ОСТАННІ НОВИНИ

Великодні свята під час карантину. Як українцям пропонують святкувати Вербну неділю та Пасху?

Вероніка РОЙ

|

12 квітня українці святкуватимуть Вербну неділю, а за тиждень, 19 квітня, – Великдень. Втім через пандемію коронавірусу цьогоріч Великодні свята кардинально відрізнятимуть від усіх минулорічних. Адже посилений каpантин заради запобігання поширення COVID-19 забоpоняє усі масові заходи й pелігійні збоpи. А пік цієї смертельної недуги прогнозують саме у період Великодніх свят. Тож, Львівський портал розповідає, як церква і держава пропонує українцям святкувати Вербну неділю та Пасху під час пандемії коронавірусу.

Які обмеження вводить Православна церква на Великодні свята?

Синод православної церкви України 9 квітня оприлюднив рекомендації, які стосуються святкування цьогорічних Великодніх свят у зв’язку із посиленням карантинних заходів.

Зокрема, ПЦУ закликає вірян на час Великодніх свят не йти у храми, а залишатися вдома та долучатися до молитви за допомогою онлайн-трансляції. Також у православній церкві нагадують про заборону масових релігійних заходів. Відтак священників просять не проводити у храмах та на прихрамовій території спільне посвячення верби та великодніх страв, щоб не допускати скупчення людей.

У Вербну неділю та на Великдень у церквах ПЦУ повинен бути один черговий священнослужитель для індивідуального спілкування з парафіянами та задоволення їхніх релігійних потреб.

На Великдень у малих населених пунктах України священники ПЦУ проводитимуть освячення великодніх страв біля місць проживання – на вулиці поруч з будинком чи на подвір’ї. Однак лише з дотриманням «соціальної дистанції».

«При індивідуальному освяченні великодніх страв біля місць проживання вірних не допускати їхнього скупчення та контролювати дотримання загальних норм карантину. Індивідуальне освячення можливе як в неділю, 19 квітня, так і напередодні в суботу, 18 квітня», – мовиться у рішенні Синоду ПЦУ.

Також у ПЦУ вирішили організувати завчасне освячення великодніх страв у місцях їхнього виробництва та продажу. А під час придбання віруючі будуть письмово проінформовані про те, що їхні страви вже освячені православним священнослужителем.

У випадку, якщо віряни не зможуть освятити вербу або великодні страви, їм дозволили самостійно окропити їх святою водою, але після прочитання відповідних молитов про благословення.

В православній церкві закликали здійснювати обнесення Плащаниці в самому храмі, або ж в обхід навколо церкви. У склад процесії входитимуть лише ті, хто бере участь у богослужінні, але також за умови  дотриманням «соціальної дистанції».

У поминальні дні після Великодня вірянам та священнослужителям радять перенести відвідування кладовищ на Троїцьку батьківську поминальну суботу, тобто на 6 червня 2020 року.

Літніх людей просять утриматися відвідин церков. Втім у час до Великодня через оголошення, проповіді та у ЗМІ ПЦУ буде звертатися до членів родин осіб літнього віку та тих, хто піклується про них, подбати про те, щоби у день свята такі особи мали вдома освячені великодні страви.

Як пропонує святкувати Великодні свята Українська греко-католицька церква?

УГКЦ також ввела певні дозволи та звільнення для вірян на період карантинних заходів та на Великодні свята. Зокрема, як зазначив у відеозверненні Отець та Глава Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав, УГКЦ вводить диспензу (звільнення, – ред.) від церковної заповіді, яка передбачає щонеділі і кожного свята брати участь у богослужінні в храмі.

«У зв’язку з цими надзвичайними обставинами церква знімає цей обов’язок і кличе вас залишатися вдома та дивитися онлайн-трансляцію… Друга диспенза стосується особливого обов’язку в час Великого посту – готуючись до Пасхи, обов’язково приступати до Святих Таїнств Сповіді і Причастя. Дбаючи про ваше здоров’я, церква проголосила диспензу, звільнення і від цього обов’язку», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ наголосив, що сповідь та причастя віряни зможуть виконати впродовж місяця після закінчення часу карантину. 

Блаженніший попросив, аби в храмах священнослужителі проводили богослужіння без присутності вірних.  А на сам Великдень УГКЦ закликає вірян залишатися вдома і дивитися онлайн-трансляцію служінь.

Також українів просять не приносити на освячення вербну лозу й великодні кошики на Великдень, а освячувати вдома за допомогою онлайн-трансляцій.

«Там, де неможливо брати участі в Пасхальному богослужінні, батько родини може свяченою водою покропити ці страви. І будьте певні, ви зможете гідно відсвяткувати свято Христового Воскресіння», – наголосив Святослав Шевчук.

Також глава УГКЦ попросив вірян не наполягати на причасті: «Але я прошу вас: не наполягайте. У нинішніх обставинах прошу сповідатися лише в небезпеці смерті. А Святе Причастя ми зможемо уділяти так, як це приписують сурові правила карантину».

Втім, якщо людина просить про причастя, то священник зобов’язаний докласти максимальних зусиль для безпеки проведення цього таїнства. Зокрема, він повинен одягти захисну маску, а вірні під час причастя мають широко відкривати вуста і не торкатися ними ложечки.

«Сам подих теж може бути небезпечним, тому після уділення причастя ми просимо наших священників після кожного причасника чинно, відповідально дезінфікувати цю ложечку рушником, просоченим спиртом відповідної концентрації», – додає Блаженніший Святослав.

Якщо священники виходять проводити причастя поза межі храму, тоді також повинні зберігатися всі заходи безпеки.

Що пропонує держава?

Попри посилені карантинні обмеження, держава та церква обіцяє українцям відзначення цьогоріч Великодніх свят не гірше, ніж у попередні. Так, Офіс президента готує спеціальний проєкт «Великдень вдома», який має допомогти відсвяткувати це велике свято удома у колі своєї сім’ї. Таким чином, на думку президента України Володимира Зеленського, це зменшиться кількість  людей у церквах та допоможе запобігти поширенню коронавірусної інфекції. В Офісі президента кажуть, що 70% українців підтримують карантинні заходи та проєкт «Великдень вдома. І лише 3% все ж збираються відвідати церкву.

Проєкт «Великдень вдома», перш за все, передбачає те, що на час свят церкви транслюватимуть свої богослужіння в режимі онлайн. Для цього навіть планують надавати ефіри на національних і регіональних телеканалах. Втім на сьогодні більшість храмів вже мають налаштувані онлайн-майданчики на Youtube або на сторінка у Facebook, де транслюють служби. Львівський портал публікував перелік храмів Львова, які ведуть онлайн-трансляції своїх богослужінь. Більше інформації – ТУТ .

А для того, щоб допомогти людям відсвяткувати Великдень удома, «Укрпошта» приймає замовлення на безкоштовну доставку освячених пасок. Детальніше про те, як замовити великодній хліб, читайте за посиланням.

Також з кінця березня мерія Львова обговорила з священнослужителями усіх церков питання, які стосуються святкування Великодніх свят у місті. 10 квітня Рада церкви міста Львова надала рекомендації вірянам щодо святкування Вербної (Квітної) неділі та Великодня.

Як поінформували в мерії Львова, всі храми міста на Великдень будуть  зачинені. Віряни зможуть дивитися богослужіння за допомогою онлайн-трансляцій.

Натисніть на зображення для його збільшення

На Великодні свята також посилено стежитимуть за порядком та дотриманням карантинних заходів. Зокрема, планується розміщення патрулів біля храмів та церков, які в разі великого скупчення вірян проводитимуть з ними бесіди щодо небезпеки цього.

За словами очільника поліції Львівщини Василя Віконського, поліція готова забезпечити публічний порядок під час Великодніх свят на Львівщині.

«В умовах карантину наше спільне і головне завдання – максимально вберегти людей від можливого зараження коронавірусом. Рекомендації щодо святкування повинні бути результатом спільного і мудрого рішення, і в них мають бути враховані усі ризики. Поліція готова забезпечити публічний порядок, а також разом з представниками церков та органів державної влади візьмемо участь у роз’яснювальній роботі», – зазначив Василь Віконський.

Нагадаємо, нещодавно духовенство Львівщини закликали вжити всіх заходів для унеможливлення поширення інфекції коронавірусу, зокрема, перейти на богослужіння Великодня онлайн та обмежити присутність людей в храмах до 10 осіб. Детальніше про це читайте у матеріалі Львівського порталу: «Освячувати паску дома. Влада закликає храми Львівщини перейти на Великодень онлайн».

Фото: Слово і Діло, DW, Українська правда, Львівська міськрада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *