ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін планує заборонити пластикові пакети: що передбачає законопроєкт?

Вероніка Рой

|

Міністерство енергетики та захисту довкілля підтримує обмеження обігу пластикових пакетів на території України та рекомендує депутатам Верховної Ради проголосувати за нього у першому читанні. Про це Facebook повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

 

Зазначається, що 16 жовтня законопроєкт розглядали на профільному Комітеті з питань екологічної політики та природокористування й погодили його.

Передбачається, що усі пакети, в залежності від характеристик, ділитимуться на види. У об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства забороняється розповсюджувати надлегкі пластикові пакети, легкі та оксо-розкладні. Але є виняток – надлегкі пластикові пакети, визначених розмірів, можна використовувати як первинну упаковку для свіжої риби і м’яса, льоду, а також сипучих продуктів.

Додамо, що наразі уряди 33 країн запровадили повну заборону, а ще 53 країни – часткову заборону або ж значний податок на використання пластикових пакетів. Найперше заборону запровадили у Сингапурі, де на початку 2000-х років відбулися масштабні повені, спричинені «пластиковим забрудненням».

Як повідомляв Львівський портал, навесні Європейський парламент схвалив закон, який забороняє використання одноразового пластикового посуду з 2021 року.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року у Славському заборонили поліетиленові пакети. Згодом виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення, яким встановив обмеження на комерційне використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах. Пізніше до Львова та Славського приєднався і Дрогобич.

А влітку минулого року про відмову від поліетиленових пакетів заявили у Жовківському районі. Наразі на його території тривають перемовини з супермаркетами і дрібними підприємцями.

Крім цього у Львові проводили просвітницькі акції, під час місцеві супермаркети та магазини відмовлялися від використання поліетилену. Перший етап просвітницької кампанії «Без поліетилену» проходив 9 квітня цього року. Тоді близько 100 львівських магазинів на день відмовились від поліетиленових кульків. Другий етап відбувався з 1 по 3 липня.

Також Львівський портал дізнавався, чому поліетиленові пакети є шкідливими та чи зможуть львів’яни повністю від них відмовитися. Детальніше про це читайте у матеріалі: «Пластикові пакети VS еко-торбинки: чи зможе Львів відмовитись від поліетилену?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *