ОСТАННІ НОВИНИ

Для виїзду з області чи району потрібен дозвіл військкомату. Що про це відомо

Ольга ДЕНИСЯКА

|

У воєнний час військовозобов’язані українці не зможуть вільно виїхати зі свого району чи області. Для цього вони повинні отримати дозвіл військкомату. Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

5 червня Генштаб заявив, що у воєнний час призовникам, військовозобов’язаним та резервістам заборонено виїжджати з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Це передбачено нормою Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який діє з 1992 року.

Проте військовообов’язані все ж можуть виїхати з місць проживання (місця перебування) у воєнний час, якщо отримають дозвіл військкомату. Такий дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта.

Також наразі розглядається «додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю».

Дозвіл потрібен для виїзду зі свого району чи області

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив, що дозвіл у військкомату мають брати всі військовозобов’язані, які планують виїхати за межі своїх районів чи областей.

«Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі!  Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК», – заявив Валерій Залужний.

Водночас він зазначив, що жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося.

ДОПОВНЕНО: У Генштабі дали ще одне роз’яснення про контроль пересування для військовозобов’язаних. У ньому йдеться про те, що військовозобов’язані мають отримати дозвіл у військкоматі лише для виїзду за межі областей. Про це повідомив представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись.

«Якщо в межах області – не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області – теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл», – зазначив полковник Олександр Хлись.

Крім того, він нагадав, що відповідні норми законодавства України діють давно та у зв’язку з поверненням великої кількості чоловіків до своїх домівок виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов’язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу.

Кому видадуть дозвіл

Запорізька ОВА оприлюднила роз’яснення щодо дозволу на виїзд – його видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надано чи які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, на термін до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо), на термін до 30 діб;
  • військовозобов’язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію), на термін до одного року, за наявності підтверджуючих документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;
  • військовозобов’язаним та резервістам, що були заброньовані на період мобілізації та на воєнний час на термін до 30 діб, але не пізніше дати закінчення терміну дії посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати зазначеної на витягу із наказу Міністерства економіки України про бронювання;
  • в окремих випадках, за рішенням керівника центру комплектування решті військовозобов’язаних та резервістів при наявності інших поважних причин з поданням ними відповідних документів на термін до 30 діб.

Кому дозвіл не потрібен

  • Виключеним з військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про зняття з обліку військовозобов’язаного.
  • Особам, які вибувають у відрядження і є військовозобов’язаними заброньованими на період мобілізації та на воєнний час. При собі необхідно мати паспорт, військовий квиток\тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про відстрочку або завірений керівником ТЦК та СП витяг із наказу Міністерства економіки України та посвідчення про відрядження.
  • Призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які зняті з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є відмітка у посвідченні або у військовому квитку \ тимчасовому посвідченні. Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб з дати зняття з обліку.

ОНОВЛЕНО о 18.00

Пересуватись Україною без дозволів таки можна

Координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека уточнила журналістам РБК, що військовозобов’язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. Але при зміні місця свого проживання вони повинні звернутися до відповідних органів.

За її словами, в повідомлення Генерального штабу «неправильно трактували» і в ньому йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце офіційного проживання місце реєстрації.

Це не нововведення. В Україні й раніше діяла вимога до осіб, які змінюють місце проживання, повідомити про це військкомат, а сьогодні – до центру військового комплектування. Тобто знятися з обліку з попереднього місця і стати на облік в новому місці.

«Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така – щоби впорядкувати цей облік, щоби наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів», – припускає Рябека.

У повідомленні Генштабу не йдеться про те, що для виїзду з міста, з області, з села до села чи з району до району треба брати дозвіл. Ні. Мова йде про те, коли особа змінює місце проживання або місце реєстрації.

«Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоби юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоби він був більш правильний. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилось», – підсумувала координатор руху адвокатів ЗСУ.

6 липня стало відомо, що Генштаб скасував рішення про довідки для пересування військовозобов’язаних та відправив документ на доопрацювання.

 Додамо, що Верховна Рада продовжила воєнний стан в Україні до 23 серпня. Окрім того, продовжили й загальну мобілізацію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *