ОСТАННІ НОВИНИ

Врятувати історичні аптеки у Львові: у мерії розробили спеціальну програму збереження

Вероніка Рой

|

У Львівській міській раді планують впроваджувати програму, яка має на меті збереження історичних аптек у місті. Про це сьогодні, 19 березня, під час брифінгу розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Ми проаналізували декілька останніх випадків, які трапилися у Львові щодо автентичних історичних аптек. Мова йде про історичні аптеки на площі Міцкевича, на вул. Дорошенка та Грушевського. І власне за результатами аналізу кожного з випадів прийняли рішення розробити окрему програму щодо збереження аптек в пам’ятках архітектури», – сказав він.

Так, ця програма захисту історичних аптек передбачає:

  • Проведення аудиту спільно з управлінням охорони історичного середовища;
  • Розміщення детальної інформації у спеціальній інформаційній системі. Таким чином будь-хто зможе подивитися, де, хто та коли продав це чи інше приміщення;
  • Фінансування Львівською міською радою реставрації цих історичних об’єктів;

Зазначимо, що наразі у Львові навколо трьох історичних аптек розгорнулося чимало розмов. Так, спершу розгорівся скандал довкола гомеопатичної аптеки на площі Міцкевича, 8.

«ТзОВ «Надра Україна», що провадила діяльність аптеки гомеопатії у приміщенні на Міцкевича, пропонувала умови, які аптеці не підходили, і як наслідок вона переїхала. Під час  зустрічей, нарад ми говорили, що в тому приміщенні має бути збережена аптека. Ми отримали лист від керівника «Надра Україна», що дана аптека буде збережена. І цьому листі навіть чітко вказано, що вже є підписано договір з новим орендарем – ТзОВ «Старовинна аптека», яка зобов’язується використовувати це приміщення виключно під аптеку»,- розповів Андрій Москаленко.

Інший випадок – на розі вулиць Дорошенка та Словацького. Там в приміщенні історичної аптеки відкрили магазин нижньої білизни. Як розповів Андрій Москаленко, новий власник цього  недотримувався умов, які були прописані в договорі.

«Це приміщення було продано з чітким функціоналом збереження аптеки. В умовах було чітко прописано, що функціонал та меблі мають зберігатися. Особа, яка придбала це приміщення, через борги мусила його перепродати. І новий власник недотримувався умов, які були прописані в договорі, і відкрив в приміщенні магазин нижньої білизни. Згодом ми поставили чітку вимогу про те, що це приміщення має бути приведено до тих умов, які були прописані. Зважаючи на це, що власником не було вчинено цих дій, ми звернулися до суду. Таким чином рішення суду зобов’язує розірвати договір продажу. Зараз ще тривають юридичні процедури. І через близько півроку ми очікуємо, що це приміщення має бути повернуто до функціоналу аптеки, і повернуте до комунальної власності міста», – пояснив він.

Ще один випадок відкриття комерційного проекту в приміщенні історичної аптеки трапився на розі вулиць Грушевського та Франка.

«На межі 2015-2016 років дане приміщення було придбане колективом ТзОВ «Аптека під Святим Миколаєм». Власне протягом року там функціонувала аптека, а через рік вона була закрита і не працювали близько 9 місяців. Після цього приміщення продали і фізична особа розпочала там роботи. Одразу коли роботи були розпочаті міськрадою Львова було накладено на них штраф. І була поставлена чітка вимога, що всі автентичні елементи мають бути збережені. Цього року ця фізична особа здала  приміщення під супермаркет. І місто повторно скерувало протокол і звернення. Зараз ми дали власнику і орендарю тиждень часу на процес перемовин. Ми вимагаємо, щоб орендар привів до порядку фасад будинку, також власник повинен повернути меблі, які там були раніше. Якщо протягом тижня ці всі умови не будуть виконані, то ми звернемося до суду з позовом», – додав Андрій Москаленко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *