є власність держави, і не треба маніпулювати».

Володимир Гірняк наголосив, що питання щодо комуналізації замків винесуть тоді, коли вдасться досягнути консенсусу.

«Це рішення повинне бути винесене на сесію ЛОР, тоді коли буде згода, коли ми юридично покажемо всім фракціям, всім учасникам процесу, що це є шлях, де кінцевою зупинкою буде державна власність…Однак ми не повинні з цим процесом дуже затягувати. Адже на даний момент у реєстрі речових прав нема права державної власності на ці об’єкти нема, тому вони є у небезпеці…».

Позиція Міністерства культури

Як зазначив начальник управління охорони культурної спадщини Міністерства культури Олександр Епіфанов:

«Безумовно Мінкульт дуже зацікавлене в тому, щоби ті об’єкти культурної спадщини, які є станом на сьогодні юридично недооформлені, були доведені до кінця. Яка це має бути процедура? Це вже повинно бути ваше спільне рішення відносно цієї маршрутної карти щодо реалізації кінцевої мети. Я знаю одне, як юрист: якщо нема оформлених речових прав на об’єкти, то це хтось може використати з якимись іншими цілями…Я б хотів також, щоб ми не забували про те, що це об’єкти культурної спадщини. Відповідно до діючого законодавства вони мають мати охоронний договір, який треба заключати з користувачами цих об’єктів. На жаль, нині ми їх не можемо укласти. Хто відповідатиме за збереження об’єктів, яким чином фінансувати реставраційні роботи? Це все відкриті питання. Щодо прилеглих територій, їх забудови, на жаль, нині питання щодо оформлення правового статусу самого об’єкту не дозволяє вирішити питання його охоронних зон. А вони мають бути, вони чітко регламентують режим використання прилеглих земельних ділянок».

Як повідомляв Львівський портал, довкола долі замків Львівщини продовжують точитися гострі дискусії. Багато галасу наробив проект рішення «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини». Зокрема, з’явилися побоювання щодо того, що на замки хочуть «накласти лапу», перетворити їх у готелі та ресторани. Раніше усі ці пам’ятки пропонували передати у власність територіальних громад області. Але з теперішнього проекту рішення це формулювання виключили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *