ОСТАННІ НОВИНИ

Рада дозволила уряду визначати адмінцентри ОТГ

Вероніка Рой

|

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт №2653 «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні». За проголосували 264 депутати, передає Еспресо.

 

Документом передбачається ввести поняття адміністративного центру територіальної громади і території територіальної громади.

Актом передбачено, що до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабмін.

«Рішення Кабінету міністрів про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад», – вказано у тексті закону.

Передбачається, що адмінцентром ОТГ визначається населений пункт (село, селище, місто), що має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території тергромади та в якому розміщується представницький орган місцевого самоврядування цієї громади.

«Установити, що визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснюється на основі затверджених Кабінетом міністрів України перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей», – зазначається у документі.

Також прописано, що у 2020 році перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів територіальних громад, території яких затверджені Кабміном на підставі цього закону, проводяться одночасно з черговими місцевими виборами 2020 року.

«Кабінету міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності цим законом підготувати та подати на розгляд Верховної ради України законопроєкти про ліквідацію та утворення районів», – сказано у тексті.

Як повідомляв Львівський портал, в серпні минулого року Міністерство розвитку громад та територій оприлюднило проєкт адміністративно-територіального устрою Львівщини, який передбачав укрупнення нашої області до п’яти районів: Львівський, Дрогобицький, Самбірський, Червоноградський та Золочівський.

Львівський центр розвитку місцевого самоврядування, який включений у робочу групу при Львівській ОДА щодо розробки пропозицій стосовно цього проекту, запропонував додати ще один – Стрийський.

Також ми повідомляли, що почастішали пікети представників різних громад не згідних з проєктом перспективного плану Львівщини. Так, 3 березня під будівлею Львівської ОДА та Львівської облради мешканці різних ОТГ влаштували масштабну акцію, перекривши рух вулицею Винниченка. 28 лютого мешканці Сокільників заблокували дорогу, протестуючи проти об’єднання зі Львовом. Напередодні дороги перекривали мешканці Мурованської ОТГ та Малехівської ОТГ.

Раніше в Львівській ОДА заявляли, що в області планують створити шість округів та 67 ОТГ. При цьому додали, що по 64 ОТГ вже знайдені компроміси.

Нагадаємо, що міська рада звернулась до Верховної Ради, Кабінету міністрів та Львівської ОДА з пропозицією об’єднати Львів із 20 сусідніми містами та селами.

21 лютого у Львівській облраді відбувалася засідання міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адмінтерустрою базового рівня Львівської області. До облради з’їхалися сотні невдоволених мешканців громад, зокрема Сокільників. Однак через протести представників громад засідання довелося закрити.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *