ОСТАННІ НОВИНИ

Правоохоронці завершили розслідування держзради Дубінського

Олег Дерев'янко

|

Правоохоронці завершили досудове розслідування у справі щодо народного депутата Олександра Дубінського та його соратників, яких підозрюють у державній зраді. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі Генпрокурора.

У відомстві не називають імені підозрюваних, але з матеріалів справи зрозуміло, що йдеться саме про Дубінського.

Встановлено, що у 2016 році головне управління генштабу зс рф створило злочинну організацію, до якої увійшли двоє народних депутатів України, колишній працівник Генпрокуратури та інші особи.

Організація займалася розхитуванням суспільно-політичної ситуації в Україні й дискредитацією держави на міжнародній арені та діяла у вигляді агентурної мережі до 2022 року. За таку діяльність учасники злочинної організації отримували гроші від генерального штабу рф.

Чинний народний депутат України здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь держави-агресора. Він поширював російські наративи, зокрема, про вище політичне керівництво України. Для їх розповсюдження він брав участь у публічних заходах.

Усім підозрюваним та їхнім захисникам повідомлено про завершення досудового розслідування. Дубінський зараз перебуває під вартою.

Передісторія

Олександр Дубінський перебуває під слідством уже тривалий час. У січні 2021 року Офіс Генпрокурора відкрив справу проти нього за статтями про ухилення від сплати податків та відмивання коштів.

Крім того, міністерство фінансів США запровадило санкції проти кількох громадян та організацій України, зокрема Олександра Дубінського та Андрія Дерчака, через втручання у президентські вибори в США. Через це його виключили із фракції «Слуга Народу» у лютому 2021 року.

У серпні 2023 року Дубінському оголосили підозру за статтями про службове підроблення, що дозволило йому незаконно виїхати за кордон під виглядом супроводу свого батька на лікування. Розслідування встановило, що нардеп використав цей дозвіл для особистого відпочинку за кордоном, зокрема, в Італії та Іспанії.

Паралельно з цим, у листопаді 2023 року СБУ та ДБР провели обшуки у зв’язку зі звинуваченнями в організації схем незаконного виїзду чоловіків за кордон під час війни. Йшлося про використання документів системи «Шлях», що використовуються для перевезення волонтерів, у схемах з уникнення мобілізації.

Також Дубінському висунули підозри в державній зраді 13 листопада 2023 року. Його звинувачують у співпраці з російською воєнною розвідкою (ГРУ) та участі в інформаційно-підривній діяльності на користь РФ. Слідство встановило, що Дубінський, позивний Буратіно, був частиною агентурної мережі, яка мала на меті дискредитацію України на міжнародній арені та розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні.

Окрім цього, у листопаді 2023 року суд ухвалив запобіжний захід для Дубінського у вигляді 60 днів під вартою без альтернативи внесення застави. Суд також наклав арешт на майно Дубінського, його матері та колишньої дружини, зокрема на 24 квартири, 17 автомобілів, два будинки і земельні ділянки, загальна вартість яких перевищує 2,5 мільйона доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Олександр Дубінський на судовому засіданні в Печерському райсуді, Київ, 13 листопада 2023 року. Анна Самара/Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *