ОСТАННІ НОВИНИ

Франківський забудовник-банкрут відсудив житло та можливість виїзду за кордон

Омелян ШЕВЧУК

|

Франківський забудовник-банкрут відсудив 1/4 квартири та можливість виїзду за кордон шляхом сплати 1950 гривень з багатомільйонного боргу. Про це пише франківське видання Правда. Івано-Франківськ.

Поки Західний апеляційний господарський суд у Львові готує ухвалу про банкрутство колишнього засновника і директора успішної будівельної компанії «Вертикаль» та «Першого віконного заводу» Олега Лєпєніна, суди в Івано-Франківську скасували обмеження боржника у праві виїзду за межі України та не дозволили Західному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції зробити стягнення на майно боржника.

Заможний банкрут

4 травня в Західному апеляційному господарському суді відбудеться чергове слухання апеляційної скарги директора успішних компаній «Вертикаль» та «Перший віконний завод» Олега Лєпєніна, який називає себе неплатоспроможним, щоб не повертати майже 40 мільйонів гривень боргу компанії ТОВ «Фінансова компанія «Леверідж». Господарський суд Івано-Франківської області закрив провадження про банкрутство Лєпєніна через недостовірну інформацію в деклараціях, оскільки виявилось, що забудівник-банкрут не задекларував понад 18 мільйонів гривень. Лєпєнін з ухвалою суду не погодився і подав апеляційну скаргу.

На засіданні Західного апеляційного господарського суду 6 квітня судді заслухали арбітражну керуючу, яка відмітила, що скарга бізнесмена Олега Лєпєніна про  його неплатоспроможність є недоведеною, а дії боржника в процедурі банкрутства суперечать визначеному законодавству України.

«Мета процедури банкрутства – соціальна реабілітація добросовісного боржника, який надає достовірну інформацію про свій фінансовий стан. В даному випадку вся процедура банкрутства є заздалегідь спланованою боржником справою, задля уникнення сплати боргів перед кредиторами», – заявила під час слухання арбітражна керуюча.

Вона нагадала про недостовірну інформацію в деклараціях, численні виїзди боржника закордон, депозити в банках по кілька мільйонів, незадекларовані кошти на лікування матері, 1,5 мільйона гривень, спрямовані на благоустрій села Черніїв, та багатомільйонні прибутки компаній, якими керує Олег Лєпєнін (будівельна компанія «Вертикаль» у 2020 році отримала 82 млн грн прибутку, у 2021 році – 113 млн, а «Перший віконний завод» отримав 21 і 23 млн грн прибутку відповідно).

Детальніше про цю справу повідомляли тут: «Справа Лєпєніна: франківський забудівник витратив понад 18 мільйонів гривень, поки оголошував себе банкрутом».

«У боржника кредиторська заборгованість більше 40 мільйонів гривень. Водночас він позиціонує себе як власник провідних підприємств-забудовників регіону. Усі його борги тягнуться, ще із 2006 року, але він сплановано йшов до процедури банкрутства, а формальна перевірка його декларації не надала інформації про його реальні доходи», – заявила арбітражна керуюча.

Провівши ретельну перевірку, арбітражна керуюча дійшла висновку, що боржник є заможною людиною і той план реструктиризації, за яким він пропонує кредиторам погасити лише 60 тисяч гривень, замість 40 мільйонів гривень, є маніпулятивним. Бізнесмен, директор двох успішних компаній, для погашення вимог кредиторів погодився виділяти сміховинну суму – 650 гривень щомісяця. Такими темпами борг компанії ТОВ «Фінансова компанія «Леверідж» (визнані судом грошові вимоги у сумі 39 837 946 грн 90 коп) Олег Лєпєнін виплачував би 5 107 років.

Захисник бізнесмена-боржника Юрій Петраш назвав висновки арбітражної керуючої необґрунтованими, бо вважає, що вона керується припущеннями, виходячи із інформації доходів компанії та родини, які не мають нічого спільного із доходами боржника.

За словами головуючої судді Віри Гриців, наступне засідання Західного апеляційного господарського суду у цій справі мало б стати вирішальним – найімовірніше 4 травня оголосять остаточну ухвалу.

Заборона виїзду за кордон

Апеляція до Західного апеляційного господарського суду – не єдина, яку подав Олег Лєпєнін.

Івано-Франківський апеляційний суд нещодавно завершив розгляд апеляційної скарги Олега Лєпєніна на ухвалу Івано-Франківського міського суду від 2 березня 2023 року в справі за поданням заступника начальника відділу ДВС в Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документу.

3 лютого 2023 року виконавча служба винесла постанову про опис та арешт майна Олега Лєпєніна, через невиконання боржником рішення суду про стягнення на користь «Фінансової компанії «Леверідж» інфляційних виплат у розмірі 4 943 402, 69 гривень, нараховані за прострочення грошового зобов`язання.

Боржник у добровільному порядку рішення суду не виконував.

Державний виконавець ще 8 жовтня 2020 року надіслав вимогу боржнику надати відомості про майно, доходи, кошти та місце роботи. Втім Лєпєнін не виконав вимоги державного виконавця і подав декларацію з приховуванням майна.

Одержуючи доходи з ТОВ «ОТП Лізинг», ТОВ «Наш продукт» та БК «Вертикаль» боржник після поновлення виконавчого провадження за 2023 рік сплатив тільки 1950 гривень з багатомільйонного боргу.

Оскільки заборгованість перед стягувачами залишилась не погашена, а боржник протягом двох з половиною років не здійснив дій, спрямованих на виконання рішення суду, була прийнята ухвала про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України Олега Лєпєніна.

Боржник з ухвалою суду не погодився і подав апеляцію, обґрунтовуючи, що «сама по собі наявність невиконаних зобов’язань не є підставою для звернення державного виконавця з поданням про застосування обмеження виїзду за кордон».

Суд апеляційну скаргу Олега Лєпєніна підтримав, врахувавши, що він в добровільному порядку здійснив сплату на казначейський рахунок виконавчої служби. Йдеться про два платежі – на 950 гривень та 1000 гривень. Квитанції про сплату у суді вважають «свідченням про дії боржника, спрямовані на добровільне виконання рішення суду». Хоча фактично йдеться тільки по сплачені 0,04% від загальної суми інфляційних виплат у розмірі 4 943 402, 69 гривень, які Лєпєнін має сплатити «Фінансовій компанії «Леверідж». Якщо «забудівник-банкрут» і надалі планує погашати борги такими темпами – по 1950 гривень у рік –  то інфляційні виплати він зможе погасити лише через 2 535 років, а на виплату загального боргу знадобиться 20 429 років.

Справа про стягнення ¼ квартири

Тим часом Івано-Франківський міський суд розглядав подання начальника ВДВС у м. Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про звернення стягнення на майно боржника, а саме 1/4 частки квартири. Справа стосувалась все того ж виконавчого провадження, відкритого через невиконання боржником рішення суду про стягнення на користь «Фінансової компанії «Леверідж» інфляційних виплат у розмірі 4 943 402, 69 гривень, нараховані за прострочення грошового зобов`язання.

Івано-Франківський міський суд відмовив у задоволенні заяви виконавчої служби через те, що майно боржника не зареєстроване належним чином. Також суд врахував ті 1950 гривень, виплачені Олегом Лєпєніним на казначейський рахунок виконавчої служби у лютому 2023 року.

«Як вбачається із матеріалів справи, боржник виконує рішення суду», – йдеться у матеріалах справи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.

До слова, 2 травня Івано-Франківський міський суд у результаті судового розгляду прийняв рішення про продовження тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України згаданого боржника. Але він має право знову оспорити це рішення в апеляційних інстанціях.

Увага ЗМІ не випадково прикута до ситуації з неплатоспроможністю відомого франківського забудовника. Адже особа, яка фігурує в судових справах, як ймовірний банкрут, очевидно має відношення до однієї з найбільших будівельних компаній в Івано-Франківській області, в яку інвестують сотні тисяч доларів звичайні громадяни України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *