Львівська сметанка в партійних списках

|

Престиж статусу народного депутата можна вважати незаперечним. Це підтверджують і виборчі списки партій і блоків, оприлюднені на сайті Центральної виборчої комісії. Як видно із цього, здавалося б, нескінченного простирадла вписаних імен, прагнення пригріти в кишені нардепівську посвідку захопило не лише політиків, а й відомих широкому загалу артистів і спортсменів.

Хоча тут прозирають дві сторони медалі. І позиція кумирів загалу, ймовірно, не тільки в бажанні регулярно відвідувати сесійну залу парламенту. Першу скрипку тут грає радше бажання самих партійних угруповань привернути більше уваги та прихильності електорату. Прагнення отримати статус народного обранця притаманне, мабуть, усім людям. Тим паче, таким політично активним, як галичани. У виборчих списках різних партій і блоків їх налічують чимало. Далі подано імена тих наших земляків, яким кортить до сесійної зали парламенту. Тому до проданого огляду ввійшли ті виборчі об’єкти, котрим наші люб’язні соціологи вже повісили марку “прохідні”. Не залишилися поза увагою й ті партії, в списках яких зазначено прізвища, котрі з тих чи інших причин відомі громадськості.

Місцеві опозиціонери

Донедавна соціологи вважали Партію регіонів України найрейтинговішою. Щоправда, останнім часом, стверджують ті ж “термометри симпатій електорату”, регіонали дещо втратили. Не допоміг і газовий скандал, подробиці котрого Віктор Янукович обсмоктував у всіх мас-медіа. Природно, що львів’ян у списку регіоналів можна порахувати на пальцях. А краще сказати – колишніх мешканців Львова. Відомий своєю перебірливістю в політичних симпатіях Тарас Чорновіл отримав від Януковича та компанії у виборчому списку №4. А менш знаменита, в минулому журналістка, а потім речник лідера регіоналів Ганна Герман – на 106-й сходинці переліку кандидатів у нардепи.

“Опозиційний блок Не так!, згуртований навколо лицарів червоної троянди із СДПУ(о), від Львова представлятимуть теперішній нардеп Ігор Шурма – №22, а також Ігор Гайдучок, відомий як генеральний директор ТЗоВ “Львівський медичний інститут”. Пан Гайдучок займає 85-ту позицію серед “нетаківців”. Затесався у їхню когорту і безробітний Андрій Карпінський (№248).

Наталія Вітренко до гурту свого опозиційного блоку прийняла двох відомих в Україні екс-есдеків із красивими українськими прізвищами – Тараса Козака й Олега Сала. Перший у списку блоку товаришки Вітренко під номером 15. Його друг по конфліктах із Кримінальним кодексом Олег Сало посів 24-те місце.

Місцевий електорат, котрий голосуватиме за комуністів, у їхньому партійному списку обов’язково наштовхнеться на львів’ян Олександра Голуба (№7) та Олександра Калинюка (№57). У другу сотню лівих увійшли ще два мешканці міста Лева – інженер Юрій Ткаченко (102) і львівський робітник Вадим Збєрігаєв (134).

Разом їх багато!

У виборчий блок Віктора Ющенка “Наша Україна” львів’ян затесалося багацько, починаючи вже з першої п’ятірки списку. Так, львів’янка, ба більше – відома, принаймні всій Європі, своїми “Дикими танцями” Руслана Лижичко дослужилася у пропрезидентському блоці до стовідсотково прохідного п’ятого місця в переліку. Трохи менше, але все-таки дуже пощастило теперішньому нардепу та колишньому львів’янину Юрієві Ключковському – він на 16-й сходинці. Василь Куйбіда, він же екс-мер Львова та претендент на крісло міського голови, зареєстрований ЦВК під номером 17. Оксана Білозір – кумася гаранта, екс-міністр і відома “зеленим житом” співачка зайняла 19-те місце списку охочих стати “вхожими” до парламенту. За місце в сесійній залі Верховної Ради змагатимуться також львів’яни Володимир В’язівський (№ 48) та Олександр Горошкевич (він же генеральний директор Державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз”). Нафтовик посів у пропрезидентському списку 58-ме місце. Слідом за ним – Ярослав Кендзьор під номером 59, Антон Ружицький – 63, Степан Давимука, котрий посідає 88-му сходинку, й Іван Гаврилюк із 93-м порядковим номером.

І на цьому перелік львів’ян у списку нашоукраїнців не вривається.

У другу сотню кандидатів у нардепи ввійшли нинішній власник парламентського мандата Юрій Криворучко – №117, начальник Львівського обласного головного управління земельних ресурсів Микола Пшевлоцький – №150. Зеновій Гузар у пропрезидентській виборчій армії – під номером 180. Прагнуть потрапити до Верховної Ради і теперішні чільники ЛОДА. Так, заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Ярослава Пітка зазначено у виборчому переліку 330-м. Андрій Парубій, теж заступник губернатора Львівщини, – 353-й у списку. Замикає перелік львів’ян Валерій Калинюк. Пан Калинюк, директор ТзОВ “Тор-Плюс”, змагатиметься за депутатське крісло під порядковим номером 404.

Із Кличком надійніше?

Блок “Пора-ПРП” єдиний на цих парламентських виборах може похизуватися присутнім у списку чемпіоном із боксу. Відомий усьому світові Віталій Кличко очолює виборчий перелік кандидатів від цього блоку в парламентських змаганнях. Хтозна, може, славнозвісна сила та витримка боксера, а ще численна когорта його фанів приведуть “Пору-ПРП” до сесійної зали парламенту. Серед тих, кого Кличко вестиме до перемоги, є п’ятеро львів’ян. Імовірний кандидат у мери Львова Тарас Стецьків значиться в списку під №4. Решта наших земляків зареєстровані у ЦВК далеко за першою півсотнею кандидатів зі списку. Так, помічник-консультант народного депутата України Олег Бас – під номером 79, заступник головного редактора “Львівської газети” Сергій Смірнов – 131. Під цифрою 170 у списку зафіксовано Володимира Кітуру, директора ТзОВ “Сінко”. 180 сходинку в списку “Пори-ПРП” займає Олег Сорочкін, викладач Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В’ячеслава Чорновола.

У списку БЮТ – львівські пенсіонери

Львів’янам таки не вдалося окупувати Блок Юлії Тимошенко. Серед зафіксованих у ЦВК є лише декілька наших земляків. Так, Андрій Шкіль змагатиметься за місце під парламентським сонцем 13-м, Степан Курпіль – під номером 36. На 161-й сходинці – голова правління Закритого акціонерного товариства “Фірма “Львів-Петроль” Петро Малех, приватний підприємець Василь Семен – 187-й. 366-ю за статус народного депутата боротиметься Галина Паніот, аспірант факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, 416-ю – львівська пенсіонерка Людмила Козак.

Ротару заспіває

в парламенті…

Народний блок Литвина відомий присутністю не тільки відомих політиків і бізнесменів, а й людьми творчими. Так, ні для кого вже не секрет, що другою в його списку після, зрозуміло, Литвина, йде Софія Ротару. Битися Софія Михайлівна, мабуть, не вміє (як свідчить практика, в сесійній залі такі навички їй стали б у нагоді), проте серед виконавців українського гімну під час відкриття чергової сесії парламенту її голос звучатиме, мабуть, найкраще. З-поміж львів’ян у соратники їй та Литвинові вибився лише Володимир Снітинський (№ 80), ректор Львівського державного аграрного університету.

У списку Мороза львів’яни пасуть задніх

Мороз до когорти “своїх” також приписав мешканців міста Лева. Щоправда, їх у списку Соціалістичної партії небагато. А ті, хто й отримав таку честь, зайняли місця навіть не в першій сотні кандидатів. Так, заступник начальника Львівської митниці Микола Криворучко – на 176-й сходинці. Володимир Скіра, доцент Національного університету “Львівська політехніка”, зазначений під номером 227. Небагато далі від них директор ТзОВ “РІО-МІСТ” Ігор Грещук. Останньому дісталося аж 312-те місце. Завершальний акорд зі Львова у виборчий список соціалістів вносить фінансовий консультант приватного підприємства “Західспецсервіс” Сергій Козолуп. Його зареєстровано 373-м.

Народний блок зібрав

пів-Львова

В Українському народному блоці Костенка та Плюща львів’ян хоч греблю гати. Починається “львівська територія” виборчого списку блоку із символічного тринадцятого номера. Саме під ним у переліку нардеп Олекса Гудима. Слідом, під номером 15 – Степан Хмара. Далі: Дмитро Павличко – №25, Богдан Соколовський – №27, Юрій Кужелюк – №38, Михайло Батіг – №45, Геннадій Стасюк – №80 і Лариса Федорів – №94. У другій сотні Народного блоку Костенка і Плюща також чимало мешканців Львова. Під 117-м номером фігурує депутат Львівської міськради Віра Лясковська. Валерій Джунь, доцент кафедри філософії Львівського національного університету імені Івана Франка, зареєстрований 143-м. Голова правління Товариства з обмеженою відповідальністю “Інвестиційна Компанія “Комфорт-Інвест” Володимир Кадушкевич йтиме у нардепи 152-м. Ярослав Тимчак, доцент кафедри олімпійського і професійного спорту Львівського державного інституту фізичної культури зазначений 167-м. Від Народного блоку “змагатиметься” також директор ЛКП “Музей-заповідник “Личаківський цвинтар” Ігор Гавришкевич (№ 196). Директор Центру регіонального розвитку Львова Григорій Дробенко в списку числиться 199-м. У другій сотні переліку претендентів на нардепську посвідку зареєстровано Володимира Гірняка (№ 202), генерального директора ТзОВ Юридично-інвестиційна компанія “Правосвіт”. Під 206-м номером йтиме на вибори львів’янин Олег Яськів. Заступник начальника управління соціальної та гуманітарної роботи Львівської обласної ради Іван Парійчук – 209-й. До третьої сотні списку потрапили також Володимир Саврук (№217), директор товариства з обмеженою відповідальністю “Рейдер”; Звенислава Мамчур (№219), проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ЛНУ ім. Івана Франка; Андрій Кондрат (№220), директор приватного підприємства “Компанія “Терра-Захід”.

“ЕКО+25%” взяла під крило Димінського

Коли по телебаченню показали ролик, у якому листоноша приніс “бабусі та дідусеві екологічну надбавку”, мабуть, мало хто подумав, що до такої благородної справи причетна політика. Як виявилося згодом, ідея грошової компенсації за забруднену флору та фауну належить донедавна невідомій партії “ЕКО+25%”. Нині всі знають, що таке політичне угруповання існує. А зовсім недавно ми довідалися, що у виборчому списку “ЕКО+25%” можна надибати прізвища, добре відомі львівській громаді. Екс-губернатор Львівщини Мирон Янків – такий відданий прихильник цієї партії, що в її виборчому списку зайняв третю позицію. До початку 2006 року залишалася невідомою доля Петра Димінського. Політичні кроки останнього вводили в оману навіть найдосвідченіших “політсменів”. Подейкують, що пан Димінський, якого всі зараховували до списку БЮТ, раптом змінив свою політорієнтацію на користь ВО “Свобода” Олега Тягнибока. Правда це чині ні, однак із паном Тягнибоком у Димінського не склалося. За декілька днів до Нового року він відмовлявся коментувати, в списках якої партії йтиме на парламентські вибори. Не підтверджував Петро Димінський і своєї причетності до “ЕКО+25%”. Проте все таємне стає явним. З оприлюдненої ЦВК інформації видно, що мовчазного почесного президента ФК “Карпати” до виборчого списку “ЕКО+25%” зараховано під дев’ятим номером. №25 у переліку кандидатів від Партії екологічного порятунку – Юрій Шведа. ЦВК зареєструвала 31-м головного лікаря Львівського державного онкологічного лікувально-діагностичного центру Ігоря Ковальчука. В “ЕКО+25%” подався і доцент ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Юраш. Він 33-й у виборчому списку партії. Приклад пана Юраша наслідував Ігор Шукель – доцент із Національного Лісотехнічного університету (№ 44). Потрапили до списку ЕКО+25% і Олег Штангрет, помічник начальника ГУ МНС України у Львівській області. “Надзвичайник” має 46-й порядковий номер. П’ятдесяте місце в списку посідає Антоніна Ященко, професор Львівського національного медичного університету

ім. Д. Галицького.

На 60-й сходинці партійного хіт-параду “ЕКО+25%” – Оксана Колодрубець, власний кореспондент Радіо “Ера”. Далі в списку Андрій Нагірний – №72, Микола Флерчук – №84, Ігор Матвійчук – №88.

Наталка Понуркевич, “Львівська газета”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *