ОСТАННІ НОВИНИ

Недочищені Піскові озера: поганий господар чи нехлюйський соціум?

Соломія ГРИГОР'ЄВА

|

Чимало жителів Львова знають про мальовничий парк «Піскові озера», в якому розташовані два ставки, відомі в народі як Алтайські озера. Але мало хто пам’ятає ці водойми чистими. Щороку мерія виділяє кошти на їх очищення, але щось безрезультатно. Чому такі «рибні» місця ніяк не доведуть до ладу та не зроблять у Львові хоча б одну придатну для купання водойму?

Трошки історії

Піскові озера розташовані у Франківському районі Львова і хоч з’єднані між собою каналом, мають приналежність до різних вулиць. Більше озеро розташоване зі сторони вулиці Генерала Чупринки, а менше – з вулиці Гординських. Озера загальною площею 1,8 га утворилися через просочування води на дно піщаної виїмки.

Роки йшли і вода в озерах стала схожою на болото. У вересні 2014 року мерія «серйозно взялась» за озера, і на їх території почались роботи з очищення від рослинності та мулу. Опісля, в жовтні, береги Піскових обклали брусом, щоб не допустити зсуву ґрунту. Як повідомляла прес-служба Львівської міської ради, на роботи з очищення Піскових озер витратили близько 200-300 тисяч гривень.

У липні вже 2016 року на Алтайських озерах провели так звану очистку води. На водоймах працівники ДП «Боднарівка» ЛКП «Зелений Львів» розприскували спеціальний біоконцентрат американського виробництва. Препарат містив бактерії, призначені для очищення поверхні водойми від трави, ряски, синьо-зелених водоростей, каламутності і цвітіння води. Скільки влада виділила на це коштів – невідомо.

Львівський портал у 2016 році робив ревізію цих озер. На фото чітко видно, що новий брус майже повність розвалився, а вода, яку лише тиждень як очистили американським препаратом, залишилась такою з брудною та зацвілою, як і була. За 2,5 роки на прибирання та «озеленення» «Піскових озер» витратили 800 тисяч гривень.

 

Сьогодення

З часу написання цього матеріалу пройшло півтора роки. Піскові озера залишаються такими ж занедбаними та непридатними для купання. Де ж поділись витрачені гроші? Де результат?

У відповіді на наш запит управління екології та благоустрою департаменту містобудування Львівської міської ради повідомило, що на очищення берегів озера площею 4000 м.кв. від сміття при великій засміченості у парку «Піскові озера» протягом 2017 року виділено та освоєно 6 тисяч 760 грн, а на прибирання фонтанів і басейнів (очистка водного дзеркала) площею 6500 м.кв. протягом вказаного року виділено та освоєно 25 тисяч 610 грн.

Що ж собою являють ці очищення?

Роботи з утримання парку «Піскові озера» виконує дочірне підприємство «Боднарівка» Львівського комунального підприємства «Зелений Львів». У «Бондарівці» нам роз’яснили, як відбувається очищення берегів озер та очистка водного дзеркала.

«На цих озерах береги замощені плитами. Між ними проростає трава, збирається побутове сміття. Відповідно наша людина йде по берегу, тримаючись за канат, і збирає це все сміття, вичищає, вишкрябує. Ми це робимо у весняно-осінній період, один раз в місяць.

Очищення водного дзеркала – це очищення самої води. Люди часто кидають у воду різне сміття, палиці. Тому кожного місяця, іноді й частіше ми мусимо цю води чистити. Ми привозимо човен, туди сідають наші працівники, збирають це все і вивозять», – розповіла директорка ДП «Бондарівка» Оксана Лавна.

Цікаво, що навіть керівництво цього підприємства вважає, що «модне» очищення води, яке проводилось у 2016 році, не мало результатів і, фактично, гроші на нього були витрачені даремно. Зазначимо, що американський препарат закуповувався не з міського бюджету, а за прибуткові кошти ДП «Бондарівка».

«Нам гроші на хімічну обробку не виділяють, бо ми б не мали права її проводити. Але одного разу, в 2016 році, було закуплено американський препарат біологічного походження, який розводився у воді, а наші працівники потім цю речовину розприскували озером. Цей препарат мав би зробити так, щоб у воді не проростали водорості. Але сильно ефекту це не дало. Воно ніби призупинило той ріст, але водорості далі ростуть, як і росли. На це не виділяли окремих коштів, це було закуплено за прибуток підприємства», – сказала Оксана Лавна.

Соціальна відповідальність

Варто також розуміти, що Алтайські озера залишаються брудними не лише через погану очистку чи байдужість міської влади, а й «завдяки» львів’янам, яку проживають поруч з водоймами. Ці два ставки розташовані у парку, в якому щодня відпочивають сотні людей. І якщо зараз, взимку, озера покриті льодом і в них не потрапляє побутове сміття, то у весняно-осінній період тут можна знайти все, що завгодно.

Результати аналізів, які постійно проводяться хімічною лабораторією КП «Адміністративно-технічне управління», показують, що озера Львова використовують для миття машин та скидання сміття. За словами керівника хімлабораторії Ігоря Гуменного, Піскові озера перенасичені забруднюючими речовинами, які, здебільшого, є наслідком недбалості людей.

«Ми щоквартально моніторимо 35 водойм міста Львова. Сюди входять і цих два ставки у парку «Піскові озера». Останній раз ми брали відбір проб на аналізи у цих озерах у жовтні 2017 року. Хоч ці ставки є між собою поєднані, результати наявності забруднюючих речовин у них різні. У озері, що є зі сторони вулиці Ген. Чупринки, перевищення спостерігалось по залізу, аміаку, фосфатах і по завислих речовинах. Фосфати – це, мабуть, через миючі засоби, аміак – здебільшого через фекалії тваринницького походження, залізо – це якийсь антропогенний вплив людини, а завислі речовини – це все, що плаває у воді. У другому озері зі сторони вулиці Гординських ми спостерігали перевищення тільки по залізу і по завислих речовинах», –  розповів Ігор Гуменний.

З року в рік ситуація не змінюється. Люди продовжують забруднювати і так занедбані водойми.

«Ми порівнювали результати з минулими роками, але разючих змін немає. Коли там проводилась очистка, то певні показники покращились, але люди там далі відпочивають, захаращують водойми, тому забруднення знову повернулось. Раз, десь два роки тому, ми навіть спостерігали там залишки будівельних матеріалів. Хтось вилив у воду якусь «сніжку» чи щось таке. Хтось вважає це нормальним і не думає, що у ставках є якась мікрофлора і фауна своя», – зазначив керівник хімічної лабораторії.

Можливо, Львівська міська рада таки візьметься серйозно за Піскові озера, нормально їх очистить і вони стануть не лише візуально симпатичними, а й придатними для купання. Але яка з цього користь, якщо в свідомості людей нічого не змінюється, і за якийсь час найімовірніше все знову повернеться на свої місця?

Фото: Львівський портал, active.lviv.ua, tvoemisto.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *