ОСТАННІ НОВИНИ

ПЦУ переходить на новий календар з 1 вересня

Ольга ДЕНИСЯКА

|

З 1 вересня Православна церква України перейде на новий календар для нерухомих свят. ПЦУ тепер відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Покрову –1 жовтня, Свято Миколая буде 6 грудня, а Водохреще – 6 січня. Про це повідомляє Львівський портал.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалила на архієрейському соборі 24 травня.

Загальне вживання новоюліанського календаря, після затвердження цього рішення Помісним Собором, що скликається на 27 липня 2023 р., буде запроваджене з 1 вересня цього року, коли розпочинається новий церковний рік. Водночас парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість.

«Це рішення, на яке чекає від нас і більшість вірних нашої Церкви, і більшість українського суспільства. Це рішення не просте, ми йшли до нього тривалий час, поступово, крок за кроком, і робимо його зважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості. Не всі сприйняли ці рішення, не всі їх підтримали – але вони були вірними та життєво необхідними. Так само вірним і життєво необхідним для нас є рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії», – зазначив Митрополит Епіфаній, коментуючи історичне рішення Собору.

В ПЦУ зауважили, що питання календарної реформи давно дискутується і в суспільстві, і в Церкві. З новою силою це питання постало внаслідок російської агресії. Нині юліанський календар сприймається як пов’язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують Помісну Церкву, натомість опоненти і, в першу чергу, РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського).

«Ми бачимо, що з року в рік все більшим стає число прихильників переходу на оновлений, сучасний календар, яким вже давно користуються більшість Помісних Православних Церков.Тож прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар», – додали в ПЦУ.

1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква також переходить на новий стиль для нерухомих свят. Так, УГКЦ та ПЦУ одночасно перейдуть на новий стиль для нерухомих свят, але зберігають чинну Пасхалію – святкування Великодня і прив’язаних до нього подій. 

Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем становить 13 днів. Українців, які послухають предстоятелів УГКЦ та ПЦУ, будуть відзначати Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Свято Миколая тепер буде 6 грудня, а післяноворічне Водохреще – 6 січня.

Як зміняться дати церковних свят за новим календарем дивіться за посиланням тут.

Нагадаємо, в Україні вже кілька років поспіль активно обговорюють перехід на Григоріанський календар і святкування Різдва з усім світом 25 грудня.

І УГКЦ, і ПЦУ не висловлювались категорично проти, втім в обох церквах говорили про те, що цей процес є тривалим, адже йдеться не лише про одну дату відзначення Різдва, а про повноцінну календарну реформу.

Наприкінці 2022 року глави УГКЦ та ПЦУ домовилися створити спеціальну робочу групу, яка має всебічно вивчити питання переходу українських церков на Григоріанський чи Новоюліанський календар.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україні стрімко побільшала підтримка переходу на Григоріанський календар. Згідно з останнім великим соцопитуванням, проведеним у цьогоріч листопаді, за святкування Різдва 25 грудня висловились 44% громадян, тоді як минулого року цей показник становив 25%.

Наприкінці минулого року у «Дії» запустили нове опитування щодо святкування Різдва в Україні. За його результатами майже 60% висловились за 25 грудня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *