ОСТАННІ НОВИНИ

Міська рада Львова затвердила проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища

Наталя Дуляба

|

Сьогодні,  5 квітня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив Комплексний проект із рекультивації полігону у с. Грибовичі Жовківського району Львівської області, реконструкція (коригування). Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів в.о. директора департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради Сергій Сало, коригування комплексного проекту рекультивації Грибовицького звалища розробила харківська фірма «Діпрокомунбуд». Також він зазначив, що вже проведена процедура оцінки впливу на довкілля рекультивації, а 9 січня мерія отримала відповідний висновок від Міністерства екології і природних ресурсів.

Як вказано у рішенні виконкому, загальна вартість рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах становить 603 754 770 грн, із яких більше 413 млн грн – це безпосередньо будівельні роботи, 86,3 млн грн – закупівля необхідного обладнання. Ще 104,3 млн грн передбачили як інші витрати.

Зазначимо, що проект рекультивації полігону у Грибовичах розробив ще у 2013 році Інститут «Гірхімпром». Він пройшов експертизу, але через те, що звалище все одно використовували, а потім і через трагедію, проект так і не реалізували.

Згодом взялися розробляти другий проект рекультивації. Його напрацьовувала на основі проекту «Гірхімпрому» французька фірма Egis спільно з місцевими мешканцями, активістами та екологічними організаціями. Саме у цьому проекті мали врахувати всі зауваження місцевої громади. Цей проект мали завершити восени 2018 року.

Наприкінці 2018 року посадовці міськради Львова провели у селі Малехів громадські слухання щодо оцінки впливу на довкілля проекту комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Однак місцеві мешканці участі у слуханнях не брали.

Як повідомляв Львівський портал, тендер на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища мали оголосити ще до кінця 2018 року, втім цього так і не сталось.

Для того, щоб рекультивувати полігону у Грибовичах та перетворити його на зелену зону, потрібно близько чотирьох років.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий раніше заявляв, що рекультивацію сміттєзвалища завершать через п’ять років, тобто орієнтовно у 2023 році. Паралельно з цим на вул. Пластовій будуватимуть сміттєпереробний завод.

Торік у червні у Києві місто підписало угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Додамо також, нещодавно Львівська ОДА звернулась до СБУ, аби та надала правову оцінку проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *