ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – День Соборності України

Олена Карп'юк

|

Сьогодні, 22 січня, українці відзначають 100-ту річницю проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки проголосили 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві. Документ, який регламентував об’єднання двох республік в Українську державу, увійшов в історію як Акт Злуки.

Перемовини щодо об’єднання ініціювали саме лідер ЗУНР. Така ініціатива не була спонтанним рішенням, адже до цього існував цілий об’єднавчий рух, який ставив собі за мету соборність Української держави.

Однак фактичне державне об’єднання українських земель в ті роки так і не відбулося. У час приходу до влади більшовиків лідери УНР та ЗУНР першочергово відстоювали регіональні інтереси. Так, у 1920 році частина західних українських земель перейшла до Польщі за Варшавським договором, підписаним главою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

Незважаючи на це, затвердження Акту Злуки УНР і ЗУНР прийнято вважати першим важливим кроком до об’єднання українського народу, який показав силу волі і дух єдності, а також істотно вплинув на подальші національно-політичні процеси в країні. Водночас саме 22 січня дехто вважає Днем Незалежності України, а не 24 серпня 1991 року. Другу дату можна вважати днем Відновлення Незалежності після тривалої окупації.

У часи радянського режиму День Соборності не святкувався і вважався «контрреволюційним святом», а всі офіційні згадки про нього ретельно знищувались.

Одне з наймасштабніших святкувань Дня Соборності відбулося в Україні у 1990 році. Тоді півмільйона людей утворили «живий ланцюг», об’єднавши таким чином Івано-Франківськ, Львів та Київ. Із тих пір подібні патріотичні заходи проходять на День Соборності в багатьох українських містах.

Офіційно День Соборності в Україні відзначають із 1999 року. Втім у 2011 році президент-утікача Віктор Янукович своїм указом скасував відзначення Дня Соборності 22 січня. Святкування на державному рівні знову відновили у 2014 році.

Як відзначатимуть на Львівщині День Соборності, читайте тут.

Також мешканців Львівської області закликають 22 січня прикрасити українським прапором свої домівки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *