ОСТАННІ НОВИНИ

«Ні» пластиковим вікнам. Львів’ян навчать правильно доглядати історичні будинки

|

Сьогодні, 20 квітня, у Львові стартує тематичний тиждень «Що варто знати про відновлення історичних будівель», під час якого мешканці історичної частини міста  зможуть дізнтися про те, як правильно зберігати цінність свого помешкання. Про це сьогодні під час брифінгу розповіли представники проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», передає кореспондент Львівського порталу.

За словами керівника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко-Швець, проект протягом 8 років реалізовувався німецьким товариством GIZ.

«Сьогодні стартує тиждень, присвячений пам’яткам Львова. Зокрема, він присвячений нашій співпраці з GIZ. Цього року вона, на жаль, закінчується і багато львів’ян вже звикли, що такий проект у Львові є протягом 8 років. Тепер навіть люди приходять і питаються, де ще можна записатися на реставрацію брами, вікон тощо. Але, на жаль, цього року такий захід проводиться востаннє», – зазначила посадовець.

Цього тижня, як розповів керівник проекту Юрген Лембке, у львів’ян буде можливість дізнатись, як визначити стан своїх будинків, що робити зі старими дерев’яними вікнами і як правильно доглядати за пам’ятками.

«Дуже багато тем було опрацьовано за ці 8 років. І оскільки наш проект закінчує свою діяльність цього року ті теми, які були напрацьовані за роки діяльності нашого проекту, ми б хотіли висвітлювати кожного місяця. Вся наша річна програма має лозунг «Зберігай і розвивай». На цей тиждень ми обрали тему, яким чином мешканці можуть за допомогою простих заходів зберігати історичні будівлі, у яких вони живуть. Наступного місяця будемо говорити, яким чином гарно мають виглядати вулиці та про облаштування фасадів. Це, в першу чергу, зорієнтовано на фахівців у цій галузі, а також на власників великих ресторанів та готелів», – повідомив він.

«Насамперед мешканців цікавить, яким чином облаштувати помешкання, аби “мені було тепло і комфортно у ньому”. Але на нашу думку, це не противага до збереження пам’яток, і це ми хочемо показати за допомогою наших заходів. Ми проведемо тренінги для мешканців, яким чином можна ущільнити вікна у помешканням власними силами. Вбудова пластикових вікон в історичних будівлях є забороненою. Ущільнення дерев’яних вікон дає більше ефекту і більш відповідає пам’ятці, ніж пластикові вікна», – додав Ю. Лембке.

Програма заходів:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *