ОСТАННІ НОВИНИ

Після бенкету – у лікарню. Чому мешканці Львівщини масово труяться у ресторанах?

Наталя Дуляба

|

Із початку 2019 року на Львівщині зафіксували 22 спалахи гострих кишкових інфекцій у закладах громадського харчування, що втричі більше ніж у 2017-му. Внаслідок отруєнь постраждали 266 людей, серед них – 62 дитини. Про це сьогодні, 19 листопада під час апаратної наради у Львівській ОДА повідомив очільник Держпродспоживслужби у Львівській області Євгеній Баркит, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як зауважив Євгеній Баркит, кількість масових отруєнь у закладах громадського харчування стрімко зросла на початку літа. Відтак фахівці Держпродспоживслужби почали перевіряти на Львівщині кафе та ресторани.

За результатами таких рейдів 12 закладів тимчасово призупинили свою роботу, правоохоронці відкрили 12 кримінальних справ. Також 7 ресторацій загалом сплатили трохи більше 190 тисяч гривень штрафу.

«Із червня проведено 123 комісійні обстеження. У 121 закладі громадського харчування ми виявили порушення. Згодом відбулися ще 12 позапланових перевірок, але під час них виявлено ідентичні порушення, які були безпосередньо під час спалахів. До 6 грудня плануємо перевірити ще 10 об’єктів, також вже маємо 9 закладів харчування, які включені у план перевірок на наступний рік», – розповів Євгеній Баркит.

Цьогоріч Львівщина встановила своєрідний антирекорд за рівнем отруєнь: якщо протягом усього 2017 року в закладах громадського харчування зареєстрували 7 спалахів гострих кишкових інфекцій, то станом на листопад 2019-го їх є вже 22.

Начальник Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Роман Павлів пояснює: причиною масових отруєнь у ресторанах є ігнорування санітарних норм, недотримання технологічних процесів під час приготування їжі, а також халатне ставлення керівництва, яке не контролює своїх працівників.

«Під час перевірок ми бачимо, що персонал не є обізнаним ні щодо гігієнічних норм та режимів утримання закладу, ні щодо дезінфекції чи дератизації. Часто заклади харчування порушують асортимент товару, який можуть виготовляти, і при цьому не мають достатньо приміщення і технологічного інвентаря. Практично ніхто добровільно не робить лабораторний контроль, це робиться вже хіба у примусовому порядку під час епідрозслідування. А самі працівники нерегулярно проходять медогляд, хоча без нього жодна людина не має права працювати у сфері громадського харчування», – підкреслив Роман Павлів.

За його словами, аби попередити спалахи кишкових інфекцій на Львівщині ще у 2017 році розробили Комплексний план із профілактики інфекційних захворювань. Цей документ є чинним до 2021 року включно, проте ресторани і кафе не дотримуються вказаних у ньому приписів, а місцеві органи виконавчої влади цей процес не контролюють.

«Якби суб’єкти господарювання і місцеві органи виконавчої влади дотримувалися цього плану, то, можливо, такої кількості спалахів на Львівщині не було б. Лише вдумайтеся: цього року їхня кількість зросла втричі! Це є дуже показові цифри, тому треба посилити контроль за дотриманням цього плану», – додав Роман Павлів.

Своєю чергою голова Львівської ОДА Маркіян Мальський дав доручення посилити перевірки закладів громадського харчування.

Нагадаємо, останне масове харчове отруєння зафіксували на початку листопада у Новояворівську. Тут у ресторані відпочинкового комплексу «Криве озеро» під час весілля отруїлись 24 людини. У частини їх них медики виявили сальмонелу. Ця бактерія вклала на лікарняне ліжко людей, які гуляли на бенкетах у львівському ресторані «Сінатра», у «Княжому дворі», що у Сокільниках, а також у ресторані «Фазенда» у Яворівському районі.

Львівський портал писав про те, що треба знати про сальмонелу, і як вберегтися від зараження нею. Детальніше про це читайте тут.  Як вберегтися від кишкових інфекцій та отруєнь можна дізнатися за посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *