У модернізацію Бурштинської ТЕС щороку вкладатимуть сотні мільйонів гривень

Світлана РАДІШЕВСЬКА, «Львівський портал»

|

З метою збільшити потужність вироблення електроенергії Бурштинської ТЕС, підвищити її техніко-економічні показники та знизити викиди твердих речовин в атмосферу, найбільша енергетична компанія України ДТЕК щороку вкладатиме у цю теплоелектростанцію сотні мільйонів гривень. Це дозволить підвищити маневреність і економічність енергоблоків, стабілізує їх роботу та забезпечить додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання.

Мільйонні інвестиції у майбутнє 

З 2012 року, після того, як Бурштинська ТЕС була приватизована компанією ДТЕК, у її модернізацію передбачено інвестувати сотні мільйони гривень щороку. Як розповів журналістам головний інженер ДТЕК Бурштинська ТЕС Василь Немченко, інвестиційна програма складена аж до 2030 року. Так, минулого року у розвиток станції було інвестовано близько 460 млн грн., а цього року передбачено більше 600 млн грн.

«Основним завданням, яке ставить перед собою компанія ДТЕК, а також це відображено в стратегії розвитку до 2030 року, є реконструкція енергоблоків. Зокрема, реконструкція блоків другої черги та повна заміна енергоблоків першої черги. Протягом 2012-2013 років вже багато зроблено в плані реконструкції Бурштинської ТЕС. А саме, у 2012 році було завершено реконструкцію енергоблоку №7, загальною вартістю близько 460 млн грн.», – розповів начальник відділу експлуатації будівель, споруд та капітального будівництва Віталій Леськів.

Водночас Василь Немченко додав, що модернізація енергоблоку №7 значно збільшила його потужність. «Реконструкція цього блоку дала змогу підняти його навантажувальну здатність більше як на 25 Мегават, а завдяки заміни фільтра – зменшити вихід твердих часток в атмосферу до 50 мл/м3, що відповідає європейським нормам», – сказав він.

Основна функція ТЕС – забезпечити електрикою своїх споживачів

Наступним важливим етапом у модернізації електростанції є реконструкція та технічне переоснащення енергоблоку №5, який був введений в експлуатацію ще у квітні 1965 року. Адже майже за 50-річний стаж роботи на цьому енергоблоці його окремі елементи відпрацювали свій ресурс і потребували повної заміни. Відтак, через незадовільний технічний стан обладнання, ДТЕК прийняв рішення про зупинку блоку з 1 березня 2012 року.

«На даний момент на станції завершуються реконструктивні роботи на блоці №5. Тривають пусконалагоджувальні роботи. На його модернізацію цьогоріч ми освоїмо 605 млн грн. Реконструкцією передбачено виконання великого комплексу робіт: модернізація котлоагрегату, турбіни, турбогенератора, електротехнічної частини блоку, системи контролю і управління, а головне – реконструкція електрофільтра», – наголосив Василь Немченко.

За словами головного інженера ДТЕК Бурштинська ТЕС, завдяки такій модернізації підвищиться маневреність і економічність даного енергоблоку, а це в свою чергу покращить стабільність його роботи. Крім того, в енергосистемі з’являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання. Загалом потужність п’ятого енергоблоку Бурштинської ТЕС збільшиться з 200 МВт до 208 МВт, а модернізація його устаткування продовжить термін служби енергоблоку як мінімум на 15 років. Компанія інвестує в модернізацію енергоекспортних потужностей, щоб відповідати світовим стандартам у сфері електроенергетики та забезпечувати надійні поставки електроенергії українським і зарубіжним споживачам

Чиста екологія понад усе

За словами Василя Немченка, завдяки реконструкції енергоблоку №5 покращиться екологічна ситуація в регіоні, де працює підприємство, адже щорічні викиди твердих речовин у повітря зменшаться у 29 разів. Таких результатів досягнуто завдяки заміні старих електрофільтрів на нові, фірми «RAFAKO-SA» (Польща). Також проведено заміну димососів і газоходів, реконструйовано схему живлення електрофільтру та продовжено систему моніторингу вихідних газів, що контролює викиди димових газів в межах європейських  норм. Проект стане найбільшим у екологічній програмі ДТЕК Бурштинської ТЕС і цього року коштуватиме 80,2 млн грн.

«Під час реконструкції сьомого блоку був замінений електрофільтр на один із провідних світових виробників газоочисного обладнання «Альстон». Під час заміни було досягнуто значне зниження майже в 30 разів запиленості і зараз ми досягнули залишкової запиленості після електрофільтра на рівні 40-46 мг/м3. Тим самим досягли європейських норм по викидах.

На п’ятому блоці також змонтований новий фільтр фірми «RAFAKO-SA». Як показує світова практика, на сьогодні це одні з найкращих фільтрів, які очищають димові гази. Сучасні електрофільтри значно більші по розмірах, а це дає можливість збільшення конструктивної, активної площі фільтру. Тобто швидкість перебування димових газів в електрофільтрі, а також час їх перебування там збільшений, і відповідно ми маємо на виході зменшення запиленості в 30 разів.

Це ще раз доводить, що компанія ДТЕК виконує всі свої зобов’язання, багато коштів вкладає в охорону навколишнього середовища», – наголосив начальник відділу експлуатації будівель, споруд та капітального будівництва Віталій Леськів.

Василь Немченко додав, що для захисту земельних ресурсів в рамках реконструкції блоку №5 передбачено розробку двох систем золовідведення: пневмозоловідведення і гідрозоловідведення. Проект системи пневмозоловідведення розроблено з використанням обладнання фірми Clyde Bergemann (Великобританія).

«На електрофільтрі у нас змонтована сучасна система, що дасть можливість нам відбирати суху золу, яка користується попитом у будівельній галузі, і тим самим дозволить зменшити навантаження на гідрозоловідвали і екологічну ситуацію в регіоні в цілому. Тобто робота систем гідрозоловідведення стане продуктивнішою», – пояснив Віталій Лесків.

Плани на майбутнє

За словами начальника відділу експлуатації будівель, споруд та капітального будівництва, на даний момент уже затвердженні техніко-економічні обґрунтування по реконструкції наступних блоків – № 8, 9,10, 11 і 12.

«На блоці №10 уже проведені тендерні закупівельні процедури і роботи на ньому розпочнуться з початку наступного року.

Спеціалісти Бурштинської ТЕС разом із колегами із бізнес блоку, генерації ДТЕК і партнерами впроваджують в життя наступні етапи реконструкції енергоблоків. Зараз ми проводимо передпроектні дослідження виготовлення техніко-економічного обґрунтування блоків, які пройдуть реконструкцію у 2015-16 роках, а можливо і в 20-х роках», – розповів Віталій Леськів.

А за словами Василя Немченка, в подальшому також планується демонтаж першого і четвертого енергоблоків з метою зведення нових.

Фото прес-служби ДТЕК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *