ОСТАННІ НОВИНИ

Музею народної архітектури та побуту у Львові присвоять ім'я Климентія Шептицього?

|

Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» хочуть присвоїти ім’я Климентія Шептицього. Відповідний проект ухвали вже зареєстровано в львівській мерії і планується розглянути депутатським корпусом 1 грудня. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу із зали засідання ЛМР.

27

Звернувся до колег із проханням підтримати проект ухвали «Про присвоєння імені блаженного ім’я Климентія Шептицього Музею народної архітектури та побуту у Львові» депутат Валерій Веремчук.

Він також зачитав лист від Митрополита Львіського Ігора та закликав усіх посадовців провізувати Ухвалу та міського голову винести це питання на наступне засідання 1-го грудня цього року.

«Ухвала вже зареєстрована, тому прошу її розглянути в порядку денному наступного засідання та проголосувати «за»»¸ – сказав Веремчук.

Окрім того депутат ЛМР Андріян Гутник пригадав присутнім, що у 1927 році у Львові Митрополит Андрей Шептицький заснував Свято-Іванівську Лавру Студійського Уставу УГКЦ.

Засновуючи її Митрополит Андрей бажав що б лавра стала місцем, у якому українська молодь виховувалася у християнських цінностях. Завдяки брату Андрея Шептицького Климентію, на територію лаври перенесли старовинну церкву, яка після її переосвячення 7 липня 1931 року стала головним храмом, та першим об’єктом музею народної архітектури та побуту у Львові. Митрополит Андрей, який особисто здійснив чин переосвячення церкви підкреслював величезні заслугу брата Климентія у реалізації перенесення церкви.

З 1993 року у Львові тривають розмови щодо взаємоіснування Свято-Іванівської лаври і Музею народної архітектури та побуту.

«Переконаний, що цей крок  відродить історичну справедливість по відношенню до Климентія Шептицького, а також додасть величі вже існуючому музею. При цьому наголошуємо, що народні назви цих територій – «Шевченківський гай» та «Кайзервальд», залишатимуться незмінними», – зазначив Андріян Гутник.

Раніше із закликом, невідкладно розпочати процедуру присвоєння імені Климентія Шептицького Музею народної архітектури та побуту у Львові. до мера Львова та директора “Шевченківського гаю” звернулися народні депутати.

Як повідомляв Львівський портал" href="http://portal.lviv.ua/">Львівський порталполіція відкрила кримінальне провадження щодо намірів будівництва візит-центру в «Шевченківському гаю». Окрім цього, повідомлялося про намір збудувати візит-центр на території «Музею народної архітектури та побуту у м.Львові» по вул. Чернеча Гора, 1 (народна назва – «Шевченківський га») викликав широкий резонанс у місті Львові. Активісти публічно цікавились у влади Львова, де поділися 15 га землі «Шевченківського гаю», та чому чиновники знищують Шевченківський гай в догоду бізнес-партнерам міського голови Львова Андрія Садового?

Також львівські активісти на початку серпня цього року проінспектували неналежний стан «Шевченківського гаю». Окрім цього міську владу звинуватили у приховуванні інформації про візит-центр у «Шевченківському гаю», та розділенні площі візит-центру в «Шевченківському гаю».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *