ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії заявили, що Львівська ОДА блокує початок рекультивації Грибовицького звалища

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада готова приступати до рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, однак Львівська ОДА блокує цей процес. Про це Львівському порталу у прес-службі мерії.

 

«Ми зробили коригування проекту рекультивації Грибовицького полігону. Він пройшов державну експертизу. Ще 15 березня надіслали проект в ОДА на погодження. Відповідно до законодавства, його мали нам повернути впродовж 5 робочих днів. ОДА мала або розглянути і погодити проект, або висловити конкретні зауваження до нього. Із публікацій у ЗМІ ми дізнаємося, що проект рекультивації скеровано на перевірку «щодо корупційних дій при проектуванні». Та ще раз наголошую: проект пройшов державну експертизу, якою підтверджено, що в ньому все добре спроектовано.

Сьогодні маємо 12 квітня, та досі ніякого погодження чи зауважень від ОДА немає. Тому в цьому випадку затримка за рекультивацією полігону не за нами. Місто зробило все залежне від нього. Ми готові приступати до рекультивації, затримка тільки за погодженням», – заявив в.о. міського голови Львова Сергій Бабак.

Зазначимо, що проект рекультивації полігону у Грибовичах розробив ще у 2013 році Інститут «Гірхімпром». Він пройшов експертизу, але через те, що звалище все одно використовували, а потім і через трагедію, проект так і не реалізували.

Згодом взялися розробляти другий проект рекультивації. Його напрацьовувала на основі проекту «Гірхімпрому» французька фірма Egis спільно з місцевими мешканцями, активістами та екологічними організаціями. Саме у цьому проекті мали врахувати всі зауваження місцевої громади. Цей проект мали завершити восени 2018 року.

Наприкінці 2018 року посадовці міськради Львова провели у селі Малехів громадські слухання щодо оцінки впливу на довкілля проекту комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Однак місцеві мешканці участі у слуханнях не брали.

Як повідомляв Львівський портал, тендер на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища мали оголосити ще до кінця 2018 року, втім цього так і не сталось.

Для того, щоб рекультивувати полігону у Грибовичах та перетворити його на зелену зону, потрібно близько чотирьох років.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий раніше заявляв, що рекультивацію сміттєзвалища завершать через п’ять років, тобто орієнтовно у 2023 році. Паралельно з цим на вул. Пластовій будуватимуть сміттєпереробний завод.

Торік у червні у Києві місто підписало угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Додамо також, нещодавно Львівська ОДА звернулась до СБУ, аби та надала правову оцінку проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *