ОСТАННІ НОВИНИ

Нові правила нарахування субсидій: хто з львів’ян не зможе отримати пільги?

Наталя Дуляба

|

З 1 травня в Україні набрала чинності постанова Кабінету Міністрів №329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року №1022». Відтак тепер процес призначення житлових субсидій зазнав змін. Про це сьогодні, 7 травня, розповів начальник управління соціального захисту населення Львівської міської ради Ігор Кобрин, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Станом на сьогодні у Львові більше, ніж половина домогосподарств отримують житлові субсидії. Оскільки з 1 травня вступив у дію новий порядок їхнього нарахування, частині мешканців автоматично призначать субсидію, іншій частині потрібно буде звернутися в органи соцзахисту і написати нові заяви та декларації, а також буде частина львів’ян, які втратять своє право на субсидію.

За словами Ігоря Кобрина, у Львові кількість осіб, які не отримають більше субсидії, може скласти 40%.

Відтепер житлова субсидія не призначатиметься, якщо:

  • у квартирі загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв м;
  • у будинку загальна площа житлового приміщення перевищує 200 кв м;
  • у складі домогосподарства чи у складі сім’ї члена домогосподарства є непрацюючі працездатні особи, у яких або були відсутні доходи, або вони були менші від прожиткового мінімуму;
  • є заборгованість за комунальні послуги у розмірі більше 20 неоподаткованих мінімумів доходів (340 грн);
  • будь-хто із членів домогосподарства протягом року перед зверненням за призначення субсидії набув у власність майно або одноразово оплатив будь-які послуги на суму, яка перевищує 50 тисяч грн;
  • будь-хто із домогосподарства володіє транспортним засобом (крім мопеда), від дати випуску якого минуло менше 5 років. Сюди не входять транспортні засоби, отримані безоплатно чи придбані на пільгових умовах.

«Постанова Кабміну чітко регламентує, що потрібно враховувати оціночну вартість автомобіля, незалежно від того, чи він взятий у кредит, чи успадкований, чи подарований. Але виходячи зі складних життєвих обставин сім’ї, яка має автомобіль, комісія, яка діє при кожній районній адміністрації Львова, ще може призначити субсидію. До таких обставин належить, наприклад, важка довготривала хвороба, яка має підтверджуватися не лише довідкою від лікаря, а висновком лікарської консультативної комісії.

Взагалі варто зазначити, що постановою Кабміну розширюються повноваження цих комісій з призначення житлових субсидій, які діють при райадміністраціях. Ці комісії розглядають окремі випадки, коли виникають певні нюанси щодо призначення субсидій, також рішення щодо відмови у призначенні субсидії має прийняти саме ця комісія», – пояснив Ігор Кобрин.

Також він зазначив, що відтепер людина, яка отримує житлову субсидію, має обов’язково щомісяця оплачувати частку платежу. Тобто якщо раніше на особових рахунках мешканців були переплати за отримані субсидії, і вони могли не оплачувати рахунки, бо знали, що в них є ще залишок, який їх покриває, то тепер все одно потрібно оплачувати обов’язкову частку платежу. Вона вираховуватиметься для кожного індивідуально відповідно до його доходів. Якщо ж її не оплачувати, то людина більше не отримуватиме субсидію.

Також якщо у домогосподарстві зареєстрована людина, але вона перебуває за кордоном більше 60 днів, то про це потрібно обов’язково сповістити органи соцзахисту. Якщо цього не зробити, то субсидію можуть не надати.

«Важливим є також період декларування доходів. Якщо людина звертається за новим порядком зараз, у травні, то їй дохід враховується III-IV квартал 2017 року. Якщо мешканці звертатимуться вже в опалювальний сезон, із жовтня цього року, то їм дохід враховуватиметься I-II квартал цього року.

Взагалі тепер субсидія призначатиметься на два періоди, тобто і на літній, і на зимовий періоди. Тобто з 1 травня до 30 вересня рахується неопалювальний період, це буде автоматичний перерахунок, і вже з жовтня до 30 квітня наступного року – це другий період опалювального сезону, буде знову автоматичний перерахунок всім отримувачів субсидій», – підкреслив Ігор Кобрин.

Для того, аби подати нові заяви та декларації на призначення житлової субсидії до органів соціального захисту Львова мають звернутися такі категорії мешканців:

  • внутрішньо переміщені особи, які тепер мають право отримувати субсидію не за договором оренди житла, а за фактичним місцем проживання, за яким вони стоять в органах соцзахисту;
  • орендарі житла;
  • люди працездатного віку, які не отримували доходів або отримували їх у розмірі, меншому від мінімального;
  • якщо є зміни у складі сім’ї.

За детальною інформацією за уточненнями щодо призначення житлових субсидій львів’ян закликають звертатися у районні відділи соціального захисту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *