ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ оприлюднило архіви про групи НКДБ, які видавали себе за упівців

|

Служба безпеки України оприлюднила архіви про спеціальні групи НКДБ-МДБ, які діяли під виглядом вояків ОУН та УПА на Закарпатті наприкінці 40-х–на початку 50-х років минулого століття.

Оприлюднення таких документів відбулося під час сьогоднішньої прес-конференції, повідомили «proUA»у прес-службі СБУ.

Згідно з повідомленням, документи, які зберігаються в Галузевому державному архіві, підтверджують, що під час здійснення заходів щодо ліквідації підпілля ОУН і його збройних формувань органами внутрішніх справ та державної безпеки західних областей УРСР використовувалися спеціальні групи, які видавали себе під час виконання завдань за один із підрозділів ОУН і УПА та діяли від його імені.

У прес-службі відзначають, що до складу спеціальних груп вводився оперативний співробітник, який здійснював практичне керівництво групою і відповідав за дисципліну всередині неї. Спецгрупа становила собою бойову одиницю у складі 3-50 осіб і могла, у разі необхідності, чинити збройний опір.

За інформацією СБУ, спеціальні групи виконували завдання щодо перевірки даних стосовно осіб, які підозрювалися у причетності до підпілля ОУН, їх захоплення, одержання свідчень від заарештованих керівників ОУН і УПА шляхом допиту від імені боївки, Служби безпеки або керівних центрів ОУН. При цьому нестійких членів підпілля спецгрупи мали переконувати і схиляти до явки з повинною, отримувати інформацію про вчинені акції підпільників та ті, що готувалися.

До кінця 1945 року органами внутрішніх справ і держбезпеки УРСР використовувалося 150 зазначених спецгруп, до складу яких входило 1 800 осіб, повідомляє прес-служба.

Ці спецгрупами було ліквідовано 1 980 учасників підпілля, захоплено живими 1 142.

У квітні 1945 року спецгрупи при міських та районних органах МДБ були розформовані. Надалі застосування таких групи дозволялося лише при обласних управліннях МДБ, зазначають у прес-службі.

Крім того, у Галузевому державному архіві СБУ зберігаються матеріали щодо діяльності в період політичних репресій позасудових органів – «трійок». Так, за інформацією прес-служби, у 1937–1938 роках за рішенням «трійок» в період найжорстокіших політичних репресій тоталітарного режиму в Україні було засуджено майже 200 тис. осіб, з яких до вищої міри покарання – понад 120 тисяч громадян.

Згідно з наказом НКВС СРСР від 30 липня 1937 р. «трійки» утворювалися під головуванням наркомів внутрішніх справ республік, начальників крайових та обласних УНКВС за участю відповідно перших секретарів ЦК компартій союзних республік, крайових і обласних комітетів ВКП(б) та прокурорів відповідних рівнів.

У листопаді 1938 р. відповідно до постанови РНК СРСР і ЦК ВКП(б) ”Про арешти, прокурорський нагляд і ведення слідства” ”трійки” ліквідовано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *