ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з алергією

|

8 липня у багатьох країнах відзначають Всесвітній день боротьби з алергією, що був заснований у 2005 році за рішенням Всесвітньої організації алергії та Всесвітньої організації імунопатології. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

алергія

За словами головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я з алергології Анізії Бандрівської, у Львівській області на обліку перебуває 9500 хворих на бронхіальну астму та близько 3000 хворих на полінози.

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту з дитячої алергології Роксолана Головин, на даний час на Львівщині зареєстровано 1800 дітей, хворих на бронхіальну астму, 4300 дітей страждає на алергічний риніт, 7300 – на атопічний риніт.

Мета заходів, що проводяться в цей день, – залучення уваги громадськості до проблеми, що являє собою алергія в сучасному світі. Статистика свідчить, що понад 40% населення планети мають ті чи інші ознаки алергії, а в мегаполісах рівень захворюваності може сягати 60%. Протягом останніх 30 років у всьому світі алергічні хвороби, зокрема, бронхіальна астма, належать до захворювань, поширеність яких зростає найшвидше.
Однією з причин алергії є величезне антигенне навантаження на організм через негативний вплив природних і техногенних подразнюючих чинників.
Алергія – це гостра нетипова реакція імунної системи на різноманітні речовини. Такими речовинами (алергенами) можуть бути пилок рослин (амброзія, кульбаба, береза, тополиний пух та ін.), шерсть тварин, побутова хімія та косметика; харчові продукти (ягоди, фрукти, особливо цитрусові, деякі овочі, мед, шоколад, яйця, риба, молоко та молочні продукти, злаки, кунжут, горіхи), лікарські препарати, речовини, що виділяються комахами при укусах.

Алергічна реакція може проявляється у вигляді алергічного риніту, сльозотечі (кон’юнктивіту), бронхіальної астми, шкірних реакції, кропив’янки (свербіж, висип тощо), набряку Квінке, в найважчих випадках – анафілактичного шоку.

На жаль, багато людей часто легковажно ставляться до алергії, не надаючи їй великого значення. Нерідко пацієнти не усвідомлюють, що є хворими саме на алергічне захворювання, вважаючи наявні симптоми проявом іншої хвороби. Недостатня інформованість щодо цієї проблеми призводить до того, що неправильне і невчасне лікування викликає розвиток серйозних, деколи загрозливих для життя ускладнень.

Фото: департамент охорони здоров’я

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *