ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати просять повернути Держекоінспекції право на моніторинг

|

Депутати Львівської облради звернуться до Кабінету Міністрів та Міністерства екології з проханням повернути Державній екологічній інспекції право проводити моніторинги. Про це йшлося на засіданні комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради, під час якого депутати заслухали звіт Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області про результати моніторингу стану довкілля Львівщини у 2011 році, інформує прес-служба ЛОР.

Як зазначила заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області Ганна Башта, протягом року проводився моніторинг стану атмосферного повітря, спостереження за станом поверхневих вод річкових басейнів, за скидами стічних вод, підземних вод та за якістю питної води. Також здійснювалось спостереження за станом ґрунтів та поводженням з непридатними хімічними засобами захисту рослин. Для здійснення цих спостережень було залучено цілу низку державних установ, серед яких Державна екологічна інспекція в Львівській області, Львівська обласна санітарно-епідеміологічна станція, Львівський обласний центр з гідрометеорології, Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини та інші, а також, з метою перевірки даних спостережень, Рівненський та Волинський обласні центри з гідрометеорології.

Критичним є стан повітря на перехрестях в місті Львові. На 25 перехрестях, де проводився моніторинг, виявлено перевищення ГДК (Гранично-допустимих концентрацій) оксиду вуглецю та діоксиду азоту. Протягом 2011 року проводилися дослідження на 10 підприємствах, які є найбільшими забруднювачами атмосферного повітря в області. Перевищення ГДК виявлено в санітарно-захисній зоні на Дрогобицькій ТЕС. Також зафіксовано велике шумове забруднення міста Львова та області. На 13 із 22 точок спостереження виявлені значні перевищення ГДР.

Найкритичнішою є ситуація з поверхневими водами басейнів річок. Найбільша кількість перевищень ГДК у досліджуваних пробах води зафіксована у басейнах Західного Бугу та Дністра.

Порівняно з 2010 роком якість поверхневих вод погіршилась у створах:

Басейну Дністра: (Витік р. Дністер, вище м. Самбір, в межах м. Самбора, нижче м. Самбір), р. Тисмениця (нижче м. Борислав і вище м. Дрогобича), гирло р. Стрий, р. Стрв`яж, в межах с. Луки, витік р. Бережниці, р. Верещиця (вище м. Городок), р. Опір (вище м. Сколе)

Басейну З.Бугу: вище м. Кам`янка-Бузька, м. Сокаль, р. Полтва (м. Львів).

Басейну Сяну: р. Шкло (с. Краківець), р. Вишня (нижче скиду з КОС м. Мостиськ), р. Вишня (с.Черневе), р. В`яр (с. Дроздовичі), р. В`яр (с. Добромиль),

р. Ретичин (с. Руда Краковецька).

Проаналізувавши моніторингові дослідження протягом 4 років, депутати відстежили закономірність: при відборі аналізів в одному створі найгірші показники фіксують лабораторії Волинського та Рівненського гідрометцентрів, дещо кращі – Державної екологічної інспекції, ще кращі – Львівського облводгоспу і майже завжди найкращі – лабораторії районних санстанцій. Методики відбору проб та проведення досліджень є ідентичними або відповідними, тож результати аналізів мають суб`єктивний характер. Найгірші показники якості вод показують незацікавлені лабораторії ГМЦ сусідніх областей.

Після заслуховування звіту голова комісії Ірина Сех поінформувала депутатів, що після внесення змін до нормативних документів Кабінетом Міністрів Державна екологічна інспекція втратила право проводити моніторинги та оприлюднювати результати власних досліджень, що суттєво позначиться на якості моніторингу стану довкілля на Львівщині.

Взявши звіт до відома, депутати підтримали ініціативу голови комісії Ірини Сех звернутися до Кабінету Міністрів та Міністерства екології з проханням повернути Державній екологічній інспекції право проводити моніторинги.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *