ОСТАННІ НОВИНИ

На Яворівському полігоні курсанти-другокурсники виконали перші контрольні стрільби з танка штатним пострілом

Соломія Головіна

|

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки курсанти другого курсу спеціалізації «Управління діями підрозділів танкових військ» факультету бойового застосування військ Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного вперше виконали вправу контрольних стрільб з танка штатним артилерійським пострілом. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі вишу.

 

Стрільба з танка штатним пострілом для курсантів стала вінцем півторарічної теоретичної та практичної підготовки як у стінах видового навчального закладу, так і на військовому полігоні.

Як розповів керівник заняття, викладач кафедри вогневої підготовки видового вишу підполковник запасу Олександр Богачьов, перед стрільбою штатним пострілом курсанти в повному обсязі вивчили озброєння та будову танка, роботу частин та механізмів, виконали вправу стрільб із вкладного ствола.

«Тема сьогоднішнього заняття: «Ведення вогню з місця по цілях, що з’являються та рухаються, в умовах оборонного бою». Курсантам необхідно буде вразити «танк» на відстані 1500–1800 метрів. Для цього в них є три постріли. Для ведення вогню зі спареного кулемета буде три мішені. Для стрільби з ПКТ надається 50 набоїв, з них 15 із трасуючими кулями. Після завершення вправи курсанти мають застосувати систему «Туча», для імітації маневру зі зміною вогневої позиції», – розповів Олександр Богачьов перед початком контрольної вправи.

До речі, на оцінки «відмінно» та «добре» курсанти повинні вразити всі цілі, причому танк не менше ніж двома пострілами. Зробити це було непросто, враховуючи новий Курс стрільб, затверджений у 2018 році. Він базується на досвіді війни на сході України. І якщо в старій настанові така ціль, як танк, з’являлася на одну хвилину і двадцять секунд, то тепер двічі по двадцять п’ять секунд. Це імітує танк противника і дії його екіпажу в умовах реального бою, коли противник не стоїть на місці, маневрує і з’являється на короткий проміжок часу.

«Такий підхід змушує екіпаж танка, зокрема навідника, уважно стежити за тактичною обстановкою та ухвалювати швидкі рішення на ураження цілей. Всі дії наших підопічних ми прагнемо доводити до автоматизму», – продовжив викладач.

Далі на 3-му та 4-му курсах майбутні офіцери-танкісти здебільшого виконуватимуть усі вправи практичних стрільб з ходу, з коротких зупинок, зі зміною вогневих позицій. З урахуванням досвіду бойових дій у програму навчальної дисципліни було внесено низку змін і доповнень, які стосуються насамперед стрільби з танка різними способами – «танкова карусель», «штани», «терикон», стрільба флангова тощо.

Також чимало уваги звертають і на стрільбу вночі, адже часто бойові дії ведуть у темну пору доби з використанням приладів нічного бачення. Тож мінімум 30% занять і практичних стрільб відбуваються вночі.

«Цього дня я очікував майже два роки! Стрільба штатним пострілом додала емоцій і впевненості. Сповна відчув вогневу міць машини. Втім, найважчою ціллю був «гранатометний розрахунок». Невелика ціль, яка розташована на великій відстані для кулемета. Але, впоравшись із першими емоціями і хвилюванням, і її вдалось знищити», – поділився курсант Назар Вернигора.

Більшість майбутніх офіцерів під час контрольної вправи отримали оцінку «добре», а дехто з курсантів продемонстрував і відмінний результат. Практичні заняття курсантів на полігоні наразі тривають.

Фото: Академія сухопутних військ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *