ОСТАННІ НОВИНИ

Неприпустимо, коли діти, які належать до національних меншин в Україні, не мають належних знань української мови, – Порошенко

Андрій Котенський

|

Неприпустимою є ситуація, коли діти, які належать до національних меншин в Україні, не мають належних знань української мови. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час свого виступу на пленарному засіданні ПАРЄ у Страсбурзі, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами П. Порошенка, Україна розраховує на підтримку Парламентської асамблеї Ради Європи у заполітизованому питанні нового Закону «Про освіту».

«Хотів би привернути увагу до надмірної політизації Закону «Про освіту»… Прийнятий закон став не лише вагомою частиною освітньої реформи, а й законом рівних можливостей для усіх учасників освітнього процесу. І особливо наголошую: рівних можливостей для усіх учнів! Незалежно, від їх походження, місця проживання, національності», – сказав президент.

Він також наголосив, що усі школярі в Україні, у тому числі й нацменшини, мають отримати належні знання з української мови.

«Неприпустимою є ситуація, коли діти, які належать до національних меншин в Україні, не мають належних знань української мови, що потрібні їм для подальшого навчання в університетах, розбудови кар’єри, для самореалізації в Україні», – заявив Порошенко.

Окрім того президент нагадав, що усі зобов’язання перед нацменшинами мають виконуватися «без шкоди для викладання офіційної мови держави».

«Верховна Рада України пішла на те, щоб посилити вивчення української мови на етапі дошкільної та початкової освіти з тим, аби згодом перейти на навчання державною мовою. При цьому не полишаючи вивчення рідної мови в необхідних обсягах. Нагадаю, що у Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, яку було ухвалено тут, у Страсбурзі, у листопаді 1992 року, йдеться про те, що усі зобов’язання перед нацменшинами мають виконуватися «без шкоди для викладання офіційної мови держави». Впевнений, що положень цієї Хартії мають належно дотримуватись усі, хто її підписав», – сказав Петро Порошенко.

«Хочу запевнити – ми будемо належно гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов’язань і стандартів, в тому числі й права навчатися рідною мовою. При цьому – вивчаючи й державну мову – українську. І наше рішення спрямувати до Венеціанської Комісії відповідну норму для проведення експертизи – найкраще тому свідчення. Переконаний, що її висновки дозволять зняти всі контраверсійні трактування цього закону, який фактично має на меті забезпечити достойне місце для всіх національних меншин в єдиному українському суспільстві», – додав Президент України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *