ОСТАННІ НОВИНИ

Львів відмовляється від поліетиленових пакетів. Що зміниться для мешканців?

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 9 листопада, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення, яким встановив обмеження на комерційне використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Наразі відмова від використання поліетиленових пакетів у супермаркетах і магазинах Львова буде добровільною. Покупцю пропонуватимуть паперові пакети, але змусити його обрати таку альтернативу ніхто не зможе.

«Останнім часом ми мали ряд зустрічей зі супермаркетами, тож випрацювали конкретну логістику переходу від використання поліетиленових пакетів. Перший крок – це коли людина розраховується на касі і при цьому матиме змогу обрати пакет або паперовий, або одноразовий пластиковий. Також ми прописуємо, щоби міські інституції максимально почали пояснювати мешканцям, чому важливим є прийняття цього рішення. Водночас ми ми будемо стимулювати велику кількість стартапів, підприємців, які виготовляють багаторазові торбинки, багаторазові упаковки», – розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

За його словами, близько 13% всіх відходів у місті складає пластик. І серед нього велику частку займають саме одноразові поліетиленові пакети, які розкладаються протягом 400-450 років.

«Якщо говорити про те, яким чином це відображається на екології, то варто згадати про тварин, які можуть плутати їжу з пакетами. Крім того, пластик виділяє токсичні речовини, які, звісно, негативно впливають і на стан нашого здоров’я.

Важливою є конкретна дата: Євросоюз визначив, що до 2021 року має настати заборона на одноразовий пластик (не лише поліетиленові пакети, а й одноразовий посуд та інші вироби із пластику, – ред.) Цього року у нас, наприклад, ярмарки вже почали поетапно переходити на багаторазову тару. А одна ярмарка на час своєї роботи генерує понад 100 тонн сміття», – наголосив Андрій Москаленко.

Відтак своїм рішенням виконавчий комітет рекомендуватиме всім суб’єктам господарювання у сфері торгівлі пропонувати своїм покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам – паперові пакети, багаторазові торбини тощо.

Львівська міська рада також має розробити програму заохочення використання багаторазової тари і популяризувати її серед львів’ян.

Нагадаємо, на початку листопада поліетиленові пакети заборонили у Славську. А влітку про відмову від поліетиленових пакетів заявили у Жовківському районі. На його території тривають перемовини з супермаркетами і дрібними підприємцями.

Додамо також, що в ЄС хочуть заборонити використання десяти найпоширеніших продуктів одноразового використання з пластику. На заміну їм запропонували альтернативу:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *