ОСТАННІ НОВИНИ

Цукор, замінники, мед чи сироп? Вся правда про підсолоджувачі від МОЗ

Наталя Дуляба

|

Через шкоду, яку цукор приносить організму, дедалі більше українців намагаються відмовитись від його споживання. Натомість як альтернативу обирають мед, патоку, коричневий цукор, фруктозу, кленовий чи навіть агавовий сироп. Прихильники таких підсолоджувачів переконані, що вони є абсолютно корисні, адже натуральні, однак це далеко не так. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає Львівський портал.

 

Обираючи їжу, передусім важливо враховувати кількість вуглеводів, адже всі вони перетворюються в організмі на глюкозу. Саме вона є енергетичною «валютою», якою обмінюються між собою печінка, мозок та клітини імунної системи. І мова йде про широкий спектр продуктів: і картопля, і макарони, і цукор, і мед, і фруктоза.

«На користь фруктози часто можна почути такий аргумент: вона не спричиняє різкого викиду інсуліну. Це правда. Саме тому продукти з цим вуглеводом їдять люди з діабетом. Але у решти надмірне споживання фруктози може спричинити здуття та хронічні захворювання, наприклад, діабет.
Крім того, фруктозу в нашому організмі може перетравлювати лише печінка. Якщо ж цього цукру забагато, то печінка перетворює його на жир», – пояснила Уляна Супрун.

Що ж із замінниками цукру не так? 

  • Агавовий сироп містить 85% фруктози, а це більше, ніж у звичайному цукрі. Звісно, він здається нам солодшим за цукор, але споживаючи його, із вищою ймовірністю можна набрати зайву вагу чи набути проблем зі здоров’ям.
  • Замінити білий цукор часто пропонують коричневим тростинним. Хоча насправді він не натуральніший за цукор із буряків із Вінниччини. Просто буряковий цукор кристалічний і білий, а в тростинному є домішки. Тростинний цукор може здаватися менш солодким, але ж у чай його додають, доки не стане солодко, правда?
  • Мед не кращий, ніж інші джерела простих вуглеводів. Він так полюбився і надійно закріпився на наших кухнях, оскільки тривалий час просто не мав альтернатив. Людство довго могло смакувати лише мед та патоку, які були ще й дорогими. Мед дає швидкий заряд енергії виснаженій людині. І справді дослідження довели, що швидкі вуглеводи корисні при вірусній інфекції. Такий цукровий заряд ми отримуємо, з’ївши морозиво чи вівсянку з сиропом або випивши чай із цукром.
  • Солодкі газовані напої містять мальтдекстрозу – цукор, отриманий із крохмалю. Він дешевий і шкідливий, як і всі прості цукри, що миттю підвищують рівень глюкози в крові. Систематичне споживання солодких напоїв збільшує ризики ожиріння або діабету. Проте час, коли швидкі вуглеводи рятують, майже минув. На тлі переїдання вони не творять див і не зцілюють, скоріше навпаки. Водночас швидкі вуглеводи можуть стати в нагоді, якщо ви виснажені марафоном, сильними фізичними навантаженнями чи голодом.

Що ж робити, якщо навіть мед та коричневий цукор не такі вже й корисні? 

  1. Привчайте себе до несолодких смаків.

Відмовтеся від солодких чаю та кави, не підсолоджуйте нічим млинці та вівсянку. Краще додайте до них трохи ягід чи кілька шматочків банану. Клітковина зменшує глікемічний індекс страви, хоч глікемічне навантаження не змінюється. Так ви не наберете зайвої ваги, а ще зекономите купу грошей на кленових сиропах і лікуванні зубів.

  1. Гідна альтернатива цукру, меду та сиропам – фрукти

Звісно, вони теж містять багато фруктози, але ще й вітаміни, актиоксиданти та клітковину і багато води. Їсти фрукти на десерт – хороша ідея. Адже вони містять ще й волокна, які краще насичують організм та допомагають залишатись ситими протягом дня.

Якщо ж фруктів мало, і хочеться чогось солодшого, обирайте чорний шоколад чи горіхи. Вони також можуть замінити шкідливі тістечка та батончики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *