ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині чадний газ забрав життя дев’ятьох людей. Центр отруєнь – Львів

Наталя Дуляба

|

Із початку 2019 року на Львівщині чадним газом отруїлась 201 людина, 9 із них загинули. Найбільше від чадного газу страждають у Львові, адже тут загинули вже 8 осіб. Про це сьогодні, 19 листопада, йшлось під час апаратної наради у Львівській ОДА.

 

Як розповів директор департаменту цивільного захисту населення Львівської ОДА Ігор Туз, порівняно з 2018-м цьогоріч в області дещо поменшало випадків отруєнь чадним газом.

Так, станом на середину листопада від чадного газу на Львівщині постраждала 201 людина, серед них – 69 дітей. Дев’ятеро осіб взагалі загинули через таке отруєння. Тоді як протягом 2018 року чадний газ вклав на лікарняне ліжко більше 270 мешканців області, шестеро із них загинули.

«Якщо порівнювати статистичні дані, то у нас є непогана тенденція зменшення кількості постраждалих від чадного газу. Звісно, цифри – не показник, але мене тішить, що мешканці прислухаються до порад, адже їхня безпека першочергово залежить від них самих», – зауважив Ігор Туз.

За його словами, найбільше чадним газом труяться люди у Львові, адже тут існує чимало старих будинків із пічним опаленням, а воно може бути смертельно небезпечним при неналежному догляді.

«Пік всіх цьогорічних отруєнь припадає саме на Львів. Із загальної кількості постраждалих тут отруїлась більше ніж половина – 106 людей. Серед них – восьмеро загинули, тоді як загалом зараз маємо дев’ятьох загиблих. Потім за кількістю отруєнь йдуть Пустомитівський, Яворівський і Самбірський райони. Але в селах отруюються переважно продуктами горіння пічок, а не чадним газом», – додав Ігор Туз.

Своєю чергою голова Львівської ОДА Маркіян Мальський доручив керівникам міст та районів до кінця грудня провести позачергову перевірку справності димових вентиляційних каналів, а також посилити роз’яснювальну роботу серед населення.

Зазначимо, що через масові отруєння чадним газом у Львові ще торік взялись проводити позапланові перевірки житлових будинків. Але мешканці не впускали комунальників і газовиків у свої квартири, тому термін проведення таких обстежень продовжили.

Відтак фахівці нагадують мешканцям Львівщини: у будинках із пічним опаленням обов’язково потрібно регулярно прочищати вентиляційний канал, аби там була відповідна тяга і гази виходили в атмосферу. Запаливши піч чи п’єц, не можна «намертво» зачиняти всі вікна і двері, у приміщення має йти приток повітря.

А найкращий спосіб не отруїтися чадним газом – встановити сигналізатор загазованості, який відразу сповіщатиме про витік. Такий прилад можна придбати у будь-якому магазині із будівельними товарами, а також замовити через Інтернет за кілька сотень гривень.

Львівський портал писав про те, як вчасно розпізнати симптоми отруєння чадним газом, які легко можна сплутати із харчовим отруєнням чи грипом, а також як вберегтися від тихого вбивці. Детальніше про це читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *