ОСТАННІ НОВИНИ

Дубінському оголосили підозру в державній зраді

Ольга Денисяка

|

Нардепу Олександру Дубінському оголосили підозру в державній зраді та участі в злочинній організації. Про це повідомили в СБУ.

Служба безпеки та ДБР зібрали докази державної зради з боку народного депутата України, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь рф. За матеріалами слідства, він мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління генштабу збройних сил росії (відоме як гру).  Основне завдання цієї організації – розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки рф. 

За наявними даними, фінансування мережі сягало понад 10 млн доларів. У межах досудового розслідування задокументовано, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави. Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році. Для «розгону» проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях.

Встановлено, що злочинна організація була створена заступником начальника російського гру Володимиром Алєксєєвим як агентурна мережа, що діяла в столиці України. Операційним керівництвом ворожої групи з території рф займався його заступник – Олексій Савін.

За даними слідства, крім народного депутата до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення рф втік за кордон. Також до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний «Птичка» і наразі переховується від правосуддя за кордоном. Під час проведення інформаційних диверсій проти нашої держави Кулик публічно займався псевдоправовим «обґрунтуванням» фейків на користь кремля. Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник гру часів срср Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду.

Наразі, на підставі зібраних доказів, Генеральний прокурор України повідомив учаснику злочинної організації – народному депутату – про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада); ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Підозра за цими ж статтями повідомлена співробітникам російського гру Алєксєєву та Савіну, які створили злочинну організацію і займалися підбурюванням до державної зради, а також агентам рф: екснардепу Деркачу та експрокурору Кулику. 

Вирішується питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років з конфіскацією майна.

Зазначимо, 6 листопада суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту депутату Олександру Дубінському у справі про схему незаконного перетину кордону для чоловіків.

Як повідомляв Львівський портал, 1 листопада стало відомо, що правоохоронці проводять одночасні обшуки за місцем проживання нардепа Олександра Дубінського, у його приймальні, у приміщенні громадської організації, її керівника і засновників, а також в інших осіб, яких підозрюють в організації схеми перетину кордону для ухилянтів.

Того ж дня Державне бюро розслідувань опублікувало аудіодоказ у справі про незаконне переправлення чоловіка за кордон, у якій фігурує Дубінський.

Раніше нардепу Дубінському оголосили підозру у службовому підробленні документів задля виїзду за кордон. Під приводом супроводу батька на лікування наприкінці червня він покинув Україну і протягом місяця перебував в Іспанії, Італії та Хорватії. Відомо, що в цей час він зупинявся в люксових готелях.

Як відомо, у 2021 році США запровадили санкції проти нардепів Олександра Дубінського і Андрія Деркача. Їх звинуватили у втручанні у президентські вибори Сполучених Штатів 2020 року, зазначивши, що вони є «частиною пов’язаної з Росією мережі іноземного впливу».

За даними фактчекінгової платформи «Детектор Медіа», Олександро Дубінський  неодноразово поширював недостовірну та маніпулятивну інформацію, зокрема, про в.о. міністра охорони здоров’я України Уляну Супрун, яка зрештою подала на нього до суду. Через сюжет Дубінського також подав до суду на 1+1 й експрезидент Петро Порошенко.

Коли Порошенко виступив з ініціативою запровадити офіційно в армії привітання: «Слава Україні – Героям слава!», Дубінський заявив, що це нацистське вітання. Представників ОУН-УПА народний депутат також називав нацистами.

У 2019 році нардеп став фігурантом розслідування журналістів Bihus.info: Дубінський і його родина протягом останніх кількох років набули у власність загалом 24 квартир, 17 автівок, два будинки і 70 соток землі на загальну суму близько 2,5 млн доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *