ОСТАННІ НОВИНИ

Підготовка до опалювального сезону: газу - забагато, вугілля – замало

|

На прес-конференції щодо ризиків опалювального сезону експерт з питань енергетики Марія Яковлєва повідомила, що опалювання цьогоріч буде, проте із втратами, передає кореспондент Львівського порталу.

опалення

Член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва розповіла, як почали готувалить до цьогорічного опалювального сезону.

«Минулого року, коли в країні було чимало змін, ми чудово розуміли що через брак часу і знань належної підготовки до зими не було. Всі чудово пам’ятають проблему закупівлі вугілля, багато говорили про потребу добудови на Бурштинському острові елекромережу, яка могла б постачати електроенегрію в середину країни, а не за її межі. Всі рясно ділились євромейським досвідом, щото того, коли потрібно починати готуватись до опалювального сезону (тільки закінчується сезон, а це березень-квітень, потрібно починати готуватись до наступного). На жаль, про це лише поговорили і забули. Цьогоріч штаб вперше зібрався в серпні. Три місяці – це дуже мало для підготовки», – каже експерт.

Однак ще лише початок біди. Марія Яковлєва стверджує, що в Україні є реальна проблема з вугіллям на опалювальний сезон.

«Була оприлюднена цифра, що на складах 1,5 млн т вугілля. Проте загально відомий факт, що для нормального функціонування потрібно щонайменше 3 млн. Начебто половина, тобто шанси ще є, ще можна щось зробити. Але є одна проблема: на складах яких станцій знаходить це вулілля? 600 тисяч тонн знаходить на Бурштині, а він не постачає електроенергію в середину країни. Близько 450 тисяч – на Луганській ТЕС, що теж орієнтована на експорт. Тому реально у нас менше ніж 500 тисяч тонн вугілля для забезпеченням теплом України, а це вже дуже, дуже мало», – розповіла вона.

Експерти стверджують, що газу в країні достатньо, навіть є перехідні залишки для наступного сезону, тому нема потреба витрачати гроші на його закупівлю.

«Стосовно газу: нам говорять, що треба закупити 5 – 7 мільярдів кубів газу. Експертне середовище цікавилося, на підставі яких розрахунків були зроблені такі висновки, такі цифри, проте ніхто не знайшов цих розрахунків. У звіті просто пише, що є така потреба.

На сьогодні багато людей відмовляються від газу, бо газ дорогий і люди не спроможні його оплачувати. І при рахуванні балансу це не враховують.

Зараз діє державна програма по заміні котельного обладнання відмінного від газу. Згідно з цією програмою 10 тисяч абонентів відмовляться від газу. Тому експерти дуже просять наш уряд відкорегувати баланс, що побачити реальну потребу в газі для України. Виходить, що вугілля нам не вистачає, а газу нам вистачає, але ми беремо кошти в борг (500 млн) і купуємо  газ», – говорить Марія Яковлєва

Варто зазначити, що Україна купує пряму електроенергію в Російської Федерації. Експерти вважають, що це дуже ганебна практика і країна мала б зробити реальні реформи в енергетиці, щоб Україна не користувалась електроенергією країни-агресора, не годувала своїх ворогів.

Фото: b24.te.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *