ОСТАННІ НОВИНИ

«Сміття Садового - ганьба». У Львові зірвали слухання щодо сміттєпереробного заводу. Оновлено

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 25 січня, у приміщенні Личаківської райадміністрації мали проходити громадські слухання щодо спорудження сміттєпереробного комплексу на вул. Пластовій, 13. Втім мешканці Знесіння, Кривчиць та громадські активісти зірвали слухання після того, як вони тільки розпочались. Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

На громадські слухання щодо сміттєпереробного заводу зареєструвались 258 людей. Серед них – громада мікрорайонів Знесіння, Кривчиць, депутати міськради Львова, активісти.

Під час слухань, організатором яких було Міністерство екології та природних ресурсів України, представники Львівської міськради мали ще раз презентувати проект сміттєпереробного комплексу. Натомість львів’яни могли б висловити всі свої зауваження та пропозиції, аби Мінприроди врахувало їх до видачі висновку з оцінки впливу заводу на довкілля.

Захід розпочався зі слова представника Мінекології, втім договорити йому так і не дали. Львів’яни розгорнули плакати і заявили, що категорично проти будівництва сміттєвого заводу у межах міста.

«Будувати сміттєпереробний завод треба на території області, а не в районі, де і так є очисні споруди і ще кілька десятків шкідливих підприємств», – вигукували мешканці Знесіння і Кривчиць.

Вони наголосили, що не дозволять нищити їхнє здоров‘я, адже і так потерпають від онкозахворювань і легеневих хвороб. Також львів’яни запевнили, що зроблять все можливе, щоб не допустити будівництва сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13, і при цьому готові до будь-яких радикальних методів.

Учасники слухань обступили посадовців, що сиділи за столом, та вигукували «Ганьба!», «Банду геть!», «Сміття Садового – ганьба!». Згодом вони також провели власне імпровізоване голосування проти сміттєвого заводу.

«ЄБРР видає 10 мільйонів євро ґранту, то є ті гроші, які нібито віддавати не потрібно. А тут – вибори, і то все вже між кимось поділено. Розумієте? На той завод ніхто ці гроші використовувати не буде, «роздерибанять» їх, як то робиться у Львові», – виголосив активіст Михайло Куртяк.

Після двогодинних дискусій львів’яни написали колективне звернення до Міністра екології Остапа Семерака щодо недопущення будівництва сміттєвого заводу на вул. Пластовій, 13 і навіть заколядували.

Незважаючи на те, що Мінприроди як організатор цих громадських слухань мало безпосередньо вести цей захід та готувати відповідні протоколи, львів’яни вирішили самостійно обрати секретаря громадських слухань та лічильну комісію.

Відтак громадські слухання щодо будівництва механіко-біологічного комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 громада визнала такими, що не відбулися. «За» проголосували 170 учасників. Також львів’яни визначили, що наступні слухання мають відбутися через два місяці, тобто орієнтовно наприкінці березня.

У відповідь на це представник Мінприроди Віталій Масло зазначив, сьогоднішні слухання слід вважати такими, що відбулися.

«Запитань сьогодні ми так і не почули, є лише письмові зауваження. Повідомляю, що протокол засідання і всі відеозаписи будуть оприлюднені у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля, це все буде у вільному доступі. Враховуючи все вищенаведене, вважаємо збори такими, що відбулися», – оголосив Віталій Масло.

Після цього представники Мінприроди, директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря та заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак швидко покинули залу. Жодних коментарів від посадовців мерії щодо цих громадських слухань журналістам отримати так і не вдалося.

Нагадаємо, 18 липня у Львові вже проходили громадські слухання щодо спорудження сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Вони проходили з ініціативи місцевих мешканців. Тоді проти будівництва проголосували 325 людей з 352 зареєстрованих.

На будівництво заводу і рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища міська рада Львова отримала від ЄБРР 35 млн євро кредиту.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища завершать через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати до літа.

Спочатку зводити сміттєвий комплекс на Пластовій зголосилися 12 компаній, тепер список охочих зменшився до 5 фірм. Як він виглядатиме, дивіться тут.

Додамо також, що громада Знесіння та Кривчиць вже неодноразово пікетувала під Львівською міськрадою через сміттєпереробний завод. Вони вважають, що такий комплекс стане ще однією екологічною катастрофою. Позицію місцевих жителів підтримали депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєпереробного заводу. Втім мер відстоював свою позицію і запевняв, що майбутній комплекс буде екологічно чистим об’єктом.

Фото і відео: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *