ОСТАННІ НОВИНИ

Фірма, наближена до «свободівця» Кривецького, хоче отримати землю в історичному ареалі Львова

Наталя Дуляба

|

Завтра, 12 липня, під час сесії Львівської міської ради депутати розглядатимуть питання про затвердження ПП «Весаві» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Д. Вітовського, 9, яка входить в історичний ареал міста. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Як йдеться у пояснювальній записці до проекту ухвали, земельна ділянка на вул. Д. Вітовського, 9 має площу 0,0352 га, у тому числі 0,0009 га також знаходяться у межах червоних ліній. Вона входить у межі історичного ареалу Львова.

Сьогодні на цій ділянці розташоване нерухоме майно, яке перебуває у власності ПП «Весаві».

Львівська міська рада своєю ухвалою від 16 листопада від 2017 року вже надавала дозвіл ПП «Весаві» на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування існуючої будівлі на вул. Д. Вітовського, 9. І тепер підприємство звернулося до мерії, аби оформити право оренди на земельну ділянку на 5 років.

Мерія пропонує перевести земельну ділянку, яка не надана у власність або користування, до земель житлової та громадської забудови. Хоча у проекті ухвали також вказано, що ПП «Весаві» не має права здійснювати на вул. Д. Вітовського, 9 капітальне будівництво та висаджувати багаторічні насадження.

Зазначимо, що сьогодні у Львові немає затвердженого плану зонування Галицького району та детального плану території у районі вул. Д. Вітовського. Проте надавати земельну ділянку у власність чи в користування фізичним/юридичним особам можна лише тоді, коли на ній розташована будівля (споруда), яка перебуває у власності цієї особи.

Якщо депутати міськради затвердять ПП «Весаві» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Д. Вітовського, 9, то підприємство за оренду до бюджету платитиме близько 40 тисяч гривень на рік, що становить 11% від нормативної грошової оцінки землі.

Згідно з даними бізнес-сервісу YouControl, ПП «Весаві» зареєстроване у Львові на вул. Кубійовича. Його засновниками є Аліна Лукашева та Іван Левченко.

Основний вид діяльності вказаний як оптова торгівля іншими товарами господарського призначення. Розмір статутного капіталу становить більше 1,3 млн грн.

Водночас ПП «Весаві» пов’язане з Олександром Веремеєнком, який є співвласником львівського нічного клубу «Фешн клаб» та бізнес-партнером відомого бізнесмена, свободівця Ігоря Кривецького (у вузьких колах він відомий під прізвиськом «Пупс»). Як відомо, Кривецький володіє немалою кількістю нерухомості у Львові, протягом 2012-2014 років був народним депутатом України від ВО «Свобода». Також його вважають найбільшим фінансистом цієї політичної сили.

Як повідомляв Львівський портал, кілька останніх років у Львові активно забудовують зону ЮНЕСКО та історичний ареал міста. І протягом останніх місяців кількість таких випадків стрімко зросла. Зокрема, у середині травня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво скляних офісів у зоні ЮНЕСКО. Також у цій охоронній зоні збудують  новий 6-поверховий готель. А між костелом Ольги і Єлизавети та собором святого Юра, тобто в історичному ареалі, планують звести новий готель.

Додамо також, що 19 червня Верховна Рада нарешті ухвалила наболілий законопроект №1553 , який має захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО в Україні. Він водночас передбачає створення на місцях органу управління, який би регулював діяльність у зоні пам’ятки ЮНЕСКО та її буферній зоні. Детальніше дізнатися про те, як новий закон щодо пам’яток ЮНЕСКО вплине на історичний Львів, можна тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *