ОСТАННІ НОВИНИ

«На стінах будинків з’являються тріщини, а земля зсувається». ЛОР просить створити урядову комісію через обвали біля Стебника

Соломія Головіна

|

Під час позачергової сесії Львівської обласної ради 2 червня депутати знову звернулися до Кабміну для створення урядової комісії щодо розслідування ситуації з проваллям біля Стебника. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Нагадаємо, обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» відбувся ще 30 вересня 2017 року. Однак ситуація повторилася і цього року: 15 березня стався другий обвал.

Під час заслуховування питання щодо цієї ситуації насамперед надали слово першому заступнику голови Львівської ОДА Андрію Годику, який запевнив, що «з початку 2020 року спостерігається певний процес і прогрес вирішення ситуації з проваллям біля Стебника».

«За зверненням ОДА розпорядженням Кабінету Міністрів від 24 квітня 2020 року області виділили кошти у сумі 26,7 млн грн для здійснення заходів з перенесення магістрального водогону Гірне –Дрогобич.  Крім того, Львівська ОДА підготувала пакети документів та подала до профільних міністерств з метою виділення коштів та будівництва дорожнього обходу аварійної ділянки протяжністю 3, 84 км вартістю близько 250 млн гривень. З метою підготовки до початку вказаних  робіт  по аварійній ділянці дороги були виділені кошти у сумі 100 тис. гривень і Служба автомобільних доріг розпочинає підготовчі процеси», – наголосив посадовець.

Своєю чергою ЛОР назвала роботу ЛОДА у даному питанні недостатньою.

«У своєму виступі під час розгляду питання, присвяченого виконанню заходів рішення обласної ради, перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик сам визнав роботу, котра проводилася, неефективною. Тому цілком справедливо, особливо враховуючи ситуацію з другим проваллям, коли ми визнаємо роботу Львівської ОДА недостатньою», – зазначив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, інформує пресслужба ЛОР.

Депутати облради повторно звернутися до Кабміну щодо створення урядової комісії з розслідування обвалів, які виникли внаслідок діяльності ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», а також щодо напрацювання заходів із забезпечення екологічної рівноваги.

«Ситуація ускладнюється тим, що все ближче до будинків жителів Стебника просувається провалля, на стінах будинків з’являються тріщини, а земля зсувається. Над життям та здоров’ям населення постійно висить загроза нових обвалів… Враховуючи масштабність проблеми та актуальність її вирішення в найкоротші строки, повторно звертаємось до вас із пропозицією створити урядову комісію з метою напрацювання комплексного підходу для вирішення проблем, зумовлених діяльністю ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», – мовиться у зверненні ЛОР до Кабміну.

Водночас при перегляді державного бюджету на 2020 рік уряд закликають передбачити фінансування робіт з ліквідації наслідків провалу рудника № 2 Стебницького калійного родовища».

Як писав Львівський портал, у ніч на 30 вересня 2017 року на Львівщині пройшов незначний землетрус. Згодом у селі Модричі Дрогобицького району на території підприємства «Полімінерал» обвалилась карстова порода. Провалля мало діаметр 200 метрів і глибину 30 метрів.

В екоінспекції Львівщини заявляли про те, що площа провалля, яке утворилося після землетрусу, буде збільшуватися, більше того – можливі і нові зсуви. Так, 2 листопада 2017 року біля Трускавця сталося нове карстове провалля.

Також мова йшла про те, що вздовж дороги Східниця–Пісочне можуть утворитися нові карстові провалля. Відтак міський голова Стебника Петро Старосольський наполягав, що через ситуацію із карстовими проваллями місто необхідно визнати зоною екологічного лиха. Восени 2019 року Петро Старосольський далі бив на сполох через те, що частина Стебника може піти під землю.

Натомість у березні цього року біля Стебника утворилось нове провалля глибиною близько 100 м. Внаслідок події ніхто не постраждав, втім для проїзду транспорту перекрили дорогу Дрогобич – Трускавець. Нову вирву зняли з дрона, переглянути відео можна за цим посиланням.

Причиною утворення нових вирв вважають неналежну консервацію шахт із видобутку калійної солі, що на території «Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *