ОСТАННІ НОВИНИ

«Без поліетилену»: близько 100 магазинів Львова на день відмовились від пластикових пакетів

Вероніка Рой

|

9 квітня у Львові стартувала просвітницька кампанія «Без поліетилену». Відтак, сьогодні на день близько 100 місцевих магазинів відмовились від поліетиленових кульків. Натомість покупцям пропонують використовувати альтернативу – екосумки  або ж паперові пакети. Про це під час брифінгу повідомив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За його словами, до цієї кампанії долучилися 8 мереж, близько 17 торгових центрів та 100 магазинів.

«З 9 квітня ми розпочинаємо кампанію «Без поліетилену», яка триватиме до 3 липня. Сьогодні багато магазинів та супермаркетів з певних груп товарів повністю прибрали поліетилен, десь дали більшу альтернативу, десь львів’яни можуть використовувати свої еко-торбинки… Ми хочемо поетапно відмовитися від поліетилену не лише в магазинах та супермаркетах, а також промоціювати правильний стосунок з навколишнім середовищем. Адже середня тривалість використання поліетилену займає 25-30 хв., а шкода, яка від нього завдається, становить близько 100 років», – зазначив Андрій Москаленко.

Як повідомила співзасновниця Zero Waste Lviv Ірина Миронова з посиланням на соціологічне опитуванням агенції FAMA, сьогодні близько 39% львів’ян користуються багаторазовими торбинками.

«Дуже приємно, що мережі великих супермаркетів на магазинів приєднюються до акції. Адже дуже важливо, щоб змінювалися стандарти обслуговування. А також необхідно, аби ті люди, які сьогодні дбають про довкілля та користуються багаторазовими торбинками, почувалися комфортно у супермаркетах», – розповіла вона.

Додамо, що до акції «Без поліетилену» долучились такі мережі супермаркетів і гіпермаркетів Львова: «Ашан», «Близенько», «Арсен», «Рукавичка», «Два кроки від хати», «Метро».

Директор супермаркету «Ашан» на вул. Чорновола Тетяна Герасимова розповіла, що їх торгова мережа запропонувала своїм клієнтам контейнери для продуктів та одноразові паперові пакети, знизила ціни на багаторазові сумки та змінила одноразові рукавички на щипці і лопатки. А у кафе супермаркету нині використовують виделки та ложки з дерева.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року у Славському заборонили поліетиленові пакети. Згодом виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення, яким встановив обмеження на комерційне використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах. Пізніше до Львова та Славського приєднався і Дрогобич.

А влітку минулого року про відмову від поліетиленових пакетів заявили у Жовківському районі. Наразі на його території тривають перемовини з супермаркетами і дрібними підприємцями.

Водночас у Європі вже заборонили використання пластикового посуду. До 2021 року тут більше не продаватимуть пластикові столові прилади одноразового використання, одноразові пластикові тарілки, пластикові соломинки для напоїв, ватні палички, харчові контейнери і чашки з пінополістиролу.

Також Львівський портал дізнавався, чому поліетиленові пакети є шкідливими та чи зможуть львів’яни повністю від них відмовитися. Детальніше про це читайте у матеріалі: «Пластикові пакети VS еко-торбинки: чи зможе Львів відмовитись від поліетилену?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *