ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відзначатимуть 60-ту річницю виселення етнічних українців з Польщі

|

Цієї неділі українці Холмщини та Підляшшя відзначатимуть 60-ту річницю початку виселення етнічних українців з території Польщі. З цього приводу вони зберуться на IV Світовий конгрес, який розпочнеться 19 вересня о 10 годині в приміщенні Інституту “Містопроект”.

За угодою, яка була укладена між Комітетом Національного Визволення Польщі та тогочасним урядом УССР 9 вересня 1944 pоках, українське населення повинно було бути переселене з території Польщі на територію УССР. За названою угодою переселення мало здійснюватися виключно на добровільних засадах. На жаль, цей пункт угоди був порушений, зокрема з польської сторони, і часто ці порушення мали насильницький характер, а подекуди супроводжувались навіть терором та спричинили численні людські жертви.

Загалом можна виділити три етапи виселення українців зі своїх прадавніх земель у Польщі: трансфер населення між ПНР і УРСР 1944-1946 роках, акція “Вісла”, довиселення в Україну бойків з частини територій Дрогобицької області при пересуванні кордону в 1950-51 роках. Причини проведення цих різних акцій дещо відрізнялися, однак переслідували одну головну мету: вирішити назавжди в Польщі “українське” питання, перетворити Польщу на однонаціональну державу.

При Львівській історико-просвітницькій організації „Меморіал“ створено комісію з вивчення обставин українсько-польських переселень в післяокупаційний період, яка провела пресове анкетування переселенців з Надсяння. Про те, що вони були примусово виселені з докорінно рідних земель Надсяння, ствердили 72% опитаних. Найвищого апогею насильницькі виселення досягли в 1945 році (про це вказали в анкетах 44.5% опитаних переселенців) і в 1946-му — 30%. Перевозили переселенців з рідних місць в антисанітарних умовах, про це стверджують 96% переселенців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *