ОСТАННІ НОВИНИ

Бутафорна сцена за небутафорні гроші

Львівський портал

|

Запрошуємо усіх львів’ян відвідати Музей народної архітектури та побуту (Шевченківський гай) та помилуватися оновленою сценою на Співочому полі. Адже минулоріч на зведення накриття над сценою було «успішно» витрачено близько 800 тисяч гривень. Безперечно, якість робіт та краса форм здивує кожного відвідувача. Проте, малоймовірно, що здивування буде приємним.

Власне, як такого накриття над сценою немає, наразі лише залито фундамент. Варто зазначити, дуже дорогий фундамент доволі сумнівного походження та якості. Адже, по-перше, Львівська міська інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю не погодила проекту спорудження накриття над сценою, а, відповідно, будівництво можна вважати самовільним. Перший заступник начальника міської інспекції Держархбудконтролю Василь Миськів наголошує, що замовник та підрядник не мали права починати будь-які роботи на Співочому полі.

«За те, що будівництво ведеться без відповідних дозволів і погодження відповідає замовник робіт, який, знаючи процедуру, незаконно замовив роботи. Однозначно, що відповідальність за це несе і підрядник, тому що для того, щоб приступити до роботи він має вимагати в замовника дозвіл на виконання робіт», – наголошує В. Миськів.

По-друге, реальна вартість заливки фундаменту становить 50-60 тисяч, хоча списано за 2008 рік близько 800 тисяч гривень, які теоретично (згідно з рішенням комісії культури) мали бути витрачені не на сцену на Співочому полі, а не реконструкцію хатинок у Шевченківському гаю. 

«Минулого року з міського бюджету Львова були виділені кошти не на будівництво сцени на Співочому полі у Шевченківському гаю. Думка була така, що ці кошти будуть використані для реставрації хатинок у Шевченківському гаю. Оскільки почалися роботи на Співочому полі всупереч волі депутатів, то цього року на Шевченківський гай виділили лише 100 тисяч гривень», – розповідає депутатка Львівської міської ради, член комісії культури Роксолана Лемик.

По-третє, є низка питань щодо того, чи не порушені технічні норми при зведенні фундаменту і чи витримає він конструкцію, яка має бути над ним встановлена. Позаяк висновок про те, чи відповідає проект держаним будівельним нормам має зробити Держархбуднконтроль, проте такого висновку, як сказано вище, немає. Відтак Василь Миськів наголошує, відсутність погодження проектно-кошторисної документації зі сторони відповідної інстанції може мати серйозні, ба навіть трагічні наслідки.

Натомість начальник міського управління культури Андрій Сидор запевняє, що у ситуації із реконструкцією Співочого поля реально йдеться не про 800 тисяч гривень, а лише про 289 тисяч гривень. Саме таку суму, за його словами, було заплачено фірмі-підряднику за виготовлення (чомусь не погодженого відповідними установами) проекту та заливку фундаменту. «Я би розділяв те, що заплачено, і те, що мало би бути заплачено», – зазначає він.

За словами Андрія Сидора, у ситуації із накриттям сцени  сталося так, що із приходом кризи закінчилися гроші, а металоконструкції, які були виготовлені та встановлені, підрядник використав в інших цілях. У той же час він наголошує, що довіряє фірмі-підряднику, яка в робочому порядку буде звертатися за погодженням проекту накриття над сценою «при умові, якщо нам виділять кошти на продовження робіт».

Міський голова Львова Андрій Садовий також не вбачає проблеми в тому, що проект накриття над сценою не погоджений Держархбудконтролем, мовляв у нашій державі 95 % всіх будівництв починається без дозволів. «Треба роками ходити, збирати дозволи і кланятись всім чиновникам: податкова, санстанція, еменесники, ще зараз архбудконтроль з’явився…», – коментує керманич міста.

Позаяк, керівництво Музею народної архітекутри та побуту на чолі з начальником міського управління культури та самим міським головою Львова Андрієм Садовим і далі відстоюють потребу у продовженні робіт щодо зведення накриття над сценою. І хоч у цьогорічному бюджеті міста на роботи у Шевченківському гаю передбачено всього 100 тисяч гривень, все ж чиновники наполягають на тому, що кошти на зведення накриття над сценою необхідно віднайти. «На закінчення першої черги спорудження накриття над сценою Співочого поля необхідно 800 тисяч гривень у цінах минулого року», – переконує Андрій Сидор.

Натомість старі металоконструкції зі сцени на співочому полі працівники Шевченківського музею перевозять, аби здати на металолом. 

Фото zaxid.net

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *